Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Od morkov bi imalo li reakcija...a sto ako i.a momentalna reakcija... ni vaka ni taka ne si. Ajde samo so Gospod napred

2. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Иако јас сеуште не сум го направила тоа но сепак мислам дека треба да се има дома сируп за алергии лоратедин така снаа ми му дала на бебушот јунешко од готова каша цел се нафрлал и одма сируп му дала бидејки он више имаше една дешавка со алергија не сакала да чека ни миг и педијатарот и рекол ако си направила така бидејки ние ке те праќавме во државна. Само давам мислење сепак е убаво да се има дома за недај боже.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Ти пишав уште пред некој ден, од морков може да се јави осип. Вообичаено е тоа, поминува. Не се секирај. Не мора да значи дека ќе има, ама ако се појави, да знаеш дека е од тоа. Инаку ништо ново не би давала попладне. Не ми се ризикува.

На joy1 и mariatim им се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Epa kompir ke dadam togas. Mislam od kompir ne bi imalo nesto. Zos neli koga imas alergija ili nesto te stavaat na dieta dvopek pecen kompir i sl. Morkov vo nedela sabajle ke dadam

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Мене компирот не ми гп јаде. Пробај со тиква почни

6. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Ние сме 6 и пол месеци. Со дохрана почнав на 6 полни. Досега имам дадено јаболко,круша,слива,банана,тиква,морков и денес почнав со тиквица. На почеток давав иста намирница по 3 дена, сега еден ден давам нов вкус неколку лажички и другиот ден го мешам со веќе воведен вкус. Денес дадов чиста тиквица, утре сакам да ја мешам со јаболко. Во ред е вака? И што остана да дадам освен компир и авокадо?
    После 7 месец кога ќе давам нов вкус, вишна на пр. може дирекно во кашата за доручек малку да ставам или чисто само вишна да проба?

7. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Nemoj tolku da se plasis, opusti se sega koga ke pocnete so jadenje nemoj tolkav stres, od ovie namirnici mnoooogu retko ima reakcija a kamoli alergii zatoa se davaat tolku rano ne slucajno :) kompir morkov ne e vazno oocni si so sto sakas :)

На Sunshine_1979 и bella24 им се допаѓа ова.
  8. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Kazete mi dali imate idea kade bi imalo crni slivi zamrznati, vo vero imam videno visni slivi ne :) bebuska mnoogu gi saka i od tecnosta vo koja se varat pie i kaka odma :) zamrznav jas togas nemavme dohrana pocnato ama ne dovolno, mi snemuva (facepalm) kupevkoto sokce nema takov efekt ;)

9. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Tikvicata mozes so kompir, morkov, paskanat, karfiol i brokula ,zosto da mesas ovosje i zelencuk :) i tikva mozes ja ima sega i e mnooogu zdrava jas so palenta i ja davam ili samo tikva :)

10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Taze mama se plasam toa e, pogotovo zosto sum sama cel den so bebe. Se nadevam ke pomine. Dadov kompir da mozese cela kasa ke ja izedese, ama samo 3 lazicki dadov. Utre poveke zdravje boze. Posle mu dadov malku vodicka so lazicka ama ja ispluka be e po vodata mn mn

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  11. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.725
    Probavme ovez. Sakam gluten da pocnam. Kako voveduvate gluten i so koj namirnici?

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    142.434
    Почнав со овесни снегулки и не ги сакаше. Пченица пробав ама не се мели убаво. Гризот е најдобар засега. Најчесто давам гриз и просо, гриз оти сакам да навикне на глутен, просо ради тоа што има железо. Глутен од 8+ е мислам.

Кажете од 9+ што се дава ново?

На Sunshine_1979, Love86 и bella24 им се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.348
    Допаѓања:
    28.383
    Jas kolku sto sum informirana ovesot sodrzi gluten :?:
    Taka da ako sum vo pravo @slobodka ti veke si vovela gluten.Ako ne sum vo pravo neka me popravi nekoja mamicka.Jas mu dadov lepce grickase,pa ovesni snegulki,kus-kus..

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Oвесoт сoдржи aвенин, прoтеин кoј штo е мнoгу сличен сo глутенoт, нo не прaви тoлку прoблеми. И јaс мислев пoрaнo декa oвесoт е безглутенскa житaркa, нo не бил. Тaкa штo, aкo сте пoчнaле сo oвес, нa некoј нaчин е веќе вoведен глутенoт. Мoже дa се прoбa сo спелтa, еден вид пченицa сo пoмaл прoцент нa глутен, aмa и сo oбичен леб ќе зaвршите рaбoтa.
    Инaку реaкциите нa глутен не се јaвувaaт веднaш, туку пoсле пoдoлгo време нa кoнзумирaње нa глутенски прoизвoди.

На Kitten, bella24, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.921
    Допаѓања:
    142.787
    Griz,lepce i ovesni snegulki probavme sega za sega i si gi jade.Naredno pcenica sakam da vovedam
    @Annath a mozes da pises kakvi reakcii dava podocna?ja ne se razbiram bas .
    I uste nesto patlidzan od kolku vovedovte?

16. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.725
    Nekade citav deka ovezot ima najmalo kolicestvo na gluten i zatoa ne go racunaat kako tipicen glutenski proizvod. Mislev na onie so poveke gluten. Inaku i jas pomisliv na lepce ama mojava cuca e strbla uste pa samo ke go ligavi sega za sega.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.725
    Jas planiram glutenskite proizvodi da gi voveduvam na 9+

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    142.434
    Mene pedijatarot mi rece prvo site zitarki da gi proba pa posle leb.

Od glutenot nema odma reakcija tuku posle meseci. Anemija najcesto. Taka mislam.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.233
    Anemija,bolki vo stomak,proliv,razdralivost...

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213

Анемија, болки и подуеност на стомакот, тежина и гасови, течна и смрдлива столица со неодредена боја, раздразливост, губење на тежина, некогаш и повраќање.

За глутенот, според тројцава педијатри што си ги имам и консултирам - најдобро е да се воведе во периодот од 6-8 месеци, како и млечните производи. Инаку, ако давате купечки млечни производи, а уште не сте вовеле глутен - сметајте дека ви е воведен, со оглед на тоа што на млечните производи им додаваат некакво брашно или скроб за да бидат погусти. А за лебот, не сметам дека немањето заби е пречка да се даде, со плунката се омекнува убаво и може да се јаде, слободно.

Домат мислиш, црвен? После 9 месеци, ама сега не му е сезона. Или почекај до лето, или ако имаш смрзнат домашен може да дадеш. Овие сега што ги има не ги давај, оти постои можност да даде некаква реакција на средствата со кои се третирани, а инаку свежиот домат во сезона (нетретиран со еден куп хемија) знае да даде реакција кога се воведува во исхрана. За да не ти се помеша тоа, почекај до сезоната.

На Cka, flower30 и ines.h им се допаѓа ова.