И генерацијата на нашите баби и дедовци не ретко дури на 70 години прв пат пробува аналгин и често живее подолго од генерацијата на нашите родители кои се со една рака апчиња од 40-50. Така и таму. Сосема други фактори се пресудни за истото.
Леле е сега се изнервирав,малиот мој сега ке прави за некој ден 8 месеци и јас му давам маџун од пред недела дена,мислев од 8 се воведува
Jas bev januar vo germanija Od taa edna nedela sto prestojuvav tamu na gosti vidov dosta nezdrava hrana Mn testenini,pici,virsli za dorucek, Cokoladi i slatkisi se pazaruvaat na golemo vo market Gazirani pijaloci,kafe se dotura po nekolku pati na den
E ok ako nemal reakcija vo red e Grojze se voveduva od polni 10 Pa spored toa i madzunot A cek pred edna nedela ova a od pred edna nedela i kasla Da Prekines sea edna nedela da ne mu e sepak reakcija na madzunot? Bidejki ima simptomi a T nema a ni lekot ne mu deluval
Mozebi sredinata koja me opkruzuva e takva pa zatoa mislam taka Ziveeme vo opstina sostavena od 12 sela vo koi poveketo vitki babicki I dedovci I pomladite koi dosta vnimavaat na ishranata Poznavam I dosta decinja na vozrast od 3-4 god koi voopsto ne probale cokolado
Batatot se voveduva na 6+ ,denes go proba sinko (7+ e) i so merak go izede,a i jas na 26+ go voveduvam vo mojava ishrana, me bendisa Zencinja sakam da kazam deka i nie nemame se probano vo ishranata (primer amarant,kinoa....) pa ima vreme se ke se proba ,a i ne mora Patem dali i na kolku moze tursija da se dava ?
Малку сме оф., но те сфаќам. И јас сум 9 год таму и живеам во село со фит бабичиња, дури и прасвекрва ми е 94.... А видено имам се, од двете крајности, како што е впрочем секаде. Од друга страна контрадикторност со кашите, посебно готовите, кои ги препорачуваат од најмала возраст само оти на хип теглата стои плус 4 или 5. Еден асален совет за исхрана јас не добив во врска со воведување продукти. Кај тебе може се подобри или подруги педијатрите, не викам не. Но тоа што јас го добив како совет ниту ми е здраво ниту препорачливо. Само непотребно форсирање и правење пари на некое концерни.
Auu tursija sho ke ti e so kiselini i konzervansi da mu go razljutu zeludnikot? Jas ete 2 god e i ne i davam
Majki imavme gosti I na sinko mu donele frutolino I keksolino,dali smeam da mu pravam I davam nasabajle vo kasickite?
Ni jas nemam prifateno sovet od pedijatar ovde za ishranata bas I se pozaliv pred mesec dena na temava I go prikaciv cudesnoto meni od pedijatarot Uste nemozam da poveruvam na 4mesecno bebe meso
Утре планирам да дадам тиквица, за проба не е страшно, ќе згураме некако три лажички, ама за оброче после тоа нема да пројде ако не е вкусна. Кој период се даваат зачини лд типот на хималајска сол, домашна вегета веројатно кога ќе се проба се од зеленчук, во благите пример ванила стапче или цимет стапче? Маслиново уље? Кокосово?
Ne ,jas ne davam nitu planiram da dadam!Vo falilijata imam dve godisno detence na koe mu davaat da jade ,pa cisto me interesirase dali vie davate i po kolku ako davate
6+ се маслиновото масло (во зеленчуковите каши) и кокосовото масло и цејлонскиот цимет (во овошните каши). Сите други зачини се 12+
Тие зачини и ме интересираа најмногу. Вегета ќе си направам сама и тоа откако ќе ги проба сите зеленчуци. Тенкју! Држте среќа утре тиквицата да пројде славно како и крушката. Денес ја изеде цела кашичка, додуша на два пати, оти ми заспа на столче првиот пат.
Може да ми кажете како т.е. во колку часот го раните бебињата со 3 цврсти оброка? Пример кога млекце да давам а кога цврст оброк? Наизменично? Два како давате?
Мајки како ја давате белката од јајце на дечињата ваши? Ете ние почнуваме со белка по малку, имаме годинка, абе не ја сака ја плука, прави фаци за повраќање и почнува да плаче. Со што можам да му ја давам, комбинирам? И чајче му давам несака да го пие, го плука, им ставате ли нешто во чајчињата?