Не, не, ако на 8м дадеш три оброка и две ужинки на годинка што ќе даваш. Премногу е. Не е до бебето, ако тоа јаде 5 оброка кога цица? Јас сега давам на скоро 7м два оброка и три шишиња мајчино млеко, пак се 5 оброка ама не само храна. Јас не знам педијатар кој ова ќе го потврди и одобри.
Мајки морков во ред ли е давам секој ден? Ставам кога поише кога помалце во кашите на бебуш бидејќи не ми го јаде многу кога доминира во каша. Пеимер ставам еве денес блитва, морковче и ориз . Вчера блитва компир и морков. Скоро секој ден ставам по едно мало младо морковче или две кога е вака со блитва.
Ne rekov deka jas davam ili ke davam.Kaj procita takvo nesto?Moeto ima6,5meseci i e uste na probuvanje novi vkusovi,dodeka na moja drugarka bebeto ima isto tolku meseci a veke tri obroka,plus cica vo sekoe vreme.Pak ke recam,sekoja majka razlicno si go cuva i hrani svoeto bebe,isto kako sto i razlicno od X pricini go odbiva od doenje.Jas licno na polni 8 ke davam tri obroka i ke pocnam da go odbivam od doenje i toa e mojot nacin...
Мајки кога почнавте со цврста храна дали исклучиво домашно овошје и зеленчук т. е непрскано . ние немаме па мора да купам. И дали на овошјето и зеленчукот што пишува био е вскушност исто со органско.
Jas najiskreno nemam odd kade domasno pa zemam od pazar. Ubavo mijam na pocetok i recisi se se vari. A toa na koe pisuva bio bi trebalo da e organskk
Zhenski na 300 uma sum. Malata ima 4m i se mislam dlai da pochnam da voveduvam kashichki. Eden pedijatar mi kazha da pochnam so sokcinja razredeni za vkus, a jas voopshto ne sakam da voveduvam sokovi vo ishranata bar ne za skoro, sakam voda da pie i chajche. Okolu mene majkite shto imaat malku pogolemi bebinja se borat so vneauvanje solena hrana zatoa shto decata prvo probale blago pa dega ne go sakaat solenoto - mislam na ovoshje i zelenchuk. Malata mi e na ad, pa zatoa i se mislam nemam povekje mleko. Dali nekoja pochnala so zelenchuk mesto so ovoshje? Od koga shto prvo vovedovte vo ishrana? Plus na 8m pochnuvame vo gradunka, znam deka e rano no nemam drug izbor, do togash dali kje stignam da vovedam se shto davaat tamu za ishrana dokolku pochnam so voveduvanje na hrana pokasno?
J Jas pocnav nekoe vreme pred da napravi 4m. Dadov tikva morkov kompir i jabolko za rucek. i mene mi preporacaa so zelencuk da pocnam. sokcinja davam od vreme na vreme obicno od kruska. si pie i vodicka i cajce
Зошто има толку спротивни мислења од страна на педијатрите. еден ми вика со овошје почни еден со зеленчук. епа ако почнеме со зеленчук треба по ручек да се дава, кој беше денес на телма о+ збореше песијатар со зеленчук вика да се почне и тоа по ручек ако добро разбрав
Да да со зеленчук ако почнуваш да се дава попладне за да знае бебето дека солениот оброк е всушност ручек, а овошнотр кашички се даваат наутро. Е сега вика за глутенот да не е пред 6мес а да има пробано до 7ми месец, значи глутенска храна може во 7ми?? И за жолчка рече една до две неделно дури во осми месец а во 7ми помалку... кои житарици може да се воведат со 6, 5 месеци?
A sto vi e toa solen obrok na 4-5 meseci me mi e jasno koga mozete da dadete samo kompir morkov I tikvica I site tie imaat sladunjav vkus?
Др сајковски гостина во 0м+ што беше тој така кажа, иначе јас почнав со полни 5 со јаболко круша банана слива тиква по 3 дена па морков тиквица компир и ми се фати цел месец. Па да од полни 6 имам доручек овошје ручек зеленчук со малку маслиново масло или путер, а оваа недела и воведов месо, 2 пати има јадено пилешко. За две недели сакам и вечера да воведам , па мајки што давате вие за вечера на 6.5 7 мес бебче?
Epa tuka leZi problemot,zatoa sto na 6,5 meseci si mn mn ogranicena so produkti a veke odis na vecera .Vecera dadov na 9 meseci koga veke gi vovedov site mlecni produkti,zolcka i gluten,testenini bez jajca pa imas moznosti do nedogled. Rucek vovedov koga dadov meso (7 meseci)i koga se zgolemi izborot na zelencuci,pa mozev komotno sekoj den razlicno da davam. Za solen obrok prasav bidejki ne mi e jasna taa teorija da se dade prvo zelencuk za da jade soleno.Koj e toj solen zelencuk ili dodavate sol pa zatoa se vika solen obrok?Dete koe jade ne e bitno sto ke mu zadade prvo.So ovosje pocnav bidejki izborot bese pogolem .Inaku pak ke kazam i morkovot e blag,i batatot e blag i tikvicata taka da vrska nema so sto ke pocnete
Потполно се слагам со Џој. Почнав со крушка која беше толку блага што ме засркнуваше мене а бебе јаде и брокула и тиквица и компир. Сол хималајска планирам после една година да воведам.
Ние сме 4+ здравје од 5 полни планирам да почниме со пробување вкусови. Мислам дека може да се даде банана, круша, слива, морков, тиква, јаболко, праска, ако не е така нека ме поправи некој. Е сега ме интересира дали дававте варено или свежо. Бананата знам свежа, пример за јаболкото? И како да му давам три дена банана, па три дена јаболко и после да ги мешам нив две или да продолжам со нова намирница или многу нови намирници ќе се така?