1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.099
    Допаѓања:
    328.681
    svezo

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. magic

magic Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    81
    Здраво на сите :) сакав да ја споделам табелата по која јас воведував цврста храна. Ние почнавме на 6 месеци, со ориз и мајчино млеко. По долго читање решив да почнам од безвкусните житарки, па зеленчуците и на крај овошје. Се надевам помогнав. Поздрав
    IMG_0618.JPG

На mimidjon и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  3. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    2.074
    И да си купиш експрес лонец, по лезетска работа од тоа немам видено. Јас имам еден германски, за свадба го добивме има голем лонец и малечко од 2 литри со него, месото на бебо цело време во него го спремам за пола саат имаш готов ручек, а и струја штеди. Јас и за нас ручеците во експрес ги готвам. Го имам и на делимано и тој е многу добар само што ми е голем за бебко.

4. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    @AngelOfArh јас морковот го комбинирам со јаволко или лруша, свежо овошјето морковот варен и го прифати така, иначе и ние сме уште на пробувањр на бкусови и од прв ден јаде по 60 до 8ш грама и не сака повеќе и не присилувам. Ја држи од 2 до 3 часа, слива не сака да јаде чиста па и таа ја мешав со круша или јаболко и имаше ефект какаше, пошто после банана не беше какан
    Сега јадеше тиква варена воодушевена беше и ставив една лажица мајчино млеко со сласт јадеше. Иначе за морковот пробај печен место варен подобар вкус има

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.949
    Допаѓања:
    110.298
    Абе да ама мораше на почеток да го дадам чист. Гледав рецепт со тиква, ќе пробам. Мојов па се дави во слива, денес ко малку да му беше 150гр пролапа, демек 100 требаше.

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Bebeto mi e 4 ipol meseci da pocnime so probuvanje vkusovi so polni 5 ili pokasno? Do sega sme samo na doenje

7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.897
    Допаѓања:
    142.328
    Majki da ve prasam -piperka,kromid,luk ima vrska kolku pati nedelno da se jade ili moze skoro i sekoj den ???

8. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Ние пробавме јаболче, па ориз и тиква. Бебуш да не го заречам отвара усте, бара баш сака да ручка. Следно се мислиме што, ама имаме избор се уште. Најверојатно ќе е тиквица. @*цветче* и @Kitten ви благодарам на советите и споделеното искуство. Ќе го искористам.
    Мора да се мисли со време за кога ќе се враќа на работа. :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    За каква тиква зборите?
    Како зеленчук или овие благиве сега што се?
    Ние пробавме компир, морков, круша, јаболко, банана и ориз. Сега остана уште брокула, авокадо, тиквичка и житарките така? 6+ сме

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.099
    Допаѓања:
    328.681
    Mozes i modra slivan i paskanat
    I maslinovo i kokosovo
    Zitarki samo bezglutenski

11. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    А заборавив и слива му давам. сушена му ја варам и блендирам. ок е така?

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Не го следам муабетот погоре, но има разлика меѓу тиква и тиквичка. А баш бидејќи е сезона на тиквите (портокаловите) искористи ја за воведување нов вкус (од 6+ може), скоро сите бебиња ја бендисуваат тиквата. Кога беше крај на сезоната јас дури и си замрзнав за да имам пролетта.

Едит: сувата слива подобро нека кисне прво во вода (или малку провари ја ако ти се брза) па тогаш блендирај.

На sunshine2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Kako vovedovte spanak i kiselo mleko?

14. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @sunshine2015 тиквата зборувам за тикви печенки, портокалови, е еден од произвпдите што може да се даде уште на четири месеци. Слободно внеси ја. Јас ја комбинирам понекогаш со малку оривче. Превкусна е и бебињата ја сакаат. Моево денес не можеше да се најаде од тиквата :D бара уштеи уште

На sunshine2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    aj za mislenje,svariv kopance,makaroni so patlidzance ama.so ogled na okolnostite, ke treba za vecer da i go dadam,a sakam nedto lesno da bide vecerata,dali moze da go cuvam vo frizider utre da i go dadam.za rucek i dali so vodickata neznam kako ,sekoj den i gotvam svezo

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.949
    Допаѓања:
    110.298
    Месото ајде де, ама макароните не, нема да можеш да подгрееш тоа убаво, не знам дали блендираш, ама јас не би. И за вечера не би дала.

На ma4e1311 и joy1 им се допаѓа ова.
  17. Anna***

Anna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    22
    6+ палента, просо, маслиново и кокосово масло, авокадо... што друго може да се воведе?

18. Anna***

Anna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    22
    http://zhzd.blogspot.mk/2016/05/blog-post_60.html
    Јас ова го најдов па незнам колку би помогнало..

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.723
    Допаѓања:
    38.295
    Spanakj so oriz,rikvica,zolcka.
    K.mleko so lepce za dorucek mozes da vovedes ili onaka cisto po nekoja lazicka. Sigurno kje go obozava. Retko koe dete odbiva kiselo mleko :)

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.949
    Допаѓања:
    110.298
    Моево бебе е по кисело, слива, кајсија обожава, да видиме утре праската дали ќе ја сака. Лапа дете кашички, мислиш голем. Денес татко му го хранеше, јас неарна лежев, дур се свртам се беше излапано, сто и кусур грама кмаше ко ништо. Првите денови се потресував, сеа не толку, дали биле три лажички, пет лажички, пола кашичка, цела кашичка, коа сака дете нека јаде, ај па да ненјаде да кукам после. Да завршиме и со праскава и ќе удрам малце форца на тиквички и морков, да не се заучи само на блачко па мака да си имам после. Туку кардинална грешка сум направила, сум мрзнала кајсии и сливи со лушпа и се лупам варени, среќа знам дека се непрскани домашни па и пред мрзнење ги миев со сода па не ми е шубе.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.