Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. zuto

zuto Форумски идол

Совет, како што кажа и сама, не е спремна, само млекце си сака, доволно ѝ е.

Колку месеци е малата? Кај мене првото детенце на 7 и пол месеци почна по една- две лажички да пројадува, дотогаш одвај да лизне.

2. Mari*

Mari* Форумски идол

5+ e mometo
    Samo na ad sme I pocna I na saat ipol da placit za mleko do skoro na 2 sati piese
    I po preporaka na pedijatar pocnavme porano ama ne odi

3. zuto

zuto Форумски идол

Не се секирај, не е спремна. Ќе пројаде. Да се вратам наназад да си ги читам постовите за првото колку се секирав...сега се си јаде, фала Богу :)

Инаку ние скоро почнавме со малата со вкусови, па ќе видиме како ќе тераме, засега е добро.

Girl-Rabbit and Mari* like this.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Онака сакаш да воведеш? Из чиста мира? И викаш знам дека е мало ама пак. Каде брзаш? Кој ќе има бенефит од сокот? Ти, бебето,никој? Каков бенефит?
    Нема нежни мајки. Поврзаност на порагај и вид на мајка нема врска. Мене не ми се допаѓа единствено пораѓај со царски оти болело природно и ниту една друга причина. Значи мајката за сопствено уживање добива покасно млеко и има помалку сила за да чува бебе во првите денови. Ама ако морала онда не свилена. Она си пропатила се од болки и плус операција. Е тоа не e свила.

Свилена мама е кога не готви кашички туку купува готови оти ја мрзи. Свилена мама не цеди сок туку купува. Свилена мама вика дајте лек не сакам да дојам боли доењето. Свилена мама дава смоки за оброк оти не и се готви или моли дете да јаде.

Надвор сме од темата. И, кој е бенефитот од сокче на 3месеци?

5. ece1279

ece1279 Истакнат член

ајде мајки што почнувте со дохрана кажувајте со кои вкусови почнавте??од каде ја купувате храната?колку количински давате?ме интересираат вашите почетоци знам дека сите различно давате но конкретно ме интересира пред се за здрава храна и пробување на вкусови :)

Mari* likes this.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Se pocnuva obicno so jabolko krusa i banana.Ne se odednas tuku edno po edno.2 dena davas samo jabolce,2 dena samo krusa pa potoa mozes i jabolko i krusa.I taka so sekoj nareden produkt.

Se dava prvin po 2-3 lazicki za proba.Za da ne slucajno e alergicno bebeto na nesto.Ako nema nikakov problem moze da jade kolku saka podocna

Od kade? od pazar obicno ovosje ili od selo ako imas nekoj svoj arno ako ne zdravje

Girl-Rabbit and Rabbit like this.
  7. coconaut

coconaut Популарен член

Sakam da vovedam mlecni proizvodi, jogurt I kiselo mleko, so sto da gi kombiniram I dali treba so voda da razreduvam?

8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

види не реков нежни мами за со царски дека се породуваат туку за природен чин кои што бараат епидурали и триста срања.а за свилена мама не сум таква особа која што неможе на сопсвеното дете да зготви ручек.крај краева секој си знае најдобро за своето чедо.

9. Rabbit

Rabbit Форумски идол

@TutiFuti да не забегуваме од темата. Убаво погоре мајките ти кажаа дека ако бебето си цица и добро напредува со дохрана се почнува од 5,5-6 месеци. И нема потреба од давање на сок туку подобро варијанта е домашна приготвена кашичка. Се почнува со јаболко, круша, банана, морков и после секој оброк нудиш вода. Кога ќе почнеш со дохрана и како сето тоа ќе се одвива понатаму зависи од тебе.

10. џунџуле

џунџуле Популарен член

@TutiFuti ако воведеш порано храна, брбуш може ќе си ја прифати без проблем. И ќе јаде се и супер ќе напредува. Но вистината е дека дигистивниот систем не е созреан доволно, а последиците че се појават после неколку години во вид на алергии најчесто, и проблем ќе си има детето до крајот на животот.
    Порано точно немало замена па давале кравјо, ама и тогаш луѓето биле свесни за добробитот од мајчиното млеко па оделе преку две села за доилка да бараат.
    Мојата баба покрај своето дете, доела и едно внуче и комшиче.

Sweetheart87, Mama Maja, Cka and 3 others like this.
  11. slobodka

slobodka Популарен член

Е зошто да не епидурал?
    Кога го измислиле зошто да не се користи?
    Ти кога вадиш заб, зошто бараш анестезија? Или може небараш?

