sto se sluci vovedovte li dohrana I nie sme 4 iPol meseci I so pedijatarot ni vika da vovedeme dohrana zasto ednoto Ima zapek od zelezoto a drugoto mnogu me obozava mleko I so sto da pocnam sega so jabolko ,sto potoa koi ovoski kako na kolku meseci odat Ima li nekoja tabela ili nekoja da mi objasni
Od ovosje se voveduva jabolko krusa i banana(megju prvite) Od zelencuk morkov i kompirce Mali ste za pocetok ova vi e i poveke od dovolno Se od ova se dava edno po edno po 2 dena Potoa mozes da kombiniras
Прво пробување вкусови Обично се започнува со јаболко,морков,ориз,круша,слива,тиквичка,банана Секој производ по 3 дена се дава Прв ден две лажички,втор ден малце повеке трет ден колку шо сака нека изеде
знам дека сме мали но проблематични ете денес му направив сок од јаболко природно и одма се олесни детето а знаеш по колку се мачи за да кака жално е ептен Затоа ни кажаа да пробаме ,си викам со јаболко една недела да тераме па морковче ,па мешано од двете имод пет пуни месеци други работи банана круша како ги правиш ти ,вареш печеш јас ке правам природни не купечки
а оризот нели е за покасно еее има време додека сите да ги испробаме јас мислам на една недела да воведувам ионака рано ке почнеме има време за се
Ние уште компир слива и тиквичка треба да пробаме 5ипол месеци сме Него за сликата не ми е јасно Модра слива или од оние обични сливи со се Од шо незнам немам воведено
Јас сфатив дека од сокови поглупава работа нема. Толку бев нестрплива и почнав со сокчиња од 3+. На почетокот детево си пиеше и водичка сега бре несака. Една голтка, две онака со сила. А сок дај и нема проблем. Сега сме 7 месеци и мака мачам со дохраната. Сокчето ја заситува и несака после да ми јаде убаво. Јас и го разредувам со вода. ставам 50мл сок и 100мл вода ама сепак... Иако со многу мајки не се согласувам во многу работи во врска со дохраната сепак за сокчињава сте имале право и те како.
@Cka оризот слободно свариси го во вода и потоа испасирај. Тој оди и со овошје и со зеленчук. Инаку би требало да има само оризови снегулки за полесно приготвување. За сокчиња, исклучиво правено во соковник свежо приготвено и фрутек за шетање. Тетрапак скоро никогаш немаме дома. Знаев и компот да направам од повеќе овошја, и некое чајче да измешам и имаше за цел ден, без шеќер.
@Cka jas imam oriz i na Lobello i varam obicen.Ama obicniot mi e poubav za vo kasite.Ako nesto ne stasuvam so vreme i pravam gotov ako ne doma svaram kolku edna raka oriz i ispasiram ubavo i super e. Toj na Lobello treba da se potrosi 1 mesec od otvoranjeto !
Па прекини да и даваш сок. Ќе заборави дека постои. Што даваш тоа конзумира, тоа незнае да побара што му треба и што сака.
Обиди се да го замениш сокпт со чај или компот. Но да нема шеќер. Или домашно направено свежо во соковник. Ставај помала количина во шишенцето, ако мислиш дека од соковите не ти јаде, пробај некако да изнајдеш начин да не ги даваш.
Ние пробуваме вкусови 5+ сме и одкога ќе дадам неколку лажички после мн малку или воопшто несака да цица до следниот подој. Дали е во ред да скока еден подој уште сега?
Napraviv kasicka so oriz varen pasiran i morkovce i piperka. Malku maslinovo. Nekolku kapki. Malce gusto mi se vide. Ama... bebe zaspa pa ke vidime po pola saat dali ke jade. Ah... kako bi bilo dobro da kasne