Да, рече анемија или рахитис ќе закачи. Значи и ја дојам, не и го кратам доењето ама штом така рече доктор така ќе праам. Друго ми е муабетот....
Da i nie sme kaj nego i on preporacuva so obrok. Mozes morkovce, tikvica, tikva... vidi na bebe gotvac Na pocetok ne mesaj namirnici davaj edno po edno..se smeta deka koga ke izede okolu 100, 130gr deka e eden obrok
не е до мене, до тие околу мене е само напнуваат да се потхранувало, и мм само ајде јадете ли прашува...и затоа ја уште не сум му далада јаде само чат пат кога не сум дома моите му даваат чат пат. јаболка или круша...ама изгкеда и јас ќе почнам со вкусови пробување.
@NanaMia rahitis se dobiva samo poradi nedovolen vnes na vitamin D a on se nadoknaduva SAMO preku kapki a ne preku hrana.I go dobivaat deca koi mn mn retko se iznesuvani nadvor na sonce i ziveat vo mesta so poladna klima Tie deca kazi mu Sajkoski deka slabo cicaat.Tvoeto so tolkava kilaza cisto sumljam da slabo cica.Imaat siroko otvorena fontalena i se potat.Se pravi analiza na krv da se ispita nivo na fosfor i kalcium i alkalna.f i se pravi rtg pa se pristapuva kon lekuvanje Rahitis so hrana ne se lekuva Nitu se dobiva tuku taka samo bidejki dois
@Joy уффф ми олесна малку. Се преиспитави јас, викам ај да не има врска нагло растење, бидејќи ние повеќе во должина растеме. Ама ако имаше нешто си викам и ортопедот ќе ми кажеше.
Друго ми е прашањето, не дали да воведам туку КАКО да воведам. Доколку не го одговориш тоа прашање, немора воопшто да одговараш, мислам у реду е
Се согласувам за рахитисот, нас тоа ортопедот ни го кажа кога ни ја објаснуваше важноста на д капките. Мои пријателки исто имаа доста крупни бебулиња само на доење, па никој не ги советуваше да даваат сокчиња на 3+. Си ги доеја до 6, потоа килажата се средува. И @Cka мислам имаше ваков случај, па го доеше, нека ме исправи ако грешам. Инаку @NanaMia ова е форум, секој може да ти искоментира на постот, а тебе ако не ти се допаѓа можеш слободно да го изигнорираш. А само искуцај горе во пребарувачот што бараш и ќе ти даде одговори, зашто истите прашања само се одговараат на темава постојано. Овој Сајковски по прочитаново тука не ми делува баш како педијатар на место, а и по она на телма кога зборуваше. Јас би си барала второ мислење. Just a suggestion.
Moeто си е дебело бебе. Правило е дека децата на цицање кои се дебели имат повеќе шанси за анемија, ама не значи дека е секогаш така. Да чукнам у дрво, мојата на 7м имаше 115 хг, а не јадеше ич. Уште се мачиме да пријаде. Сега пак ќе правам контрола на крв со надеж дека ќе биде пак така. Ако е на доење бебето и ти му бутнеш кашичка, мислиш помалку ќе цица? Нема шанси. Ке си цица колку сака, а ти немаш начин да мериш количина. За рахитисот Џој ти кажа. Д3 давај редовно, и ако има мака уште на почеток ќе види ортопедот, или матичниот со проверка на фонтанелата. Едит, сега видов Реин ме спомнала. Да, мојата си беше дебела, ама откако јас почнав на работа и јаде кашички по малце, качува пак на килажа ама помалку. До 6м беше на екскулизвно доење, без води и кашишки и чаеви и сокчиња. Кај да е ќе дојдеме до идеална тежина. Никој да не те лаже дека детето и натаму ќе биде дебело, дека ќе му се искривело нозе од дебелина или не знам што. Детето на доење прима само најквалитетни оброци. Внесува здравје, внесува антитела, внесува се што му е потребно освен д3 кое иде со сонце, и нели капки оти немаме сонце толку, зима е. Убавата работа кај доените деца е дека цицаат колку што сакаат, нема мерење, нема грамажи милилитри... нема чекање 3 саати како со АД оти така е тешко на мешето па не смее за пократко време да внесе пак млеко. Кога цица може и на пола саат да цица. Мојата сега цица 3 минути и почнува да се смее и да си игра и заборава, па пак по 10 минути цица. Затоа сега почнав да гасам звуци и да дојам у темница за да јаде ко што треба. И пак не знам колку исцицала. Една града не е мерка Оти градата знае да ми биде огромна и тешка, а знае и мека да е. Ако не цица ноќта насабајле имам две гради од кои едвај одам, ако цица цела ноќ, мали се. И мене на клиника ми рекоа на 4 м да почнам со овошје, и не послушав, матичниот ми рече, а ако јаде овошје нема да цица така? Викам не, пак ке цица. Вика па кај е користа?
