Абе не сте мали за ориз, ние сме врсници, тек почнавме со вкусови а вие веќе ориз јадете. Не брзај многу, лека полека, цел живот ќе јаде. И ние сакаме совршено брендирана храна, вчера грудчесто нејќеше, денес совршено изблендирано го излапа. Нормално е, мали се. Иначе блендирам со стапчест блендер, во големиот здравје кога ќе мешам поише храна кога ќе треба.
Ориз нели беше меѓу првите што се пробуваа? Ние на 5м и 1 ден почнавме со пробување и одма си прифати без никаков проблем. Сега му давам колку сака да јаде ама ме буни количината, пола банана и пола јаболко доволно е, или малку е? Од се му ставам јас по пола. До сега пробавме компир, јаболко, банана, морков и крушка. Следно што е?
I nie probuvame ama orizot denes go lapnavme Ima ovde za 4+ kako brasno e ili melen taka nekako Do dusa ne prifati nisto osven orizot A I jas I blendirav ovosje so blender ama dzabe ne sakase ni da proba a orivceto go obozava a ima sosem neutralen vkus
Абе има и овде ориз мелен, има и за 4+ кашичка со боровинка ама не значи дека треба да се даде тоа. Има и кашичка со болоњезе сос и мислам дека исти не треба да се даде тоа. Нормално е, они ќе ти направат се за да купиш, ама треба вонконсултација со педијатар да се почне. Ние имаме 9 намирници, крушка, јаболко, банана, слива, праска, морков, тиква, тиквица и кајсија за почеток, ќе пробуваме по 3 дена и таман еден месец дур не стигне следна контрола. Јас сум за тоа да се следи детето, ама па алергии се опасна работа поготово на ова контаминирано време, треба да се внимава, затоа ќе го слушам педијатарот и за почеток ќе одам по негова препорака, е после сами ќе тераме. Сметам дека оризот не е како прва храна, но ваше право да дадете што сакате на децата. Јас планирам да давам домашна храна, бар додека не дошло зорт за купечка, затоа многу многу ненги загледувам тие по рафтовите за која возраст се.
dali nekoj znaj da mi kazi od koga mu se dava tarana na bebeto i kako da ja podgotvam moeto ima 8ipol meseci fala poz
@AngelOfArh Oriz se voveduva megu prvite prvite produkti ,ne e gluten nitu alergen Ti ete imas 9 produkti za mesec dena jas znam deka poveke od 6 mesecno ne se davat.Praskata kaj nas licno pravese reakcija .Se nafrlase mn od nea Site si dobivaat razlicni soveti pred se shodni i na podnebjeto kade ziveat @medus taranata ako e so celo jajce pravena togas ne Seyste vi e rano zaradi belkata
Мислев на тоа дека ориз би дала после пробување на овошје зеленчук, а не пред тоа, ама ете не сум знаела дека е меѓу првите продукти. Баш ќе прашам на контрола следен пат. Иначе реакција моѓе да јави од се, на колешка малата јави од банана, страшен осип, цело тело отече, а ќе речеш банана е.
Vo Kanada pedijatrite preporacuvaat da se pocnuva so neutralni vkusovi za da se nema problem vo voveduvanje na ovosje I zelencuk da moze polesno da gi prifati
Во Германија од 5-6 ми викаа телешко, глутен и што ти ја знам. Они се познати за челичење на децата Ништо од советите не прифатив
Jas mu podgotviv oriz so morkov i ne sakase ni da go proba ako imate nekoj ideja kako da mu davam i so sto vo konbinacija orizot
Isto I mene ko mi dadoa meni vo nego stoi pilesko maslo kompir ne prifativ nisto od toa Mada so Germancite se zdrava nacija mozda I znaat so praat
Nie se macevme 3 nedeli ne sakase nisto da proba I ko mu napraiv so mleko eve vtor den jade po 100grama porcija I mleko ne pie posle toa celi 3 saati spie Ako I se zakosat ocinjata od orizot ke e
Ne be zence so ad 2 lazici oris 2 lazicinja (doza) aptamil I 100ml voda Jade li jade mometo a I dovolno I e kako obrok eve vtor den ne pie mleko posle toa 3-4 sati
Кога ќе им ја видам кошница за пазарување... не би рекла баш дека се здрава нација, ама друга тема тоа. Секаде има и од едните и од другите. Јас лично сум незадоволна и не применувам ниту еден совет од педијатарот.
Ima vo temata soveti za deca od 12-24m ama aj i tuka da prokomentiram. Ne znam dali citavte skoro na fb vo grupata za zdrava hrana deka spored najnovi istrazuvanja madzunot e poveke steten otkolku zdrav i ne se preporacuva za deca. Stvarno ne znam sto da mislam postojano ima novi teorii okolu hranata posebno na internet sto e za veruvanje a sto ne e. Da ti se pomati pametot. Sto mislite vie za ova okolu madzunot? ?