Здраво на сите сакав да ја споделам табелата по која јас воведував цврста храна. Ние почнавме на 6 месеци, со ориз и мајчино млеко. По долго читање решив да почнам од безвкусните житарки, па зеленчуците и на крај овошје. Се надевам помогнав. Поздрав
И да си купиш експрес лонец, по лезетска работа од тоа немам видено. Јас имам еден германски, за свадба го добивме има голем лонец и малечко од 2 литри со него, месото на бебо цело време во него го спремам за пола саат имаш готов ручек, а и струја штеди. Јас и за нас ручеците во експрес ги готвам. Го имам и на делимано и тој е многу добар само што ми е голем за бебко.
@AngelOfArh јас морковот го комбинирам со јаволко или лруша, свежо овошјето морковот варен и го прифати така, иначе и ние сме уште на пробувањр на бкусови и од прв ден јаде по 60 до 8ш грама и не сака повеќе и не присилувам. Ја држи од 2 до 3 часа, слива не сака да јаде чиста па и таа ја мешав со круша или јаболко и имаше ефект какаше, пошто после банана не беше какан Сега јадеше тиква варена воодушевена беше и ставив една лажица мајчино млеко со сласт јадеше. Иначе за морковот пробај печен место варен подобар вкус има
Абе да ама мораше на почеток да го дадам чист. Гледав рецепт со тиква, ќе пробам. Мојов па се дави во слива, денес ко малку да му беше 150гр пролапа, демек 100 требаше.
Bebeto mi e 4 ipol meseci da pocnime so probuvanje vkusovi so polni 5 ili pokasno? Do sega sme samo na doenje
Majki da ve prasam -piperka,kromid,luk ima vrska kolku pati nedelno da se jade ili moze skoro i sekoj den ???
Ние пробавме јаболче, па ориз и тиква. Бебуш да не го заречам отвара усте, бара баш сака да ручка. Следно се мислиме што, ама имаме избор се уште. Најверојатно ќе е тиквица. @*цветче* и @Kitten ви благодарам на советите и споделеното искуство. Ќе го искористам. Мора да се мисли со време за кога ќе се враќа на работа.
За каква тиква зборите? Како зеленчук или овие благиве сега што се? Ние пробавме компир, морков, круша, јаболко, банана и ориз. Сега остана уште брокула, авокадо, тиквичка и житарките така? 6+ сме
Не го следам муабетот погоре, но има разлика меѓу тиква и тиквичка. А баш бидејќи е сезона на тиквите (портокаловите) искористи ја за воведување нов вкус (од 6+ може), скоро сите бебиња ја бендисуваат тиквата. Кога беше крај на сезоната јас дури и си замрзнав за да имам пролетта. Едит: сувата слива подобро нека кисне прво во вода (или малку провари ја ако ти се брза) па тогаш блендирај.
@sunshine2015 тиквата зборувам за тикви печенки, портокалови, е еден од произвпдите што може да се даде уште на четири месеци. Слободно внеси ја. Јас ја комбинирам понекогаш со малку оривче. Превкусна е и бебињата ја сакаат. Моево денес не можеше да се најаде од тиквата бара уштеи уште
aj za mislenje,svariv kopance,makaroni so patlidzance ama.so ogled na okolnostite, ke treba za vecer da i go dadam,a sakam nedto lesno da bide vecerata,dali moze da go cuvam vo frizider utre da i go dadam.za rucek i dali so vodickata neznam kako ,sekoj den i gotvam svezo
Месото ајде де, ама макароните не, нема да можеш да подгрееш тоа убаво, не знам дали блендираш, ама јас не би. И за вечера не би дала.
Spanakj so oriz,rikvica,zolcka. K.mleko so lepce za dorucek mozes da vovedes ili onaka cisto po nekoja lazicka. Sigurno kje go obozava. Retko koe dete odbiva kiselo mleko
Моево бебе е по кисело, слива, кајсија обожава, да видиме утре праската дали ќе ја сака. Лапа дете кашички, мислиш голем. Денес татко му го хранеше, јас неарна лежев, дур се свртам се беше излапано, сто и кусур грама кмаше ко ништо. Првите денови се потресував, сеа не толку, дали биле три лажички, пет лажички, пола кашичка, цела кашичка, коа сака дете нека јаде, ај па да ненјаде да кукам после. Да завршиме и со праскава и ќе удрам малце форца на тиквички и морков, да не се заучи само на блачко па мака да си имам после. Туку кардинална грешка сум направила, сум мрзнала кајсии и сливи со лушпа и се лупам варени, среќа знам дека се непрскани домашни па и пред мрзнење ги миев со сода па не ми е шубе.