Мајки ние на 5+ почнавме денес прв пат му дадов јаболко. Дете несака уста да отвори ја стега се врти плачи. Пола лажиче дали проба и исплука. Дали од што му давам капки со лажиче дека не ги сака или не му се бендиса јаболкото незнам. Утре пак ќе пробаме. Дали сите деца вака реагираат првиот пат?
Повеќето така реагираат и моево така правеше , но само биди упорна и стрплива, додека му се развие рефлексот за прифаќање на лажичето, со јазичето нему му е чудно , бидејќи е навикнато само на цице...
Isto i nie neke da ja otvori ustata i krusa go probav pak neke .Ke pravam pauza oti sme bolni virus ne fana pa pak ke probam
Мајки, за да немаат мака бебињата при воведување храна, ќе им давате и пробиотик. Бар мене педијатар така ме посоветува
Pametno, probioticot e mnogu dobra rabota jas prolife davam pola sisence na den pola drugiot ama od vreme na vreme ne redovno, ne deka ima steta nemam sekogas doma ))
Јас печена ја давам така ја прифати варена не. А колу е потребно ке видиш со вилушка зависи колку крупно е исечено.
Да. На моево малку му се 2 оброци, и др. рече може да му даваш некогаш тоа што си дала за појадок (пр. палента/просо со овошје) или ако е помалку гладно само пасирана банана. Зависи колку изело за ручек. Е сега, вечерата нас не ни е во 21h, туку 18/19h.
Imav i takva zemeno, na Holle so spelta, ama izgleda ne mu bese dovolno. Mi se budese cesto. So voda ja rastvorav, i samo frlav deka kratko trae. Denes pr ubavo rucase, pa ke mu dadam nesto lesno jabolko/banana. Btw. zolcka nemam vovedeno. 7+ sme.Koga dade ti za prv pat?
8+ zolcka pocnav so voveduvanje. Uste malku ke vlezeme vo 9+ i taman sega ja vovedov celosno, bidejki procesot za zolcka e dolg. @Cka po tri dena za sekoj cekor. I za osmina tri dena, pa pauza dva ili tri dena, pa cetvrtina, tri dena i taka.
A sto mislite za praskata? mene mi e nekako rano da ja davam megu prvite produkti specificna mi e Iskustva?