Јас првиот пат и го дадов чист само со кокосово. Сега го јаде: Батат, киноа, морков. Батат, просо и тиквичка. Батат, тиквичка, блитва и брокула. Батат, пашканат, тиквичка.
Денес за првпат дадов палента, поточно се обидов да дадам. Најпрвин ја пробав со круша,нејќеше ... По 15 мин ја пробав со палента со јаболко-пак не сакаше да јаде. Море се давеше... си велам ќе си го удавам детето,циркузи бевме. Изгубив цел час во приготвување па молење, па лажење за да го проба вкусот... и на крај и дадов готов гриз со бисквити од Нестле. По некоја недела (7 месец) ќе ја пробам со кисело млеко...можеби тогаш ќе ја сака, дотогаш нека ја заборави. Мислам дека зрнестата структура и сметаше и затоа се давеше. На крај јас си ја лапнав и не беше лошо Почнувам да губам трпение... се поприбирлива станува за јадење...а баш мерак си имаше за лапкање... Се разочарувам... во последно време, правам и фрлам . Јадење кои претходно ги јадела веќе нејќе да ги јаде. Не сакам исхраната на моето бебе да биде само Хипп и Нестле кашички. Стварно се нервирам и секирам
теши се не сте само вие така со фрлањето на храна Ч((((( два дена ништо некеме да јадеме , му се стемнува уште кога ке ме види со лажичката и лигавчето кога ке го види плаче
Може да ми кажеш кој е тој гриз од Нестле? Јас купив пред 2 дена од Нестле 8 житарици што е од 6 месеци. Не знам дали е истиот.
Ај јас да ве утешам а воедно и да побарам совет од сите вас мајки. Ние веќе три недели како почнавме со "воведување" на цврста храна, ама јас очигледно си правам за мене, па ако го убедам син ми да лизне малку е голем успех. Толку одбивност кон се друго има освен кон цицање... Имам пишано претходно, досега имам воведено јаболко, банана, компир, морков, па направив мала пауза со комбинирање на овие 4 намирници, па продолжив со тиквичка. Сега се чудам што да правам, дали да воведувам нови намирници оти во недоумица сум дали од толку малку може воопшто да се појави некоја алергиска реакција, дали бебе се навикнува на вкусот и на храната воопшто. Може ќе звучи смешно и нетокму, ама почнав да си ставам од кашичките на брадавиците и тогаш нема проблем, не ни сеќава дека има друг вкус. Значи не е до вкусотвите туку до самиот чин. Гледам да не настојувам многу со давање за да не му створам уште поголема одбивност од јадењето оти и онака многу се нервира кога му давам, ама можеби грешам.А како знае кога ние јадеме или кога ќе влезе тој во кујна со мене, одма мљацка со устата и посега по се, ама само за да фати, никако за да јаде. Мајки ве молам, критикувајте ме ако грешам, само дај кажете чаре. Тој цица се повеќе и цело млеко ми го исцицува од градиве, а не сака ниту да јаде друго, ниту пак пие од шише.
Да, пробав во зеленчуковите. Не е до вкусот, се трга, се лути и од лигавчето уште на почеток и од лажичето после да не зборувам. Пробав и со прст да му давам-не сака. Се лути и спас бара во цицањето. Педијатарот вика нормално е- не очекувај да јаде којзнае колку ама тој одвај лизнува со триста маки.
Мамички ајде да ве прашам каков ориз купувате за вашето бебе дали обичен,мелен,гледам има и нестле оризови снегулки.Земав на Хип тој што е со банана и праска ама околу устата каде што допирала храната му се направија црвенила и брунки, среќа за 1 час поминаа.
obicen oriz zemi si i onaka ke go kombiniras so nesto...svari go i se zaedno vo blender...ne sum koristela melen dosega..
Тоа е нетолеранција на таа храна, не давај повеќе или почекај две три недели. Јас користев мелен ориз од сончева долина ама позахтевен ми е за варење па преминав на обичен.
Bambusce vidi vo sostavot dalu ima mleko, sin mi e alergicen na ad mleko I mu ispagaat taka okolu ustata crvenila I mu se gubat, t9@ emomentalna reaakcija.jas koristam oriz I rogac na nestle bez gluten I protiuv akergii
Ајде пак прашање Од кога почнавте да давате или планирате - млад лук? Некаде читам по 11 месеци, мекаде после 7. Нели многу е супер за имунитетот па би сакала по малку да давам.
Ние почнавме околу 8 и 9 месеци(исто и јас во една хрватска табела сретнав после 7). По малку во спанаќот, блитвата. Сега ако не му ставам не ми ги јаде
Да, да има млеко најверојатно и мојот син ќе излезе дека е алергичен исто како што напиша црвенилата околу устата брзо се губат и не му давам веќе.