1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.221
    И јас изгледа ќе почнам со јаболко па ќе продолжам со морков па наредната нова намирница ќе биде овошје, па после неа зеленчук...:)

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    ние вчера ставивме и лукче во зеленчуковата каша и на наше изненадување фино лепо си ја изеде, дали е до вкусот на лукот или беше случајно незнам, али ете предлог за тие што имаат мака со давањето на зеленчуковите кашички пробајте може ќе функционира

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dinnna

Dinnna Популарен член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    423
    здраво мајки
    ве молам за совет :)
    синко има 6 ипол месеца . Сакам да почнам со безглутенски житарки .
    Вчера почнав со ориз . Купив просо киноа хељда. Е сега прашањево ми е
    дали исто треба по три дена да му давам како што правев со зеленчукот и овошјето , и дали да му ги давам чисти или може со зеленчук да комбинирам?
    И колку пати неделно треба да се дава житарка ?
    И за хељдата сум во дилема , вчера некаде прочитав дека се дава над година ?
    Глутен сакам да вклучам од 7 месец . Се надевам не правам некоја грешка .

4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    Баш ќе пробам со лук да видам дали ќе имаме подобрена ситуација. Инаку мојава јаде зеленчукови но во мали количини (50 до 60гр) а веќе сме 7 месеци па барам чаре како да и станат повкусни за да ги јаде во поголема количина. Уствари лук од кога можам да давам? Избрзувам изгледа, ние уште кромид немаме пробано (ако на скришно некоја од бабите не ја веќе завршила работава (facepalm) )

И ова сакав да ги прашам поискусните. Мислите ли дека ако пробам да дадам зеленчукова каша како прв оброк во денот кога е погладна дека ќе има шанси да ги јаде повеќе. Имам забележано дека овошниот оброк што стандард ни е појадок го јаде во големи количини (200гр, ми се чини не и достигаат), а после 4 часа давам зеленчукова и помалку ми ја јаде. Си велам можеби не и е баш вкусна но можеби и не е толку гладна.Деновиве ќе го пробам тој начин и ќе пишам дали вроди успех или како да не :doh: .

5. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ние со кашички почнавме на 4 месеци и одма со ориз. Не знам дали е исправно ама јас давав и оризова во да на 3 месеци. Сметам дека не е страшно ама се е избор на мама, нели?:D

6. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    snegulkata јас колку што знам од читање по интернет го даваат после 7 и пол, 8 месеци али секако тоа е индивидуално пошто секоја мајка си тера своја политика

нашето денешно мени:
    доручек: овошна каша од банана, јаболко, слива и 1/4 жолчка
    ручек: каша од црвена леќа, лукче, морков и путерче
    вечера: кисело млеко - ако не го сака втора опција е млечна каша житарици

во меѓувреме доење и водичка

7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Ме интересира кога можам да воведам кус кус? Во неколку табели прочитав од 8 месеци. Имам купено, не знам дали деновиве да му дадам или да причекам? Со воведување на глутен мислам дека може да се воведе и кус кус или не?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Овој пост го цитирав за да знаат оние што допрва ќе почнуваат со исхрана - добро си постапила Јагода123, ама совет до сите - внимавајте со морковот - може да даде реакција, ама не е страшна, може да предизвика запек и освен тоа, ако се дава во преголеми количини, може кожата да добие портокалова нијанса.

Оризот може да биде и прва житарка, слободно давај ако имате полни 6 месеци. Не содржи глутен.

Давај просо, киноа и ориз, овес околу 7-8 месеци, а причекај со хељдата барем до 10 месеци. Точно си прочитала, хељдата е 12+, нема глутен, ама е високоенергетска намирница, па не била препорачлива за бебиња. Јас на син ми почнав да му ги давам овие житарки после година и пол, оти тогаш ги открив, и мислев дека може од 6 месеци, со оглед на тоа што не содржи глутен. Не би брзала, види со овие другиве. И амарант може да земеш, и тој е безглутенски, а богат со железо. И од него се прават пуканки :D

Ако имаш воведено глутен, може да дадеш. Инаку, пожелно е тоа да биде со овес или спелта (ова второво не сум го видела кај нас), бидејќи содржат протеин сличен на глутенот, а после класично да си почнеш со глутен, со лепче, домашни бисквити и слично.

На Dinnna, victoria, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.863
    Допаѓања:
    36.520
    Јас утре ќе почнам да давам морков. Ме загрижи ова со портокаловава нијанса :( не дека јас којзнае колку ќе давам 2-3 лажички максимум, ама сепак... А може ли да го измешам морковот со моето млеко?
    Друго... вие ме советувате да не давам тиквичка? Јас читав по интернетов, слушав совети од мајки и скоро сите ја препорачуваат како лесен зеленчук што може да се дава на моево 5 месечно бебе. Ама, ако повеќето тука викате дека треба од 6 месец, тогаш ќе почекам :) Никаде не брзаме ;)
    Да сумирам: јадевме јаболка, од утре три дена морков, па потоа три дена банана и уште три дена круша. Откако ќе ги пробаме сите вкусови, може да правам комбинации од нив, така?

