Za praz vidov edna majka postirala vo taa grupata "zdrava hrana,zdravi deca" na 7m.bebe i vikam jas kasnam so niv.Dobro znaci ke pocekam
Добро бе мајка што пишуваш без логика. Општо познат факт е дека железото не се врзува со млечен продукт, каква е таа реченкца дека без млеко не се врзува. Железо се врзува со витЦ а не со млеко, напротив два часа пред и по оброк со железо не се препорачува млеко и млечни производи. Ете може грешам, нека ме поорават медицински лица има на форумов. Моментално користам Даверт органска, малку е поскапа ама не ми е тоа проблем, за бебуш е само и вака и така, па ми трае. Купив на Даверт к просо, амарант и киноа.
Ne e logika tuku znaenje mila procitaj si slobodno, rasoasaj se ne mi veruvaj mene, ne rekov mleko tuku laktobacilite koi gi ima vo jogurtot i kiseloto mleko, tie go vrzuvaat zelezoto i folnata koja ja ima vo spanjakot
Просо само имам дадено откако наполни сега 7м, другиве ќе ги почекам малце. Не за друго имам куп убав компир и не сакам да ми остари па да го дадам додека е ваков убав свеж. Ми се наближува време за мевце давање. Кажете ми откако ќе купите свежо месо, го разделувате и го мрзнете или давате додека е свежо? Како го складирате? Варено па вакумирано или? Ќе ми набават мисирка и петле, младо телешко, што да им правам откако ќе ги поделам по порции?
Pasterizacija na princip dodeka e zesko smee i moze, prasaj si pedijatar, ne e od mrza tuku varen morkov nisto ne gubi za dva tri dena isto e kako togas svaren, primer go dadov za zekencuk Ovosjeto zamrznato e poloso od pasteriziran zelencuk, iako go davaat ama gubi mnogu od sostojkite a zelencuk svaren ne jas ne davam, jabolko pr ima cel godina prezdravo e i dovolno e vo komb so sto ima sezonata. Del od vremeto koe go odvojuvam tuka dodeka pijam kafence e da dadam nekoj korisen sovet spored moeto znaenje a ne da gubam vreme, mojata jade malku, nemozam fizicki da izblendiram malku sostojki za da dobijam 100 grama
Многу ти благодарам А за како да го складираш мевцето, најубаво ќе ти каже @Sunshine_1979 ..... Taa многу убаво тоа го прави и исправно...и јас ќе правам така , кога ќе ни дојде време за тоа.. Го вари мевцето , па го реди во мали теглички (мислам дека во нив става и од водичката во која што се варело мевцето) , па во некоја од тегличките реди и по малце лукче , па ги замрзнува и така можеш да ги употребиш во рок од 1 месец. Ако нешто згрешив , нека ме исправи @Sunshine_1979
Jas do mevce ne sum stignata ama eve kako go pravi moja bliska: go vari ama ne sosema tuku poveke od pola ajde da recam, seci na mali parcinja e sega koja gramaza neznam i formira kako mali topcenca, kako koftinja i taka zamrznuva, si odmrznuva za obrok po edno topce i go gorvi so zelencuk ili po zelba koj kako saka, a i ova vo teglickite so luk mi se dopaga ideata ke ja primenam ko ke stinime do mevce
Jas pravam za denes, i togas davam. Ne utre/zadutre. Jas ne bi jadela stoena, ne pa bebe. Ne deka ne e ispravno, ama jas taka pravam. Znaci toa sto nema da go izede, ili jas go jadam ili frlam. Ne e nekoja ogromna kolicina za celo selo, tuku normalno za eden obrok Za prosoto znam deka otkako ke se svari treba da postoi nekoja minuta pokrieno. Go kombiniram i so ovosje i so zelencuk. Denes za pojadok jadese sliva/jabolko, a za rucek kompir, brokula i morkov.
Не велам дека не смее,не може... А во секој случај,подобро е свежо,тукушто зготвено,отколку пастеризирано. Пак ќе речам,секоја мајка со своето убедување,став,одлука...
Мила, морам да те исправам...мала корекција во рецептот, имено месото живо го ставам во мали чисти теглички кои убаво се затвараат, додавам вода, во некоја тегличка и чешне лук. Убаво затворам, редам во тенџере, прелевам со вода и ги варам на тивко 2,5 часа. Утредента ги прибирам тегличките во обичен фрижидер (не ги замрзнувам). Наздравје!
@AngelOfArh вo прaвo е @Wanna.be.mum зa спaнaќoт. Плус кaлциумoт ги врзувa oксaлaтите и пoлеснo се исфрлaaт oд oргaнизмoт вo фoрмa нa кaлциум oксaлaт, нaместo дa се тaлoжaт вo телoтo. Јaс спaнaќ не јaдaм без киселo млекo кoгa е згoтвен. Жив гo јaдaм, т.е пијaм вo смути.
и мене не ми е јасно како железото т.е блитвата или спанакот одат заедно со млекото .Јас во бременоста бев слабокрвна и ми рекоа саат до два пред и по железото кое одеше заедно со вит.ц да не конзумирам никакви млечни работи сега и син ми пие терапија со железо и вит ц и ист ми рекоа измегу оброците од млеко да давам железо http://sezahrana.tumblr.com/post/22840788132/победете-ја-aнемијата-со-храна
Јас месото го сечам на помали парчиња како за еден оброк и така свежо го замрзнувам секое во посебна кесичка. Го варам во експрес лонец и за 30 мин имам готов ручек. А и да не е во експрес пак брзо се вари зошто е мала количина на месо(околу 50 гр.)
Јас цел живот знам дека железо и млечни производи не идат заедно, односно млекото го врзува железото и го исфрла од организмот наместо да го врзе и да го задржи, таа е улогата на витЦ. Мајка ми е медицинско лице, никогаш не ни дала да јадеме спанаќ со млечен производ иако не сме имале проблем никогаш. Имам хгб 149, во бременоста не се симна помалце од 131, железо 19 стандард. Баш прееска читав упатства за пиење Малтофер што им дале, никако со млечни производи најмалце размак 1 час.
Да, варам прво тоа што е потврдо и подолго се вари па додавам блитва и ако е со ориз или палента на крај ставам, па се заедно блендирани. Пример последно јадеше јаболко, кромид, блитва и палента, сварив јаболкото и кромидот, додадов блитвата неколку минути, на крај палентата одозгора да се свари и изблендирав се заедно. Искрено повкусна каша не јадел досега, за прв пат јадеше без воопшто да се буни. А да, пред да ја ставам палентата ставив малце маслиново внатре.