Дивиот многу мириса, треба во маринада да стои за да се изгуби мирисот, питомиот е подобар за бебиња. @TheSecret компир со 6 полни. Сега морков (може да се јави осип кој е минлив, морковот често дава таква реакција), тиквица, тиква од зеленчук.
Neke ni da cica ni ad nikakvo sise neke pa zatoa mora da pocneme i do kraj na godinava da imame eden obrok. Taka kaza pedijatarot rece moze kompir i vo tekot na denot dva tri pati da mu davam po lazicka dve da proba od edna ista namirnica. Posle drugiot den od druga i taka so site pa odkoga ke proba da mesam
Денес дадов телешко со: морков, тиквица и карфиол. Во блендирањето додадов 2 капки маслиново масло, и сé изеде! Многу ми ги јаде зеленчуковите. Минатиот пат дадов во комбинација со брокула и компир. Одговара со сè Edit: денес многу си се сакаме со синко! Ден за љубов и мазење ни е!
Pocni so ovosjata sami dva dena jas davav eden produkt pa go mesav so veke dadeno tretiot den, ke svaris na parea jabolce, banana, kruska, tikva ke gi izmesas izblendirani so palenta ili ete ti obrok za pred rucek, posle zelencuk, morkovce, kompirce, tikvica, paskanat, varis blendiras, davas posle 3-4h, koga ke dojadi na pocetok 5-6 lazicki dodeka da stignesndo mala teglicka kupecka , ne davas pak od toa frlas sto ostanalo mozes ovosjeto so instant orizovite kasi prevkusni se jas ovaa ja koristam ja ovozava
Bidejki samo kompir jade, so toa. Plus dodavam drugo sekogas razlicno. Primer, grasak, luk, kromid, karfiol, paskanat, celer, blitva i sl. No ne site nabrojani naednas. Ednas dve do tri plus, drugpat drugi tri.
Ама најискрено твојот педијатар ми личи ко за малце неук, ете ја немам врска со браншата негова ама прв пат слушам поише пати на ден да се даде од исѕата каша. Ко прво најубаво е да ја дадеш свежа, бар на толку мало бебе, стоена не давај одма, понатака ќе ги даваш и одстојани и секако ама сега рано е. После во врска со еден ден една намирница, сметам дека е погрешно, особено кај бебиња со атопик. Јас не би давала така, за мене тоа е несериозно особено кон бебуш со веќе проблем. Мое мислење, не мора да е правилно. Тие што давате амарант, значи не барам мислење дали да давам, јас веќе давам, дали и како го прифатија бебушите? Синко јаде се, буквално, на амарантот прави фаца ама ќе голтне пак. Со што го комбинирате? Еднаш дадов ао јаболче и кокосово, а денес со брокула и јаболче и маслиново. Излапа се, ама некако сакам да најдам некоја комбинација која не би била толку тешка за него, стварно е лош мирисот на амарантот,мене бар ми е грд. А и де споделете извори, броеви, линкови до убаво пилешко и телешко? Секогаш да имаме не е лошо.
Epa i jas se zacudiv so toa poveke pati na den pred podoj ( a vojni vodime za cicanje samo spieme i placeme) ama sekako ako davam taka poveke pati na den ke praam nova kasa na sekoe neznam. A i za ova so eden den samo davanje mesto tri ne planiram ke si davam tri dena i ke pocnam so zelencuk za da jade ponataka i soleno taka vikaat pa sea kolku e tocno neznam. Kako i da e mora da se pocne da se jade cvrsta hrana vaka ne biva. Inace voveduvanjeto na ishrana ke ni se poklopi so vakcina prva izglea. Najverojatno ke primi vo sreda a vo nedela planiram so morkovce da pocnam, pedijatarov vika nema vrska pa neznam syo mislite vie mami? Inace najiskreno sakam da ja smenam sekogas koga ke otidam e premnogu guzva eden kup bolni deca (dali e tolku dobra pa mnogu ima pacienti.. site ja znaat neznam) pa mm ceka nadvor so deteto jas cekam red, sekogas e vo brzanje ne posvetuva dovolnolno vnimanie taka mi izgleda, ne ostava da ptasam nesto kako na primer sega za ishranava mi kazuva neli poveke pati na den edna namirnica pa drugiot den druga namirnica i samo sto pocnav da ja prasam t.e sakav da ja prasam ama ne uspeav, zosto taka koga neli se dava tri dena, ona me prekina mi vika ama ti ne slusas sto ti zboruvam. Neznam razmisluvam da ja smenam. Ve molam plmami preporacajte mi pedijatar vo gjorce ili okolinata
Еве нека кажат и деугите ама јас не познавам мајка што давала поише патина ден храна за проба. Иначе нема врска тоа дали ќе почнеш со овошје или зеленчук, јас давав напоредно, овошје па зеленчук и така прифати се. Се е до детето, има деца не сакаат да вкусат зеленчѕк, други пак овошје, золва ми била бебе а и сега како ворасна не обожава овошје ич, а дај и салати се дави бо нив. Значи нема никаква враска. Почнав со најблагата круша на свет, виљамовка, после следеше тиквица, и двете излапани со сласт беа. Без нервози и стресови само и се ќе биде во ред. Исто така не знам зошто би имало врска и поклопувањето на воведување храна со вакцина, ама баш никаква врска не би имало. Можеби само ако е кенкав да не јаде тие неколку дена ама не знам, јас не вакцинирам па не знам.