Сaмo спaнaќoт е исклучoк, зa се другo си вaжи декa железo и кaлциум не oдaт и декa млечни прoизвoди и млекo не требa дa се кoнзумирaaт бaрем еден чaс пред и еден чaс пoсле земaње нa билo кaкoв суплемент/хрaнa сo железo. А реaлнo, спaнaќoт и немa кoјзнaе кoлку железo штo мoже дa се искoристи вo oргaнизмoт.
@Annath ubavo objasni pogore i za razlicni raboti zboruvame i se izgubivme niz postovite, jadenje spanjak i kiselo mleko e sosema razlicno od zemanje suplementi i preparati za zelezo so mlecen proizvod
Najubavo da se konsultiras so pedijatar zosto jas znam deka meso e od 7+ koga i da se pocne so dohrana.Jas moite dve gi pocnav so 6+ so dohrana.
Анат одлично објасни, ама ти рече дека железото се врзува со млеко, односно лактобацилуси, нештп сосем спротивно од тоа што го кажа Анат. Да не должиме, се разбравме, иако јас сепак не би дала спанаќ со кисело млеко додека педијатар не ми потврди.
Просо сте правеле со овошје? Многунубава кремаста структура има, денес гозба синко ќе има. Ако се напраи портокалов денес ќе биде смешки. Тиква за доручек со млрковче, за ручек просо со кајсии.
angel prosoto od kade go kupuvate,smee li za 6+ da se dava,jas sakam da pocnam so proso i so palenta nabrzo t.e da napolnime 6 m.
Педијатарот ми реле после 7м, испочитував, го купив од Здрава храна продавничка во Ѓорче на пазарче. Палента давам од 6ипол, на иста фирма се, Даверт.
Rzeni i ovesni snegulki kako prigotvuvate? So sto kombinirate? I od koja vozrast voveduvate? Denes kupiv pa sakam da dadam.
Овесот се сеќавам го дававме на внучка потопен во вода од вечерта и следниот ден мешан со свежо овошје и јогурт. Ржени не сме давале мислам.
Mami mome pocna da ne saka vareno ovosjeto i zelencukot da go jade Dali moze svezo da se dava sliva,jabolce,morkov i sto uste moze od niv svezi da se davaat ??
Свежо овошје и зеленчук може да се дава некаде од 7-8 месец, пред тоа да се вари. Ова го гледав на 0+ емисијата на телма.
Дали ги киснете во вода од вечер житарките како просо, киноа, амарант или дирекно ги варите сабајле? И нив ги воведувате по три дена или дирекно во кашичката?
По препорака од педијатар ќе почнеме со дохрана од 5 месеци ( сега сме 4 и сме на ексклузивно доење, ни вода, ни чај, само млеко ). Меѓутоа бебе се роди 4 кг и сега има 8.5, доктор вика многу е, односно дебело е Ќе почнам од следен месец, ќе приготвувам дома, и прашањата ми се следни: По колку лажички давате дневно од секој нов вкус, и како ги зголемувате од ден за ден? Колку вода треба да му давам, после секоја проба, со оглед на тоа дека нема до сега пробано вода, незнам колку е соодветно за 5 месеци да пие? Како ги правите подоите, дали одма после пробување ги доите или чекате да побара ( во случај да не сака одма после тоа) Дали треба ноќно време да продолжам да го дојам како и претходно или да заменам со вода? (да напоменам дека многу често се буди, не од глад туку од навика, цуцла не прима..) Не е изджливо веќе ни за мене, треба да се одморам за да можам да го истерам денот.. Ви благодарам однапред, убав ден мајки
Jabolka, banana slobodno mozes zivi,krusata e teska jas ti pteporacuvam varena , sliva varena, ne kuznae kolku 5 min kolku da mu se pomogne na zeludniceto, drugo i nema, osven ako imas zamrznato ))) zelencuk varen, ziv posle 7-8 m