Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.980
    Допаѓања:
    42.030
    Zenski kako kombinirate sladok kompir`?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.918
    Допаѓања:
    326.617
    Пробај со тиква

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Јас првиот пат и го дадов чист само со кокосово.
    Сега го јаде:
    Батат, киноа, морков.
    Батат, просо и тиквичка.
    Батат, тиквичка, блитва и брокула.
    Батат, пашканат, тиквичка.

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.551
    Денес за првпат дадов палента, поточно се обидов да дадам. Најпрвин ја пробав со круша,нејќеше :shake:... По 15 мин ја пробав со палента со јаболко-пак не сакаше да јаде. Море се давеше... си велам ќе си го удавам детето,циркузи бевме. Изгубив цел час во приготвување па молење, па лажење за да го проба вкусот... и на крај и дадов готов гриз со бисквити од Нестле.
    По некоја недела (7 месец) ќе ја пробам со кисело млеко...можеби тогаш ќе ја сака, дотогаш нека ја заборави. Мислам дека зрнестата структура и сметаше и затоа се давеше. На крај јас си ја лапнав и не беше лошо:mm:
    Почнувам да губам трпение... се поприбирлива станува за јадење...а баш мерак си имаше за лапкање... Се разочарувам... во последно време, правам и фрлам ;(. Јадење кои претходно ги јадела веќе нејќе да ги јаде. Не сакам исхраната на моето бебе да биде само Хипп и Нестле кашички. Стварно се нервирам и секирам :worried:

5. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    38
    теши се не сте само вие така со фрлањето на храна Ч((((( два дена ништо некеме да јадеме , му се стемнува уште кога ке ме види со лажичката и лигавчето кога ке го види плаче

6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Може да ми кажеш кој е тој гриз од Нестле? Јас купив пред 2 дена од Нестле 8 житарици што е од 6 месеци. Не знам дали е истиот.

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ај јас да ве утешам а воедно и да побарам совет од сите вас мајки.
    Ние веќе три недели како почнавме со "воведување" на цврста храна, ама јас очигледно си правам за мене, па ако го убедам син ми да лизне малку е голем успех. Толку одбивност кон се друго има освен кон цицање...

Имам пишано претходно, досега имам воведено јаболко, банана, компир, морков, па направив мала пауза со комбинирање на овие 4 намирници, па продолжив со тиквичка. Сега се чудам што да правам, дали да воведувам нови намирници оти во недоумица сум дали од толку малку може воопшто да се појави некоја алергиска реакција, дали бебе се навикнува на вкусот и на храната воопшто.

Може ќе звучи смешно и нетокму, ама почнав да си ставам од кашичките на брадавиците и тогаш нема проблем, не ни сеќава дека има друг вкус. Значи не е до вкусотвите туку до самиот чин. Гледам да не настојувам многу со давање за да не му створам уште поголема одбивност од јадењето оти и онака многу се нервира кога му давам, ама можеби грешам.А како знае кога ние јадеме или кога ќе влезе тој во кујна со мене, одма мљацка со устата и посега по се, ама само за да фати, никако за да јаде.

Мајки ве молам, критикувајте ме ако грешам, само дај кажете чаре. Тој цица се повеќе и цело млеко ми го исцицува од градиве, а не сака ниту да јаде друго, ниту пак пие од шише.

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.441
    Допаѓања:
    149.915
    a tvoe mlekce si probala da stavis vo kasite?

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Да, пробав во зеленчуковите. Не е до вкусот, се трга, се лути и од лигавчето уште на почеток и од лажичето после да не зборувам. Пробав и со прст да му давам-не сака. Се лути и спас бара во цицањето. Педијатарот вика нормално е- не очекувај да јаде којзнае колку ама тој одвај лизнува со триста маки.

10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.551
    Млечен десерт гриз- се продаваат 4 заеднопо 100гр... (да не барам сега, го имаш на сајтот на Нестле)

11. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Баш сега видов. Фалааааа :inlove:

12. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Мамички ајде да ве прашам каков ориз купувате за вашето бебе дали обичен,мелен,гледам има и нестле оризови снегулки.Земав на Хип тој што е со банана и праска ама околу устата каде што допирала храната му се направија црвенила и брунки, среќа за 1 час поминаа.

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    @bambusce јас користам мелен ориз - Сончева долина

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.441
    Допаѓања:
    149.915
    obicen oriz zemi si i onaka ke go kombiniras so nesto...svari go i se zaedno vo blender...ne sum koristela melen dosega..

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Тоа е нетолеранција на таа храна, не давај повеќе или почекај две три недели. Јас користев мелен ориз од сончева долина ама позахтевен ми е за варење па преминав на обичен.

16. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    38
    Bambusce vidi vo sostavot dalu ima mleko, sin mi e alergicen na ad mleko I mu ispagaat taka okolu ustata crvenila I mu se gubat, t9@ emomentalna reaakcija.jas koristam oriz I rogac na nestle bez gluten I protiuv akergii

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ајде пак прашање:)
    Од кога почнавте да давате или планирате - млад лук? Некаде читам по 11 месеци, мекаде после 7.
    Нели многу е супер за имунитетот па би сакала по малку да давам.

18. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    29.082
    Ние почнавме околу 8 и 9 месеци(исто и јас во една хрватска табела сретнав после 7). По малку во спанаќот, блитвата. Сега ако не му ставам не ми ги јаде:)

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Значи може по малку да ставам, малата е 8.5.

20. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Да, да има млеко најверојатно и мојот син ќе излезе дека е алергичен исто како што напиша црвенилата околу устата брзо се губат и не му давам веќе.