Ок, одговоривте на се само на тоа шо е поставено како прашање не. Свативме дека не сакате Вие неколку феминки дохрана, ама ако некој решил ќе дае. И уште пред да пишам знаев кој ќе ми одговори и како. Доколку сакате да одговорите како се праи ок, ако не пак ок поздрав
E ama me nervira kompliciranje na rabotite. Mnogu poednostavno treba da bide. Majkata prashuva, i dobiva odgovor na prashanjeto. Tolku.
Зошто едноставно кога може комплицирано. Не ни беше тоа мотото на нас жените? Инаку како мајки сметам дека треба да имаме малку поотворен ум, гледаме какви несоодветни доктори има во секоја сфера и не треба се да земаме здраво за готово. Посебно и кога сзо препорачува ексклузивно доење до 6 месеци. Можеби удел во тоа што сме толку нездрава нација има и тоа како не хранеле порано. Уште очи не отворило лепче му даваат. Ме пукнаа и мене со тој леб, гладна била душичка, лепче не јадела. Јас им викам така ќе ја раснам, без глутен. И лекции после колку сакаш.
Еј па Мариангел, не е квиз ова, прашање одговор. Остај да се размуабетиме малце Плус дома со бебе само бла бла и каки. Плус да си кажам што сум научила за јадењето, оти се научив освен како да ја натерам да јаде.
Мамички да ве прашам ние уште некој ден на 5+ планираме со дохрана да почниме. Е сега како што ми пиша и Ангел така и педијатар ми кажа праска, кајсија, слива, јаболко, круша, банана, тиква, морков, тиквица планирам да воведам се ова по три дена. Имам домашни тиква, тиквица, јаболко друго треба да купувам. Круши се продаваат ама сакам да најдам органски ако знае некој кај има. Праска кајсија и слива немам. Е сега ме интересира како да ги воведам нив бидејќи од нив свежи нема да барам суви и да ги правам ама незнам како и тоа ако можи да ми кажите, или да купам готови кашички од овие три намирници. Како е подобро? Ако може и @joy1 да ми помогне или некој друг ако знае.
Bidejki i za nas tie namirnici bea von sezona, jas skoro celo vreme i dava gotovi kasi. Nekoj tuka pisa edno logicno prasanje, me podzamisli. Vika... Neznam sto e podobro, gotova kasa, koja pominala niz proverki razni ili ovosje kupeno na nekoja si tezga bez nikakva proverka( znaeme deka niz zelenite pazari kaj nas e taka). Jas do togas bev ubedena i sakav strikno jas da gi pravam kasite. No podrazmisliv i od togas davam i gotovi. Mislam deka ne se kraj sveta ako dadam. Ete taa so brpkula i oriz gotovata ja obozava. Jas i pravam brokula i oriz i se gadi. Okolu odgovorot na @NanaMia mislam deka imas odgovor na tvoeto prasanje ponapred vo temava, da ne se povtoruvame.