Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Slobodka tvoeto imase maka so zapek ili ispomesav? Za jabolkoto da ti kazam , vareno pomaga za tecna kaka a zivoto jabolce pomaga za zapek ;) ako imate 5m mozis zivo i da nema maka nikakva ;)

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Po 4- 5 lazicki na den,posle nagolemuvaj i po nekoe vreme edna nedela na pr ke stignite do kolicina kolku mala teglicka od kupeckite :) vodicka 50-100 ml rasporedena cel den otprilika detenceto e sekoe svoja prikazna, mlekce dodena davas lazicki najnormalno ke si pie/ cica, posle koga ke stignite da jade ceka teglicka ke bide 2 casa najadeno ovosje pr podolgo nema da mu trae se zavisi od deteto ova e se otprilika kazano, tvoeto ke si kaze samo kolku saka

На Irrepleceable му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Штом спомна пареа да прашам некое тенџере за пареа имаш или од тие другите не знам како се викаат...јас тенџере овде неможам да најдам каде можам да си купам знаете ли

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    Nemora tendzer
    IMG_1947.JPG

Vakvo ke ti posluzi dobro,i odgovara na sekoe tendzer.Ova e od kares 800-900 den e no mozes i poeftino da najdes po drugi dukjani.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Ова го видов 210 ден но си сакав убаво тенџере до таков додаток зошто и тенџере ми треба млада домаќинка хехе но може и со ова да пробам

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Не бе, обично тенџере го полнам со вода и одозгора ставам мало каде го ставам овошјето.

7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Офа да да, моето е со мака. Не бе срце не помага исхрана кај нас. Што не пробав од исхрана да се регулира и не бе, не бива никако. Од кога преминавме на формула АД за 6-12 месеци ни се јави тој проблем. Со исхрана немаше никаков резултат, па сега комбинирам со формула за запек и плус давам пробиотик. Така некако успевам да регулирам. мада и сега понекогаш има потешкотии со столицата ама за среќа е како што беше.

8. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zdravo dzencki, me nemase nekoj den, malku vo guzva, settudam veke dva saati da ja zaspijam malata, yolku docna do sega mi nema zaspano, zaspiva I vednas se budi I place a kako so e glasivita so davi kazam eve ja I sega place...so edna raka ja lulam deka vo transporterot najmnogu mi trae od site pozicii so I gi probav, vo race, na stomace, vo krevetce.... ne bila vakva do sega, ama toa esto e... oppp se smirivme... no kaji dae mozepak ke pocne.
    Tuku nekako stomak imam.... a I plus so blago preteruvam...uf moram da prestanam I da prodolzam so stomacnite... cel den vo frka, ceiz sresuvav ;) garderoberot na malata, mojot, se banjav, mm go spremav, pruzav alista, peglav perev, pa I za ng pocnivam da sakam da ukrasuvam cudesii sum si,em so malo dete em glava ne mozam da krenam em mislam se mozam da postignam a ne mozam. Tukuuuu mislam deka vi pisuvav za zabi, malata mi e dvaipol meseci I zamislete napipav nesto ostricko valjda zapce ke e.... ke vidime ke pokaze vremeto...
    Se izvinuvam za dolgiot post. Pozdrav.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Isidora86

Isidora86 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    46
    Кога добиваат тазе телешко за бебе во веро џамбо? Во понеделник ли беше?

10. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Седум полни сме, спанаќ може да се даде нели?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    da

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    А бидејќи сега воведуваме, мора исто три дена спанќ?
    или мпжам денес спанаќ па два дена нешто воведено пред ново да дадам?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    Jas ne davav tri pati po red spanak bidejki gi opteretuva bubrezite i strav mi bese.

Vo sistina mi rekoa spanak ednas na 10 dena.I obavezno vari go oddelno ,ne zaedno so drug zelencuk.

На ines.h, џунџуле, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ај сега јас за друга мака да си прашам.... Откако воведов цврста храна, беба не може да кака, односно столицата е ептен цврста, не обилна и темно зелена накај црна.... Чаре ?

15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    И ние имавме мака, само бпјата и понатаму ни беше жолта. Почнав да давам компотче од свежо сварено овошје, јаболче, круша, слива, кајсија. Почна да кака поредовно и полесно.
    Е сега за бојата обично зависи што јадело, ама ако има друг искуство верувам ќе пише.
    И многу плачеше на почетокот, го болеше мешето, цревцата најверојатно.
    Инаку последните два пати малку зеленкаста нијанса имавме и ние

@joy1 ти благодарам, неми одеше никако неколку пати по ред спанаќ. А зашто посебнода се вари. Јас го сварив заедно, ама ќеварам пак ако треба. Ориз, спанаќ и малку морковче

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  16. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Mnogu ti blagodaram....

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    bidejki vodata vo koja se vari e zasitena so natrium i zatoa posle varenje se frla

На џунџуле и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  18. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    I nie koga pocnavme so dohrana temna bese, nakaj crna. Normalno e. Sega po 1mes smeni boja :) Taka da so tek na vreme ke vidis. Don't worry!

I jas vcera za prv pat dadov spanak, go sakase. Hmm znaci denes da ne davam pak, zs planirav... Ama dobro ako e taka, togas denes da pocnam so meso (vodata prvo ke ja dadam kaj sto ke se vari so zelencukot). Ok e? 7+ sme

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  19. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Fala ti srcka i tebe.... A dali bar posle eden mesec mu omekna stolicata ili uste e tvrda ?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.021
    Допаѓања:
    110.667
    Нема веќе мека столица освен ако има некаков проблем недајбоже. Сега ќе биде ваква потврда.

Бевте на контрола и ви дадоа мевце или нансвоја рака почнуваш? Ние уште не сме јаделе месо, не планирам да брзам. На своја рака имам дадено само кромид, пашканат и маслиново, другото баш гледам да не брзам. Можеш веќе да ги дадеш и житарките како просо, амарант и киноа. Ск ко проба прво просо со кајсија и беше прилично задоволен. За денес веројатно ќе биде палента со брокула и кромидче.

Туку приметив нештл мами, кога му додавам малце јаболче во кашата поише ми ја јаде, зборам за зеленчуковите ручеци, пример варам брокула, јаболче, кромидче и додавам ориз или палента или компир, се дави во кашата, а вчера не ставив во пирето од компир, морков и пашканат со кромид, се мрштеше. Денес ќе додадам јаболче, убаво е да го јаде, башка имам во неограничени количини органско јаболко, нема штета мислам. Јаболче и морковче гледам во мали количини да имам почесто на мени, млади морковчиња додавам, големина колку мало прсте се, не се осеќа ама не го сака доминантен па вака го увалувам.

Што им е омилена каша на бебушки? Мојот обожава тиква печена со банана, додека има ја јаде, ќе си пукне ама не затвара уста.