Дали на 5м може да ги давам сите намирници кои се наменети за 6+ (освен житарките)? Имам и претходно пишано дека од 4+ почнавме со сокови,па така од дозволеното овошје се' ни е пробано. И малце оф топик- ако ви смета што некоја членка (@joy1, деновиве читам сите и' се пуштате) ви дава совет, воопшто не барајте тука совет, си имате педијатри за тоа
Синко обожава палента со праска јаде еднаш неделно за ручек. Денес машала си јадеше се убаво. Едно нешто не ми е јасно, како може педијатри различни совети да дадат? Јас на нашиот неизмерно му верувам, не се сомневам, ама читам и овде и по групи, прерано воведување на намирници, некако ми е чудно.
Citam zborite za visni 7+.jas kolku sto ja razbrav doktorkata -se sto e crveno ovosje e 12+.(a moite imaat visni doma i ne mi ni tekna da im recam da mi zamrznat) Ili ja pogresno sum razbrala ili dr.e ludilo
@AngelOfArh верувај ептен се различни. Го гледав Сајковски на телма, се зачудив од тоа што го кажа. И јас бев против намирници пред 6м,ама бебко слабо напредуваше,и плус немаше нормална кака,па тој совет го добив, а друг добар педијатар во Струга баш и нема
Angel site deca se razlicni. Zatoa i sovetite se razlikuvaat. Ako e anemicno deteto togas doktorot ke rece cveklo od 9 ne od 10 meseci. Ako e slabo ke rece tret obrok. Ako e debelo ke namali podoi i ke rece mlecni proizvodi od 9. Isto i so zelezoto. Brat mi od 6m e so supi od koska. So site mozni zelencuci. Ama poradi bolest moral da vnesuva proteini. Pojadok rucek vecera na 6m so koska od tele. Site doktori vikale deka ili ke umre do godinata ili ke bide so precki. Nema da zboruva. Samo so ishrana preporacana od neurohirurg se se sredilo. Eve go sega magistrirase i e na 2 rabotni mesta. 190 visok A jas sum bila debelo bebe za koe doktorkata rekla da jadam samo ovosje do godinata. Zatoa i sporeduvanjata i kavgite po grupite mi se glupost. Doktorot si sledi i si kazuva kako treba. Ne se site deca so isti crevca i potrebi. Tie na ad pocnuvaat od 4m so vkusovi oti toa mleko ne e isto so majcinoto. Nivnite creva se uceni na poteska hrana. Nekoi pedijatri na nekoi deca im davaat kravjo zaradi koskite. Na nekoi poradi dermatit im vikaat kozjo. Nekoi mnogu jadat kasicki pa se debeleat pa im davaat sokcinja da gi zasitat a na nekoi im vikaat ne na sokcinjata za da jadat kasa. Nema pobitno od pedijatarot da se prasa zosto. Jas koga rekov deka od 9 treba tret obrok mi rece debela e od mlekoto sega ke namaluvas podoi ke davas kasicki. Shemata na doenje i hranenje mi ja napravi posebna za da odam na rabota a malata da ne seti glad i zed. E sea... ona sto eden den jade eden ne... nikoj ne e kriv.
@Cka delumno se slagam,delumno ne Eve koe e moeto glediste 'na kratko' Pred okolu 40 god ne postoele nutricionisti koi se bavele so nacinot na ishrana,ne postoele naucni dokazi kako denes za toa sto e stetno a sto dobro ,nemale na dofat hrana kako denesnata,nemalo lugeto od kade da se informiraat.Lekarite sto togas ucele jas gi vikam stara skola ,oni si drzat do nivnoto i ne prifakaat nisto od novite stavovi na pomladite lekari. Druga rab :togas vo vremeto na tvoite i moite(primer) ne se uvezuvale avokada,mango,ananasi,spelti,kinoi itn.Ili i da gi imalo ne bile dostapni za sekogo.Sega stana na moda taa hrana i so toa se pomestuva i granicata na voveduvanje na nekoi produkti. Jas kravjo mleko na bebe ne bi dala veruvaj mi duri i da e poslednata hrana na svet.Sodrzi belkovini koi pravat krvarenje vnatresno vo crevata i anemija,deficit na zelezo.Steta sto retko koj pedijatar go spomnuva toa. Na tri meseci kolku i da e bebeto ne napredno voveduvanje dohrana nema da go unapredi.Moze samo da napravi steta na crevata,steta od alergii..ako ne sega odma posledicite se gledaat i po nekolku godini. A toa deka nam ne ni e nisto e najgolem mit.Jas ne znam dali nekogas imalo volku invitra kolku denes,neuspesni bremenosti,alergii na se i sesto,dijabet,prob so zeludnik itn.