12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

па добро искрено немам вадено заб а и кога би вадела не би ставаала анестезија доколку не мора....јас цела бременост кога одев на забар ми ги правеа без анестезија никогаш не барав.
    значи многу мои орднини децата ги одгледаа со цицање и со дохрана од 4 месец па еве ги и ден денес децава се здрави на само 4-5 години ниту алергии ниту ништо .
    како што кажав секоја мајак за своето чедо знае најдобро....плус најчесто алергиите се наследни не здобиени

13. bella24

bella24 Истакнат член

Мамички дали појадокот на вашите бебчиња им е чисто овошен или додавате и некои житарки? И која е разликата меѓу житна каша и млечна каша, ме збунија овие од хип.

14. slobodka

slobodka Популарен член

Поправање и вадење сосема различна работа. ОК вади заб кога ќе му дојде ред без анестезија, колку за проба, па ќе правиме после муабет. позз

Mama Maja, Cka and joy1 like this.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

nasabjle ovosnata e obavezno so nekoja zitarka,proso ,kinoa,amarant e sega moze i griz i napravm.so ovosje nekoe, a mlecnata e za vecera, dali smeam.mocarela da i dadam.gledam pogore imase prasano edna clenka a ne vidov odgovor inaku sme 10,5 meseci

Mama Maja likes this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Mozes

Mama Maja and ma4e1311 like this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Велиш не си свилена, а на претходната страна прашуваш кдали може сокче Хип, хмммм.... Дај му ете, убаво ти рекоа кој ќе те спречи. На 3м можеш да направиш многу поголем ороблем од бенефит, само ти си знаеш, твое бебе, твоја одлука. И да, алергиите не се наследен фактор!

На 5м и 3недели почнавме со кашички, вчера неколку лажички, денес 50гр ги кркна. Вчера не беше баш воодушевен, ама јас по паметот на тетка му отидов и место да блендирам гмечев со вилушка, нормално детето не сакаше. Денес изблендирав и излезе баш убава кашичка, со малку од овдичката што се вареше крушката и супер испадна. Утре ќе продолжиме со 100гр крушка па после ќе одиме на пазар по тиквици, нашата бавча само тоа не роди годинава, се друго имаме. План ми е да воведувам еден ден овошје, еден ден зеленчук, па така од недела ќе почнеме со тиквица. Ни дадоа 9 намирници за овој месец и неколку дена ќе имаме за да мешаме намирници, дека сме на контрола за 33 дена, а сме покриени 27 дена со пробување вкусови. Некако не брзам да проба одма банана, знам тоа сите сакаат, сакам да почне со понеутралнкте вкусови, ама се погодија крушите верувам поблаги и од некои банани, вкусни, слатки, мислиш лажица мед сум ставила внатре. Инаку се трудам се да е што поздраво, органско не вееувам дека ќе најдам, ама ако може да не е прскано што да не. Засега со сигурност имам непрскани јаболки, крушки, моркови кои нели не се прскаат ама ги третирсат со нешто за побргу да растат, тиква имам исто од бача и за поната здравје имам бамја, пиоерки, патлиџанче. Летоска смрзнав праски и кајсии од пазар, не знам какво се искрено, а од бавча смрзнав и непрскани сливи, мајка ми ми смрзнала и праски демек непрскани ама кој да знае тоа. Мевце планирам од едне човек од планина да земам, ама здравје, ќе видиме како ќе биде. Засадивме брокула за да биде тазе кога ќе треба да ја јаде. Се надевам мојот ентузијазам за хранава ќе го орефати и него и нема да одбива оброци.

18. Mari*

Mari* Форумски идол

Mami vcera se zalev a denes da vi se falam
    Bebuska jade cela kasicka so orivce ama ja napraviv so ad znaci bese mlecna taka mi ja prifati
    Dali mozam taka so ovosje ili zelencuk da I pravam ili ne ???

19. џунџуле

џунџуле Популарен член

Можеш слободно.

Mari* likes this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Jas denivive sfativ deka malava jade toa sto saka i otvora usta i ne pluka a ona sto ne go saka ne saka ni da otvori.

Najbitno e sega da znam kako da kombiniram vkusovi. Uste morkovot ni ostana za proba ovie 3 dena i posle pocnuvame so kombinacii. Kazete mi ima li pravilo dali da e kasickata eden den ovosna i eden den zelencukova? Ili kako sakam?

Plus sfativ deka ako ne e sovrseno izblendirano pravi faci za povrakanje. Edno grutce pravi problem. Zatoa pasirano pokasno ke vovedam. Dotogas ke blendiram pa moram poveke kolicinski da pravam za da moze da se izblendira ubavo.

Od tikvickata vcera semcinjata mali sto gi izela celi gi iskaka. Zatoa deneska sovrseno cistev.

Amatant kinoa seminja i slicno... jas ni sum jadela ni imam namera. Na bebe mora da se davaat? Nekako cudno mi e