7+ e ,a se rodi 2600(so 2400 izlegovme od bolnica).Ima 2 obroka a proso pocnav sega da i davam(oti spored pedijatarot tie proso,kinoa nataka da gi vivedam).a sakav da prasam prosoto kolky pati nedelno moze da se dava ? Ke pocnam sega so pilesko ,mi donesoa domasno pa cekam i telesko .
@Cka , месо 3 пати неделно по 20 - 50 грама. Јас од денес почнав со телешко. Пилешко немам намера да дадам од причина што неможам да најдам домашно пиле. Кога ќе почнете со жолчка после месец дена, ќе даваш наизменично, еден ден жолчка еден ден месо, ради железото.
Proso e dovolno 2 pati nedelno da davas ,so ogled na toa sto imas mn zitarki na raspolaganje pa ke kombiniras sekoj den druga. Ne razbrav kolku vi e hemoglobinot pa vi davaat sirup no od hrana pomagaat kajsiite,telesko,listest zelencuk(spanak,blitva). I piperka davaj pocesto ,bogata e so vitamin c ,ke pomaga vo svrzuvanje na zelezoto. Otrpilika toa se tie produkti koi mozes da gi dades so 7 meseci
Hgb 107 (115-165),deka i prethodno bese slaba i sega zatoa prepisa Picofer.pocnav so piperka od vcera ,spanak od prethodnata nedela(cekav da najdam domasen) i sega imam pilesko domasno i toa da davam sakam.Kajsii dodela se svestiv otidia i imam samo kasi kupecki kajsija,drugo se domasno. A za prosoto pedijatar mi rece tie zitarki(proso,kinoa ,amarant od 1 god.da sum gi davala),ama jas prethodnata nedela pocnav so proso.
Просото е лесно сварливо, неалергено па давај слободно барем 2-3 пати неделно. Јас скоро воведов амарант и киноа, предходно давав еден ден палента, еден просо наизменично со различно овошје! Би ти препорачала телешко место пилешко за појачување на хемоглобинот. Земи суви кајсии и развари ги со друго овошје, подобро од фабрички каши ти е. Во КАМ и во големите супермаркети ги имаш. Ако ја доиш малата, појачај и твоја исхрана, семе од копеива, какао, витамин Ц и месо... И не и се секирај, не е толку слаба крвта, нормална е таа анемија ба 6-7 месеци!
Што се воведува 8+ знам дека може цвекло,кисело млеко,гриз,пченица,јачмен,овес....да не има уште нешто што сум пропуштила? И од кога се даваат јаткасти плодови и што прво?
Jatkastite se 12+ Sega ako nemas vovedeno gluten,mozes da pocnes i toa najubavo so parce lepce da si gricka,k.mleko i toa e 8+ mislam.
@Sunshine_1979 Jas ne dojam od pocetok,nemav ic mleko.A neznaev deka moze i takvi kajsii,obavezno ke zemam.Baram domasno telesko(cekam da go zakolat) a i plus pedijatar mi rece prvo pilesko,misirkino pa telesko,i taka i barav domasno . Inaku da ve prasam-neli nova namirnica se voveduva nasabajle zaradi alergii.E sea pedijatar mi vika prvite 2-3 pati svari go i od vodickata sto se varela stavi vo zelencukova kasa,a ona za rucek(okolu 15.30-16h.) Ima zelencukova. I sega da i dadam sabajle samo od vodickata radi alergii da vidime ili popladne da proba ????aj ako moze pisete mi ,nekako zbunuvacki mi e????!!!! P.s. Spanak kolku pati nedelno moze ?
Izvinete sto se 2 posta edno po dtugo i moze ne e za tuka prasanjeto ama moram malata da ja pustam vo gradinka na 9-10meseci.Gledav na fb.meni postirano od jasli do 2 godini-vo nego grav,zelka,med;limon(se sto se dava na 12+ ).dali tie mozat porano da se vovedat ili kako da pravime????nekoja so slicno iskustvo?
Нз за спањак, јас давам еднаш неделно! Мене ме советуваше педијатарот со телешко да почнам и земам од Веро, свежо е и убаво, посебно ако кажеш за бебе дека е, ти ги бираат, чистат од жиличките, супер! Инаку, првпат бујон дадов напладне, за ручек време!
Се вративме од контрола. Бебе дебело, здраво, врескаво. Почнуваме со 2 каши на ден, у превод ке се молиме со 2 различни јадења. Проверивме крв, 11,5. Мислам дека не е лошо, со оглед на тоа дека уште е на мајчино. Кажете ми сега, правила и прописи, оти од дете што врескаше одвај зборував со докторот а имам многу за учење. 7 месеци сме. Разбрав на седум и пол да давам телешко. Океј. Ми рече карфиол брокула палента компир... Еден оброк во 10 и еден во 13 часот. Сабајле доење и после во 15 пак. Кажете ми, појадок е овошје ручек е зеленчук со месо? Палента кога и со што?
Palenta davav so ovosje za dorucek Kako i site ostanati zitarki Ne e stetno i so zelencuk ako ja davas,sekako ako ja bendisa. Posle za vecera mozes so kiselo mleko,sirence(primer)
Jas meso davav 5 pati nedelno Palenta nemoras sekoj den Eden den palenta Eden den oriz Eden proso,pa kinoa Mozes da menuvas
Палента е 6+, просо и други житарки имаш во продавниците за здрава храна Биокосмос, Виталиа..., сите поголеми маркети па дури и аптеки. Хељдата е 12+, почни со просо, киноа и амарант како безглутенски житарки за 6+
Палента, просо и киноа менувам со разни овошја за доручек, 3 пати давам месо, 3 жолчка и еден ден урда или сирење комбинирано со зеленчук.