Имаме воведено повеќе видови на овошје и зеленчук. За среќа овошјето ми го прифати и немаме мака, зеленчукот пак ми го јаде но исклучиво во комбинација со компир. Значи нашиот зеленчуков оброк мора да содржи компир или не јаде. Компир со морков, компир со брокула, компир со тиквица и сл. си јаде со сласт, но ако истиот зеленчук и го дадам без компир тогаш одвај 2 лажички со сила јаде. Што да правам...да продолжам да и давам секој ден компир како до сега или постои некој друг начин да ја научам да јаде зеленчук не комбиниран со компир. Ми рекоа да пробам со кисело млеко или малку изрендано кравјо сирење, ама нели сме мали уште? Имаме 6,5 месеци. Од кога им дадовте кисело млеко на вашите бебиња?
Немој секој ден компир- многу скроб е тоа. Нуди, не прекинувај а кисело млеко едно мало лажиче чуда прави нека наполни 7 па пробај ама прво само кис.млеко пола лажиче, па зголемувај. И него ако го ставаш секој ден, еден ден ќе го одјаде. Јас маскирам со кисело млеко ама ако ептен е зорт и не секој ден. Јас и со двете деца на 7 месеци почнав со кис.млеко. Некои викаат покасно.
И јас дадов кисело млеко некаде околу 7.5 месеци ама не го сака. Сега и јогурт и понудив иста реакција. :/ Кравјо не солено сирење над 10 месеци. @leona83 изумив да напоменам. Ако и даваш грашок до кај една година се препорачува да се тргаат лушпите зошто мака им е да ги преработат. Досадно е малку, јас зрно по зрно го чистам. На Фриком замрзнатиот ( дека немам домашен) е најубав. И по совет од мајка ми во грашокот ставам и по 2 зрна ким и така полесно е за мешето.
И јас немам домашен, па убаво што ми кажа за тој од фриком. А јас ќе и чистам ама друг кога ќе ја чува, тешко....поарно и да не го ставам на мени тогаш.
Во тој случај почекај или ќе и даваш само викенди кога ќе си дома, и јас грашок давам два пати неделно.
Мајки ај може ќе ми се изнасмеете ама да прашам, кога некој вика оризови снегулки мисли на експандираниот ориз ??? Гледам даваат за јадење на бебињата, ама мене некако во глава ми се врти дека експ.ориз и така не е здрав- не знам од кај знам секаде читам се и сешто
Не Леона. Се продаваат оризови снегулки, пакувани има во БиоКулт. Имаш снегулки и од просо, хељда ( јас сум за нив повеќе за цело зрно) итн. Оризовите снегулки најмногу се користат во замена за ориз затоа што помалку ја стврднуваат столицата.
Ние јадеме на Нестле ориз и рогач-оризово брашно и рогач,нема глутен,се препорачува за пва рана во дохраната и мнооогу го сака ,сеа за сеа ни е омилено
Фала ти, ме просветли демек и тие само со покиснување во јогурт може да се подготват? Па ако давам ориз зошто би ги користела тие.....
Мислам дека да, на исти принцип се. Јас немам зимано, и давам понекогаш само интегрален ориз ама и него ретко. А ги земаат за да заштедат на време зошто не се вари и заради полесно што се вари во мешето.
Грашокот почнав на 6 месеци (лупен), а останатото + грав, на 9. Знам дека грашокот не е лош за бебето ако е исчистен од лушпата
majki od koga pocnavte so visnji?imam cisteni bez koski smrznati mnogu dobri pa zatoa prasav od koga moze odprilika?
Мајче само сезонско овошје, свежо не замрзнувано. Банана, јаболко, тиква имаш сега може варена пасирана.
Sin mi sega ima 7 meseci i 14 dena . Bese na adaptirano mleko do 5 ipol meseci a od 4-ti meec pocnavmo so kasicki i sokcinja .Na pocetok bee samo so ovosni i blagi kasicki i sokcinja , no fala bogu nemav pogolem problem so solena hrana si jade masala lakomo si e i se prejaduva duri . Na pocetokot ne go sakase Lino Frutolino no se navikna .
мајки јас еве 3дена му давам на синко по 2-3 лажички кашичка од јаболко, па дали утре да му дадам од морковче или да си продолжам со овошје. И дали да ја зголемам дозата оти гледам сака да ручка ама мене ми е страв да не му направам бум во желудничето бидејќи досега 6м беше само на доење
Можеш да зголемиш штом бара Јаболкото не е алерген така да не верувам дека би имале проблеми освен тоа три дена веке му даваш и се е ок. Можеш и морков.Мојата керка го обожаваше и чист го јадеше по цела тегла мала а и во комбинација со јаболко е вкусен. Само ја стврднува столицата да знаеш
Една другарка ми кажа кога ќе почнеме со дохрана да не и давам на малата чист морков и не во големи количини зошто можело да ми пожолти околу носето и подочњаците. Дали е точно ова?
Точно е. Морковот се дава максимум три пати неделно зошто ја пигментира кожата. Секако дека не е случај кај сите деца ама често знае да се случи. Пример внук ми стануваше целиот портокалов.
Може е точно но јас лично немав таков проб.Моето јадеше и до ден денес јаде моркови во голема количина.Како ужина ги грицка 4-5 пати во недела по два моркова и немам приметено промена на тенот.