Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.902
    Допаѓања:
    142.384
    Jas prvite 2-3 dena ja davav cista izblendirana palenta za proba i da vidam reakcija.A sega kombiniram so ovosje(banana,jabolko,praska ) i so se ja jade za dorucek.za rucek ne sum dala palenta

На slobodka и kelebeim*** им се допаѓа ова.
  2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мајки ние сме четири месеци и една недела, синко е растовит па педијатарот ми препорача да почнам со воведување на храна и тоа прво зеленчук ве молам за совети како да започнам нели обично се започнува со овошје па сега сум во недоумица од една страна ми се чини дека е рано, а од друга страна бебе е гладно. Со кој зеленчук да почнам на кој начин да дадам, што следно?

3. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Морковот сам по себе не е убав така да дади прво 3 дена јаболко колку ќе изеде толку 3. 4 лажички, па после дај морков и јаболко, па компир, тиквичка, ако веќе даваш прво зеленчук, а овошје јаболко, крушка слива, банана, тиква... ама можеш да почекаш уште 2 недели и така ова нема да ти смени оброк, нели велиш дека е гладно..

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ocigledno imas nekoj problem taka da ke te zamolam tvoite ironicni komentari/prasanja da gi zadrzis za sebe. Ako imas odgovor na prasanje, a gledam sekogas imas, odgovori a ako ne, ne si za ovde so ironijata. ;)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.802
    Znaci nesakas da odgovoris
    Togas nemoj te molam ni ti suludi komentari da davas na drugite majki .Velis davajte kolku sakate od prvite namirnici bidejki ne se alergeni od druga strana vo drug post pisuvas kako tvoeto od jabolko se nafrlilo

Logika?

На mimidjon и okcenzi им се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Hahahah sto da ti odgovoram?
    Nema alergija?! ete.

A ti neso sve znaes? aj ti se molam ne mi se obrakjaj i ne me citiraj.

Jas ke odgovaram kako mislam ti odgovaraj kako mislis i ne napinjaj vise ne te lici majka si.
    I btw "nafrlanje" so 10 minutno crvenilo ne e isto, ama sto ke ti kazuvam neli se si znaes.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.802
    Zosto da ne mi lici?
    Navrediv li jas nekoj

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Дали мора веднаш по пробување од неколку дена мора да дадам поголема количина или може три дена на пример по лажичка јаболко, па три дена круша по лажичка па одкога ќе ги испроба вкусовите да зголемувам количина така ке дојде за месец дена да почне со кашички? И како да се дава овошјето свежо или обарено кога се пробува вкус?

9. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Да баш така малку по малку, јас давав свежо, еве месец и пол јаде кашички и овошна најмногу 80гр има изедено а зеленчукови јаде по 180 гр( големо тегло од готови кашички си мерам во тие) од кога проба секаков ,, дозволен,, зеленчук и овошје, поделив овошје за појадок не го мешам со житарки зеленчук варен со мевце или ориз, палента за ручек, со што како мине време воведувам нови вкусови, на пример брокула, пашканат, карфиол, спанаќ, лук, кромид многу малку за вкус за 6+ ти зборувам мами

На wannaBeMomma и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  10. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Фала на споделеното мислење и искуство, ке започнам со испробување вкусови па бебуш сам ќе покаже што сака и колку сака

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.802
    Допаѓања:
    142.129
    Lekja i grashak isto po 3 dena se ptobuvaat?

Od mlecni samo jogurt i kis mleko za 8+?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.802
    @Cka mozes i kefir i nesolena urda da vovedes

Za grasok i leka jas ne gi davav sami po sebe tuku gi mesav uz drug zelencuk .Na pocetok pomalce stavav za proba posle poveke.Mozes i niv po dva dena po red da gi davas.Grasakot znae luspi da ostavi koga go blendiras

На okcenzi и Cka им се допаѓа ова.
  13. Lilicaa

Lilicaa Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    21
    Pola fildzan so pola lazica palenta..Moevo poretka ja saka. Ja mesam so banana, jabolko, krusa ili od zelencuk so morkov ili brokula. Rano vi e za mlecni proizvodi, taka da vidi so ovie kombinacii, ili ako ima druga majka predlog neka pisat. I jas sakam da znam.

@joy1 cisto informativno samo te prasuvam, doktor/nutricionist si po profesija ili ? Posto gledam se razbiras vo se ;)

14. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    @kelebeim*** јас палентата ја мешам со спанаќ 6+. Една лажица палента во 100 мл вода на страна варам околу 100гр спанаќ со пола чешне лукче после заедно блендирам омилено и е

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Кога се почнува со пробување наутро бебето теба да е пиено млеко или да е гладно?

16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    @joy1 :$ uste malce pa 7 meseci ke prajme pa ako ne ti e tesko da mi kazes so se moze da se vovede sega ?

17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Доктор

Него @joy1 да те прашам јас кефир може со пресно па да одстои?
    Земав од нашава урда денес тетовска млекара, може од таа, дека ние 10 ке полниме за некој ден.
    Карфиол како?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.802
    Kakvi brendovi na urda ima na pazarot mn neznam bidejki jas zemam domasna celo vreme.Edino gledaj da ne e nekoja presolena.Treba na opakovkata da pisuva kolkav procent na sol ima

Karfiol jas davav obaren so oriz,zelencuk i meso.Isto kako brokula sto baris taka i karfiol.

Kefir davav zbregov i sesuste takov davam.No imase nekoj na forumot sto ja ima gabata ako sakas domasen da si pravis.Dali bese @Kitten (sorry ako gresam) pa ke ti objasni kako go pravela

Doktor :rofl: morav smajlito
    Bez recki si znaci

На Mari*, okcenzi и Kitten им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Имам кефир јас ама мала ми е габата
    па си реков да го пораснам малку па да давам

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да, кефир можеш и со пресно млеко да направиш, не мора да го вариш. Чувај си ја габата сега за сега само за вас, како ќе расте така поголема количина кефир ќе можеш да направиш и побрзо да стасува. Јас од кефирот давам по луѓе еднаш на неколку месеци.

Урдата давај ја ако не е солена. Ако е солена тогаш кравјо сиренце па отсоли го во вода.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.