10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Можеш да правиш комбинации, да. Мене ми рекоа дека можам да почнам и со компир, па јас и компир дадов.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Слободно може да го мешаш морковот со мајчино млеко, уште послатко ќе му биде. А за претерување, мислев на тоа да не даваш секој ден морков. Сепак се работи за мало бебе, има разлика меѓу возрасен и детски организам. Јас на син ми сега му давам морков секој ден, неизоставен дел ми е ако ништо друго од супите кои секојдневно ги спремам, ама количински не претерувам. Се што е претерано не чини ;)

Тиквичката може и пред 6 месеци, ама на крајот изборот е на родителот. Нема да погрешиш ако ја дадеш, ама не е зорт.

Инаку, да, може да правиш комбинации од веќе пробаните вкусови, а кога ќе воведеш житарка (ориз, просо) може и со нив да мешаш.

12. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Доколку се почнува со давање цврста храна на 6 месеци (по учебник), тогаш се почнува со морков, компир и тиквица и веќе познатото овошје + ориз.
    Ние пак почнавме со цврста храна на 4 месеци и почнавме исто како на 6. Разликата пред и после 6 е во месото и жолчката кои се даваат на точно определена воздраст. Потешкиот зеленчук на пример спанаќ и брокула дадов на 5 месеци.
    Во однос на неделната комбинација може еден зеленчук да се употребува преку еден ден (освен компирот). На пример ако имавме денес за ручек морков, наредниот ден не давав во никаква комбинација.
    Ова ми беше кажано кога имаше син ми 4 месеци. Со овие правила ги израснав двете деца и до сека ни едно немало реакција на било која храна (освен тоа што ќерка ми е преосетлива на кравјо млеко)

13. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Денес бевме кај докторката со синко и ја прашувам што следно можам да му дадам таа ми вика се
    јас ја прашувам што поточно таа пак ми вика се
    и сега тотално ме збуни, незнам дали да му давам житарки, како трет оброк
    , за поручек неможе само овошје да јаде не му држи и одма ми бара да цица
    хелп мами заглавив

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    @Annath има спелта кај нас во Биокулт, јас идавам на мојата.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    majki od koga moze da se dava kiselo mleko so domasno mleko? nekoi vikat odma otkako pocnuvame so jadenje.
    i gluten koga vovedovte i so sto prvo koja kolicina? nie pocnavmo da se hranime od 5 mesec pa me interesira zasto sakav da mu dadam meleni plazma vo prah.

pozdrav

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.057
    Слими кога воведував храна на првото дете мелена плазма дадов одма кога наполни 6 месеци.Но сега да се прашувам би почекала бар уште малце за неа.Може да содржи траги од мед.
    Кисело млеко и сите останати млечни(сирење,кашкавал) тек од 7 ми.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    mnogu ti blagodaram @joy1 i jas se dvoumav bas vcera zboruvav so bratucetka mi nejziniot pedijatar mu kazal deka kiselo mleko domasno moze da se dade odma koga se pocnuva so zelencuk. inaku nie eve vekje tri nedeli sto pocnavmo so dohrana i odlicno ja prifati plus navecer mu davam od tie prasoci so voda od hipp kako sto e baby first pap i drugite so ovosje sto se od 4 mesec.

pozdrav

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.057
    Немој да брзаш со ништо.Тек сега почнувате.Прво овошје јаболче,круша,слива,банана и тиква.Од зеленчук пробај со морковче,компир,блитва плус ориз можеш мегу првите да дадеш.Тиквичка ако најдеш сега.Имаш со сите овие еден куп комбинации да миксаш :)

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Мајки ајде да ве прашам од кога воведовте 3 оброк, ние сега имаме 2 доручек и ручек па незнам кога би требала да воведам и 3.Инаку моето бебе баш си сака да ручка до сега нема ништо одбиено и плаче кога ќе престанам да му давам:DЕдинствена мака имаме со пиење течности.

20. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    Јасн почнав со дохрана на 4 и пол месеци. Прво почнав со јаболка, круша, банана, печена тиква, праска и се јадеше без проблем по 2-3 пати од секое. Потоа му мешав тиква и банана и супер. Но, после 3-4 недели не сакаше баш ништо, што и да му направев фрлав. На 5 и пол месеци му дадов морков првиот пат ја изеде кашата и после пак не сака ништо. Баш ништо. А сака само да цица. Но веќе е голем за 5 дена правиме 6 месеци а јас го дојам само на една града и веќе осеќам како ја празни и не може да се доцица а не сака да јаде иако е гладен. Исто така ми одбива да пие од шише и чај и сок и вода. Не знам уште со каква не цуцла пробав. И лажливка ми сакаше до 4 месеци сега веќе не. Ве молам за совет, што да правам?