Zosto mislis deka sega toa so zelezoto i bolezlivosta e deka na 9 m pocna so mleko? Mislam ic da ne se obvinuvas ne veruvam da e od toa, kravjoto vo tetrapak e prasanje dali e voopsto hranlivo zosto masta mu ja vadat od prerabotki ama deka nekoja steta si napravila kako posledica po zdravjeto ne si prepisuvaj Moe mislenje e deka jogurt i kiselo mlekce e dovolno ama i mleko ako sakaat zosto da ne kako sto kazaa pogore neophodno e ponataka, vo se go ima, pudingce ponataka od sto ke mu napravime )) ako nema netolerancija nema steta Sovet od mene ako e domasno tri pati da zovrie!!
^Od prv den bevme na "aptamil",negde do kaj 14m.Prodolzivme so domasno kozjo.Nastapi period koga kozite ne davaat mleko,pa se prefrlivme na "Bucen kozjak",toa za varenje sto e.Sega nekolku meseci pie domasno kravjo.Domasnive mi bea/se od provereni lugje,sto bi se reklo so site saltanati. Nevozmozno e,mislam,deteto da se ostavi bez mleko. Barem mojov,zaspiva navecer so nego. Vo mojot/nasiot slucaj,go izbravme najmaloto zlo od nekolkute. P.S.Se ova vo konsultacija so pedijatar.
Мамички да ве прашам.... Кога правите домашна кашичка, истата ја давате во текот на целиот ден , а за следниот ден ја фрлате ?
Kompirot ne moze da se zamrsnuva. Iskluci svez se dava ama ete na primer morkov na strana zamrzni za utre
Не мрзнам, правам за тогаш, побрзо и поедноставно. Веќе фатив редот, знам во тенџерчето колку е доста и така терам, досега сум фрлила само една кашичка која бебе не ја јадеше бидејќи оред тоа му правеа хируршки зафат на јазичето.
Варам некој друг зеленчук и додавам блитва. Имам дадено блитва со јаболко, кромидче и палента, блитва со компир и морков, блитва со ориз и морков, блитва со авокадо и јаболко. Ја дадов некаде оред 7м,кога бевме на контрола, всушност на 6ипол би му дошло.
Празот некој ме предупреди после годинка одел, многу бил тежок, а грашок мислам после 8,ама не сум сигурна.
Jas pravam za 3-4 dena, zelencuk varam dodeka e zezok blendiram i isto vednas dodeka e zesko zatvaram vo 3-4 teglicki toa mu doaga kako pasteriziranje, slobodno na toj nacin mozis da prigotvuvas, koga ke oladat teglickite vo frizider i imas obrok za 3-4 pati, taka pravam, batat, tikvica, morkovce, magdonos, se od zelencuk sto jademe ma 6+ i proso vnatre vareno edna lazica Blitva i spanak bez kiselo mleko ili jogurt vozrasen ne bi smeel da jade a ne dete preteski se za meseto bez mlecnite laktobacili sto gi sodrzat kiseloto mleko i jogurtot, a i edinstven nacin e so taa kombinacija da se vrzi zelezoto, inaku e samo trevka )))
^Мислам,греота е до првата годинка, па и после, да се дава храна готвена вчера,завчера... Едно е месо,друго е замзрнато/пастеризирано овошје,зеленчук. Друг е случајот ако се користи пример замрзнато овошје, кое не е сезонско,па се вади од залиха од замрзнувач. Всушнсот, секој си знае како го организира денот,но, за подготовка на ручек за бебенце/детенце,мислам се има време. Пред се,потребна е желба. П.С.Да не ме разбере некоја погрешно, дури пишувате постови на Фемина,ќе го подготвите појадокот/ручекот.