devojki oriz od kolku pocnavte da davate i so so go mesavte ,imsm edna tabela i ima oriz a potoa morkov a jas se mislam prvo e morkovo pa otizot
Јас планирам прво дите овошја и зеленчуци што де даваат на почеток да и ги дадам да ги проба а после да воведам ориз, просо, палента, амарант како први жита во исхраната. Е сега имам едно просо од холе органските од зегин, но на него пишува дека е со кравјо млеко и дека се приготвува со вода, мелено. дали и ова може да и го приготван со некор овошје или да почекам уште?
Jas za 1 nedela ke pocnam so dohrana i planirav kopmirce morkovce tikbica pa na kraj orivce. E sega kazete mi, i orivceto treba probuvanje ili odma da go mesam so ona sto mu e probano?
Имаш две опции. Направи си кашичка од веќе воведените и пред/по тоа одделно дај му на бебушот неколку лажки да проба од оризот па од другиот ден ќе мешаш со зголема количина на ориз, или со веќе воведените воведените, кои ќе бидат дозирани според сооднос за веќе воведени продукти, стави само неколку лажичиња од оризот и измешај... Јас некогаш така, некогаш така правев. Најважно е првиот пат да не е големо количество, неколку лажичиња, и предпладне, пладне...не во покасните часеви.
Majki dali na tikvicata gi vadite semcinjata pa ja davate na vasite bebuski,ili ja varite I blendirate so se niv?
devojki postirajte nekoja tabela po koja strvse vodele zosto mene pedijatrite site razlicno mi kazaa do sega i nie sme za edna nedela puni 5 meseci neznam sto i kako da davam picnav so jabolko sega krusa planiram da davam a zelencuk oriz neznam od koga kakoo
Dali I kakvi ovesni snegulki davate na vasite bebuski I kako gi podgotvuvate,dali dodavate + nekakvo ovosje Ili zelencuk vo niv.
Имa рaзлични. Јaс личнo ги дaвaм oвесните снегулки нa Нaтурa, oние крупните, не мелените. Инaку имa и нa Витaлиa, имa и вo КАМ гермaнски. Избoрoт е твoј. Личнo ги преферирaм крупните, бидејќи се без лушпи зa рaзликa oд мелените кaј кoи знaе дa зaлутa пo некoјa лушпa и мoже дa гo бoцне дететo вo тек нa јaдењетo. Инaку нaјчестo нa пoгoлемиoв син му ги дaвaв сo oвoшје нaутрo дoдекa беше пoмaл, сегa сaмo сo јoгурт ги јaде. Нaкисни ги убaвo пред дa ги дaдеш или свaри ги, ќе oмекнaт.
Jas mu gi kupiv ovie,dali smeam da mu stavam vo ovosnata kasicka,plniram utre da mu napravam,kolku vreme se varat I dali za pocetok e dovolna edna lazicka
Зајачко месо дали некоја од вас спремала? Колку време од прилика се вари и како да знам дека е готово? Денеска сакам прв пат да му дадам ( домашно младо зајче ) И со што можам да искомбинирам?
Никогаш не дадов на ќерками месо од зајак ,бидејќи беше љубител на зајчина и чувавме едно (откако почна да гризе кабли низ дома го дадовме на други) Јас давав пилешко и мисиркино најмногу, зајачко ми е некако ту мач да го давам ,а знам дека се јаде и е убаво месо, не го јадам ни јас ни ќерками, пребарај по гоогле припреми за тој вид месо и ќе прочиташ.
Сум слушнала дека од млекара мики ,киселото млеко било лесно за бебињата, кај што живеев во тој период додека ќерками беше мала не го носеа тоа кисело млеко па и давав друго, а јогурт баланс зелен
Јас искрено планирам дома да готвам тазе, не да смрзнувам, ставам во фриз и слично. Ама јас сум дома моментално и до кај годинка сигурно дома ќе бидам, а бебе кога ќе тргне во градинка и јас на работа ќе мислиме. Подобра инвестиција ми е да купам експрес на делимано најмалиот и да спремам така отколку од фриз. Она со месо варено со бујон е фина работа, може да пројде, ама зеленчук варен, особено компир, пашканат, карфиол, брокула... Не би. Од зеленчуци може евентуално морков, кромид и лук да ставам во варивото. Ко што кажаа, се останато се вари брзо. Но тоа е мое мислење, секој си знае како може. Ние стигнавме до слива, и демек треба да го протера, како ла да не, јадеше и не какаше пак. А што ибав ред си фати за тоа, сега пак прескокнува ден. Нит тиква, нит слива, ништо не го протера. Уште кајсија и праска имаме за пробување, после ќе мешаме малце, сакам да видам морковот со што ќе ми го прифати оти така не го јаде, веројатно ќе пробам со јаболче, со тиква нешто. Вие со што го давате? Инаку досега се убаво си јадеше освен морков, сливава на изненадување ја прифати феноменално, слапа од прва скоро 60гр,а на ниет бев три лажички да дадам. Денес изеде 100гр а демек требаше упола. Едно питањце, кога давате вкусови, значи чисто овошје, пример кога давате по 100гр дали тоа ви заменува оброк? Мене мали кога јаде убаво не ми бара млеко 3 саати, не зборам кога пробува три лажичиња, зборам пола, цела каша кога јаде. Докторот вика како сака бебе така.