@joy1 Vo pravo si za ona od starite. Jas zatoa i nikade ne go spomnav. Moze mislis za delot kaj so spomnav za brat mi no toa bese primer za 3 obroci mesni na 6m. Samo zaradi bolest i normalno preporacani od doktor specijalist. Celta mi bese da kazam deka decata se razlicni. Moze i majka mi u momentot si rekla malo e detevo za 3 obroci meso ama u momentot pa pobitno i bilo da ozdravi otkolku dali ke bide debel koga ke porasne ili ke ima maka so zeludnik. Ponekogas pomegu dvete zla mora da se odbere pomaloto. Jas ne hranam po tabeli i babi. Imame pedijatar i tocno mi kazuva sto za pojadok sto za vecera. I moite galamat sto da davam ama ne slusam. Novi jadenja za koi znam deka se samo nekolku godini kaj nas i ne znaat nasive uste kakvi se alergii ima od niv i kako se manifestiraat ne davam. Moze nema da i bide nisto ama mi e strav. Kravjo ke dadam oti se naokolu e gotveno so kravjo mleko. Ako znam deka ima maka od kravjoto barem jas da vidam a posle ke znam da i zabranam i nadvor. Kolku kiflicki jadenja i slicno se pravat so melko? Kolku blagi raboti se so mleko? Mora da go proba i organizmot poleka da go primi za ponatamu da nema maka. Ne mozam cel zivot da odam po nea i da mavam po raka. Se ke proba. Od edna godina ke bide u gradinka. Tamu ke i dadat mleko. Ako lazam deka e alergicna togas nema da i dadat ama doma jas ke treba da i kazam oti ne smee da jade so decata od nivnite kolaci. Znam kolku se decata losi ponekogas i kako mozat da reagiraat so dete koe se dvoi od niv. Posebno grupine za hrana i bebinja pa kako se podeleni na svetici i greshnici... A ne razgovaraat za pricinite zosto doktorrot im rekol moze ova ne moze ona. Isto i za majkite u stranstvo. Nekade glavno jadenje e testenini nekade morska hrana nekade meso od konj. Nekade sushi se jade nekade meso so sherbet. Mora i od bebe da se pocne poinaku za bebeto da nauci da se hrani na toj nacin. Kaj nas e daj mu lepce kaj niv moze e daj mu zivo meso. Bitno e sto ke preporaca doktorot i zosto preporacal. Drugoto e nas rizik. Da se pozalam tuku... pred dva dena od site kasicki po pola i poveke a vcera... pojadokot pola , rucekot samo vodata od mesoto i zelencukot (morav kako supa da probam oti ne saka meso) pa otkako ja isrka vodata mesoto go izblendirav i go plukna. Vecerata me ja ni proba rasplakana bese mislam deka ja maci zab i se griza. Ajde deneska nov den so novi sili belki ke jade poveke.
Исто и јас се слагам со некои работи со други не во твојот пост @Cka. Кога има здравствени проблеми не велам не, ама сега збориме за воведување лук на 6м, компир на 4, брокула на 5... Воопшто за сокчиња па да не збориме, кој е бенефитот од сокчиња освен да го дуваш и полниш со шеќери, било овошни или не не е битно. Во врска со млекото, едно е преработено млеко, друго е кравјо директ да залееш онака на цревцата. Башка млекото најмалку ќе му помогне на бебе за коските, повеќе урдата и сирењето ќе ну помогнат од млекото. И јас сум за тоа да се јаде сезонско и локално, ама ако е така детево на јаболки, круши и тиква ќе требаше да ми биде, тиквица, морков ај ќе најдеш, ама останативе у зима ко што не фати? Детето до годинка пожелно е да има поширок опсег на храна, и житарки и овошје и зеленчук, до третата година веќе треба да има пробано се. Обој Сајковски не го знам, не сум го слушала, ама апоред тоа што читам кажува вистински небулози. Нашиот педијатар е млад, ама она што го кажува држи место итекако.
^Сајковски е педијатар во Систина. Меѓу "глупостите" кои според мене ги кажа,беше дека немало некое ограничување во однос на тоа кога да се воведуваат намирниците, бидејќи на пазарот има разни кашички, производителите не биле глупави да стават на пр. месо во каша 4+ ако не смеело. А за кравјото млеко рече дека како што мајчиното било за бебето, кравјото било за телето и дека луѓето воопшто и не би требало да го пијат. Мојот педијатар е добар, и мене ме носеле кај неа, но и кај мене се создаде сомнеж. Замена како што кажав претходно, нема. Во советувалиште лекарот е општ, а на детско одделение не примаат.
Ве прочитав дека Сајковски бил на Телма, па пуштив да видам што збори. Дали човеков го прочитал документот од ЕУ? Вика дека детето треба да се запознае со глутенот после четвртиот месец, но не подоцна од седмиот, а во самиот документ пишува после седмиот месец за глутенот. Инаку, нема потреба да се расправате и докажувате во темава. Кога барате совет знаете дека ќе добиете секакви совети, секоја кажува од сопствено искуство и од препораките што ги добила. Ама не добивате совети од педијатри на темава и секако треба да го земете в предвид ова. А и пожелно е да не го наметнувате вашето мислење како апсолутно, како што можеме да видиме ниту едно не е сосема точно и не важи за секое дете. Затоа смирено и полека, сите го сакаме најдоброто за нашите деца.
Tи благодарам Го имам беби готвачот спуштено само незнам дали е паметно да се водам според него??? Ако некој знае да ми каже за да не прашувам стално
Ние прво млеко пиевме па после час и половина давав да проба од кашичката Не ја оставај многу да изгладне за да не е нервозна и да одбива да проба
Лошо или не, на своја одговорност денес кашичка дадов. Компирче со морков, потечно подготвено. Јадеше како да јадел незнам колку време. Инаку денес полни 5