1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    Не ме разбра мислам. Кога ќе се почне со втор оброк, не мора да се почне во истиот момент со месо. Јас почнав а месо ќе воведам тек следниот месец, мал ми е уште а и немам најдено асално пилешко. Иначе знам дека кога се почнува со месо треба три дена во неделата бар да биде месо. Ради железо, хгб и остало битно за кс. Ние почнавме денес со ручек и иако не беше воодушевен изеде се.

На Anna*** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    A zosto mora pilesko? Jas samo tele davam. Pilesko nemozam da najdam domasno pa mi ostanuva opcija tele od 7+ i davam. Misirka i pile ne sum dala i nema da dadam, zdravje koga ke porasne moze.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    На ист ум сум и јас, ако не најдам пилешко домашно ќе дадам одма телешко. Телешко имам капарисано веќе здравје следен месец да го добијам и таман.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    мајки бисквити од кога воведовте? бебе е 6+, матичнава ми рече да почнам да ги мешам во овошните каши. Некако мала ми е за биксвити...

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.789
    Ako se bezglutenski mozes
    Ako se so gluten tek so polni 8

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Da se nadovrzam.... I kakvi biskviti davate?

7. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    кои се безглутенски што ги има на пазаров? плазмата се со мед. џиџи бебе со јајца..

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.789
    Mislam lo belo
    Gi ima po aptekive

На slobodka и marince87 им се допаѓа ова.
  9. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    Јас дадов на Хип на 8+ бидејќи се со глутен.

10. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Glutenot go startuvate na 8 m. So sto pocnavte?
    Leb, biskvita melena, pcenicno brasno ili griz?

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.074
    Мојава никогаш нема пробано мелена. Грицкаше од кексите на хип.
    Ова секако ако веќе имаат забчиња.
    Кексот е мал, прилагоден на рачето, си вежба рефлекси додека го држи, да си го става во устата.

На ♡BuBaLe♡, joy1 и slobodka им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.789
    Jas pocnav so ovesni snegulki pa leb i prodolziv so se ostanato

13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Денес на мени имаме јаболче, крувче и просо.
    Бебуш сака да ручка, некогаш повеќе, некогаш помалку.

За втор оброк и ние планиеаме прво зеленчуков ручек, а потоа месо.
    Полека да се привикнуваме.

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    142.099
    За денеска месо ќе има со компир пиперка и лукче.
    Правам телешко од теле цицалче. Пилешко ни јас не јадам, ни додека дојам, хормоните одат и преку млекото. После ќе се чудиме оти цицки кај машки и мустаќикај девојчиња растат на 9 години. Ужас е со хранава.

Пола кашичка изедена вчера. Тоа е максимум. Утре на доктор крв да провериме, мора да следам да не и падне хемоглобин. Веќе 8 месеци ќе има, па ќе почнеме со кисело млеко и леб, па тоа може ќе пројаде. Ни јас ни маж ми јадеме овошја, може затоа и не сака дете. ЗНам дека кога тогаш ќе пројаде. Може треба да не ја дојам 24 саати па ќе видиме како ќе биде. Не знам, одам утре да напнам доктори.

15. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    На 8 месечно бебе да не му дадам да цица 24 часа?! Извини што ќе бидам директна ама за мене ова е премногу. Овој совет доктор да ти го даде да не го примениш.
    Знам дека си имаш мака со нејадењето на малата и јас го поминав тој период кој траеше со месеци и многу други мајки поминуваат низ истото, ама намерно да кратам цицање посебно на толку мало бебе од 8 месеци, не.
    Најдобронамерен совет ќе ти дадам, детето кога тогаш ќе пројаде и тоа што треба и тоа што не треба и цел живот ќе јаде, а само во првата-втората година од животот цица, па не и ја ускратувај намерно најубавата и наквалитетната храна во тој период на малата.

На ♡BuBaLe♡, Kitten, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    Овесот е безглутенска житарка, може само да е контаминирана поради тоа што во продажба често се меша со глутенските. Искрено јас сум многу исплашена од глутенот, не знам како ќе внесам глутен, веројатно дури после една годинка.
    Немој да те лажел ѓаволот да оставиш дете без цице 24 саата, ќе си направиш бетер беља. Ќе пројаде, ете од лажички проаѓате на пола кашичка, само гледај давај она што сака. Пример син ми морков и тиквица комбинација не сака па маскирав со јаболче, излапа се. Нене решение да не јаде овошје, јасно ти е тоа, вие ако не сакате дете мора да јаде. А покрај него може па и вие ќе пројадете.

Денес на мени крушка и јаболка за појадок, изедено со сласт скоро 200гр, следи млекце па во и нешто ќе јаде ручек составен од компирче, брокулка у морковче, ќе видиме колку ќе го сака.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.747
    Допаѓања:
    77.084
    Глутенот не е убаво ни толку касно да се воведе :) имате некој алергичен на него во фамилија?

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    142.099
    Размислување е само... не верувам дека ќе оставам така :( Многу ми е мака што не јаде, ама веројатно ќе се моли,е па ако заслабне хемоглобин ке давам сирупи и тоа е. некако мака ми е дете што цицка фати одма по пораѓај, што напредуваше по кило и 200 на месец наеднаш да не јаде. Мислев дека ќе сака да јаде оти сака да цица. Веројатно секо мора да помине некоја таква мака, некое не сака да цица, некое не сака тврда храна. Мое е да се убедуваме и да се надевам дека еден ден ќе реши да јаде.

Ништо не бендиса. Буквално ништо. Се е со сила. Едно да и се свиѓа само тоа ќе комбинирам.

Идејата ми е да и давам да јаде слична храна на нашата само без сол. Шеќер секако дома не користиме. Дали едно кило у година дена се троши. Да даде амин утре докторот лепче ке и давам може ќе сака.

Туку, кога почнавте да давате поцрвста храна? Јас ако и давам да си грицка ќе јаде, ама па да не се задави ми е. Една познаничка вика дека веќе на 8 месеци не пасира ништо ако е големо парчето го плукало бебето.

19. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @Cka за цврста храна си зависи од детето. Во секој случај не го форсирајпред време. Сами си покажуваат кога се спремни за грицкање. Тинавистина се намачи околу јадењето.
    Само веќе кога не јаде па и подои да скратуваш не добра идеја.
    Има едни грицкалки со мрежа за да не откине погокемо парле. Не знам колку се добри, ама че помогнат да се разцие рефкексот на грицкање.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Hipp organska zitna kasicka od oves ima gluten a e za 4m :) mojata e 6 i ja imam doma, od kade taa panikata za gluten? Kako vlegle vo prodazba ako ne smee? Navistina ima nekoj da mi odgovori? Koj ja odreduva vozrasta koga da se vovede? Se razbira pisuva na pakovanjeto mora po propisi zaradi alergii. Ova so kupeckive mi e najsigurno pa vrvat niz sito i reseto, trista kontroli i ke dadta li nesto da se prodava ako ne smee apsurdo mi e , vas?

На ruruk и wannaBeMomma им се допаѓа ова.