Нема правило, се следи детето, дали го прифанало оброкот, возраста... На пример ако се почне од 4ти како што прашуваш јас би чекала крај на 6. Да има 2 месеци измеѓу. Толку мало детенце, да не му форсирам желудник. Да се почнело на 5ти разликата би била само месец можеби бидејќи повторно во ист период би го вовела ручекот, пред седми.
А демек во Танзанија јадат просо, амарант и киноа. Боже боже има доктори што стварно треба дипломата да си ја искинат. Само да ви кажам, просо јаделе и јадат многу луѓе уште од времето на мајка ми кога била дете, амарант и киноа може не, ама боже мили светот оди напред , не назад, ќе даваме гриз со глутен ама не овие безгкутенскиве.
Znaes sto najmnogu se nerviram, sto sekoj lekar za bilo sto kazuva razlicno. kako site na druga planeta da ucele medicina
@sunshine2015 дуњaтa е 7+, aмa внимaвaј сo неa, прaви зaпек. Крoмид мислaм мoжеш, јaс oд 7 месеци стaвaв вo зеленчукoт, a aвoкaдoтo сo бaнaнa нaјчестo гo дaвaaт. Штo се oднесувa дo житaрките, нaјубaвo е дa се вoведaт првo oние кoи виреaт и тукa, знaчи прoсo, пченицa, пченкa, 'рж, јaчмен, хељдa... секoјa вo сooдветен периoд. А зa aмaрaнт и кинoa мoже дa се пoчекa, јaс личнo нa гoдинa и пoл пoчнaв дa му ги дaвaм нa пoгoлемиoт, дoтoгaш ги немaше.
Na toa mislev, nekako da se nakisne, ne e bitno kako zosto majkata se plasese da ne se zasrkne ili zalepi za nepcata
Proso da ama kinoa i amarant? Ako svetot odi napred togas najnovite svetski istrazuvanja se deka zdravjeto na lugeto zavisi od namirnicite koi gi vnesuvaat od svoeto podnebje, nasiot metabolizam ima enzimi za prilagoduvanje tokmu na niv, glutenot e ok osven kaj netolerantnite i alergicnite kako vprocem i sekoj proizvod
Ризикот за создавање интолеранција е поголем ако намирниците се воведат поранл од тоа шти треба. Најголем ризик се кикирики , глутен и мед, така да боље спречити него лечити.
Мајки кога се воведува месото? Кое месо од кој месец се дава и колку пати во неделата? Дали го замрзнувате па вадете за оброците или го ставате сварено во тегли?
Камилица, нане, коморача, анасон, маточина. . . Или вари компотчиња од овошјето што го јаде. Мед никако ! Исто така исечи кромид и стави до неа, ќе ја одзатне. Бањај со потопла вода и чисти носе со аспираторче.
Педијатарот не ви даде препораки? Јас лично се водам по тоа што ми препорача ама мислам дека после 8 месеци веќе може со пилешко да сепочне, ама па тоа пусто кај да го најдеш без хормони, па искрено не знам совет да ти дадам. Ако не најдам домашно ќе си чекам до телешко. Ние денес добивме нови намирници, за ручек, утре ќе ручкаме брокула со морковче, за појадок тиква со банана. Едвај чекам да ставиме нов ред и бебе да е среќно и сито, душа ми се полнимкога ќемизеде цело тањирче.
Нас ни е сеуште рано за месо, синко има 6ипол месеци сега само овошје, зеленчук и безглутенски житарки. Јас сакам да се информирам за натамошните фази, втор оброк уште малку ќе воведам па незнам дали се почнува со месо и зеленчук или само зеленчук.
Јас почнав со ручек од зеленчук комбиниран со компир, ориз или палента, денес дадов брокула со ориз и тиквица. Не мора ручекот да е под дифолт со месо.
Tri pati se dava meso minimum. Koga ke pocne so zolcka, se sava eden den meso eden den zolcka. Radi zelezoto.