Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

svezo

Mari* likes this.
  2. magic

magic Истакнат член

Здраво на сите :) сакав да ја споделам табелата по која јас воведував цврста храна. Ние почнавме на 6 месеци, со ориз и мајчино млеко. По долго читање решив да почнам од безвкусните житарки, па зеленчуците и на крај овошје. Се надевам помогнав. Поздрав
    IMG_0618.JPG

mimidjon and wannaBeMomma like this.
  3. kalinaka

kalinaka Популарен член

И да си купиш експрес лонец, по лезетска работа од тоа немам видено. Јас имам еден германски, за свадба го добивме има голем лонец и малечко од 2 литри со него, месото на бебо цело време во него го спремам за пола саат имаш готов ручек, а и струја штеди. Јас и за нас ручеците во експрес ги готвам. Го имам и на делимано и тој е многу добар само што ми е голем за бебко.

4. bella24

bella24 Истакнат член

@AngelOfArh јас морковот го комбинирам со јаволко или лруша, свежо овошјето морковот варен и го прифати така, иначе и ние сме уште на пробувањр на бкусови и од прв ден јаде по 60 до 8ш грама и не сака повеќе и не присилувам. Ја држи од 2 до 3 часа, слива не сака да јаде чиста па и таа ја мешав со круша или јаболко и имаше ефект какаше, пошто после банана не беше какан
    Сега јадеше тиква варена воодушевена беше и ставив една лажица мајчино млеко со сласт јадеше. Иначе за морковот пробај печен место варен подобар вкус има

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Абе да ама мораше на почеток да го дадам чист. Гледав рецепт со тиква, ќе пробам. Мојов па се дави во слива, денес ко малку да му беше 150гр пролапа, демек 100 требаше.

bella24 likes this.
  6. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Bebeto mi e 4 ipol meseci da pocnime so probuvanje vkusovi so polni 5 ili pokasno? Do sega sme samo na doenje

7. flower30

flower30 Форумски идол

Majki da ve prasam -piperka,kromid,luk ima vrska kolku pati nedelno da se jade ili moze skoro i sekoj den ???

8. џунџуле

џунџуле Популарен член

Ние пробавме јаболче, па ориз и тиква. Бебуш да не го заречам отвара усте, бара баш сака да ручка. Следно се мислиме што, ама имаме избор се уште. Најверојатно ќе е тиквица. @*цветче* и @Kitten ви благодарам на советите и споделеното искуство. Ќе го искористам.
    Мора да се мисли со време за кога ќе се враќа на работа. :)

Kitten likes this.
  9. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

За каква тиква зборите?
    Како зеленчук или овие благиве сега што се?
    Ние пробавме компир, морков, круша, јаболко, банана и ориз. Сега остана уште брокула, авокадо, тиквичка и житарките така? 6+ сме

mimidjon likes this.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Mozes i modra slivan i paskanat
    I maslinovo i kokosovo
    Zitarki samo bezglutenski

11. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

А заборавив и слива му давам. сушена му ја варам и блендирам. ок е така?

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Не го следам муабетот погоре, но има разлика меѓу тиква и тиквичка. А баш бидејќи е сезона на тиквите (портокаловите) искористи ја за воведување нов вкус (од 6+ може), скоро сите бебиња ја бендисуваат тиквата. Кога беше крај на сезоната јас дури и си замрзнав за да имам пролетта.

Едит: сувата слива подобро нека кисне прво во вода (или малку провари ја ако ти се брза) па тогаш блендирај.

sunshine2015 likes this.
  13. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Kako vovedovte spanak i kiselo mleko?

14. џунџуле

џунџуле Популарен член

@sunshine2015 тиквата зборувам за тикви печенки, портокалови, е еден од произвпдите што може да се даде уште на четири месеци. Слободно внеси ја. Јас ја комбинирам понекогаш со малку оривче. Превкусна е и бебињата ја сакаат. Моево денес не можеше да се најаде од тиквата :D бара уштеи уште

sunshine2015 likes this.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

aj za mislenje,svariv kopance,makaroni so patlidzance ama.so ogled na okolnostite, ke treba za vecer da i go dadam,a sakam nedto lesno da bide vecerata,dali moze da go cuvam vo frizider utre da i go dadam.za rucek i dali so vodickata neznam kako ,sekoj den i gotvam svezo

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Месото ајде де, ама макароните не, нема да можеш да подгрееш тоа убаво, не знам дали блендираш, ама јас не би. И за вечера не би дала.

ma4e1311 and joy1 like this.
  17. Anna***

Anna*** Истакнат член

6+ палента, просо, маслиново и кокосово масло, авокадо... што друго може да се воведе?

18. Anna***

Anna*** Истакнат член

http://zhzd.blogspot.mk/2016/05/blog-post_60.html
    Јас ова го најдов па незнам колку би помогнало..

џунџуле likes this.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Spanakj so oriz,rikvica,zolcka.
    K.mleko so lepce za dorucek mozes da vovedes ili onaka cisto po nekoja lazicka. Sigurno kje go obozava. Retko koe dete odbiva kiselo mleko :)

Girl-Rabbit likes this.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Моево бебе е по кисело, слива, кајсија обожава, да видиме утре праската дали ќе ја сака. Лапа дете кашички, мислиш голем. Денес татко му го хранеше, јас неарна лежев, дур се свртам се беше излапано, сто и кусур грама кмаше ко ништо. Првите денови се потресував, сеа не толку, дали биле три лажички, пет лажички, пола кашичка, цела кашичка, коа сака дете нека јаде, ај па да ненјаде да кукам после. Да завршиме и со праскава и ќе удрам малце форца на тиквички и морков, да не се заучи само на блачко па мака да си имам после. Туку кардинална грешка сум направила, сум мрзнала кајсии и сливи со лушпа и се лупам варени, среќа знам дека се непрскани домашни па и пред мрзнење ги миев со сода па не ми е шубе.

Girl-Rabbit likes this.