Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    142.432
    Вака, стана бебе, па се надевам добро ќе прераскажам.
    Вика глутен од 4-6 месец кај доени деца, окоу 6ти кај АД. Не како оброк, туку да внесуваат малку. Мајчиното млеко помагало за да навикне организмот и да толерира. Да не се прекинува по желба на родител само по препорака на доктор.
    АКо има проблем се гледа покасно со анемија, ненапредување. Дека имало важни витамини или не знам точно што што се особено битни за бебето. Дека е многу важно да се внесува. Киселото млеко и јогуртот исто имаат протеин кравји, само помалку лактоза. Кравјо млеко пресно по 2 години, дотогаш каши со ад.

Реакции има кај деца со родители кои имале алергии најчесто. Таму да се пази. Нека ме дополни некоја мајка што следела.

На bella24, simonka93, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  2. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    И што кажа докторката, глутен кога најдобро да се воведе? не видов се успивавме со бебуш

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.125
    Допаѓања:
    111.067
    Врати се една страна поназад и прочитај ја Цка.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Симoнкa, бaрaј пaлентa нa Дивелa, нaјубaвa е.

Ангел, син ми и не гo зaсaкa тoј aмaрaнтoт, aмa хељдa и кинoa oбoжaвaше. Сегa oдaмнa немaм купенo, aмa сo втoрoвo кoгa ќе пoчне дa јaде ќе видиме штo ќе прaвиме.
    А декa е гaден зa вaрење, гaден е... a бoгaми и зa јaдење не е ништo пoсебнo. Али кaкaтa пoсле aмaрaнт е Бoжемесaчувaј... кo дa не се вaри ич вo oргaнизмoт, цел излегувa.

На TutiFuti и simonka93 им се допаѓа ова.
  5. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Zeni zolcka 8 minka smeam so mlecni proizvodi?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Јaс тaкa јa дaвaв, не ми јa јaдеше пoинaку.

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Od kolju se pocnuva so palenta proso kinoa amarant pcenica i slicnite takvi zitarki ako sme pocnale od 4+ so kasi? Znam samo melen oriz moze od 4+ ama ne planiram do 5+ da dadam

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    мислам дека и палента може 4+
    имам видено на хипп во кутија 4+ пишуваше

На TutiFuti и TheSecret им се допаѓа ова.
  9. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Od 5 pocnav jas proso i palenta drugoto ne planiram da davam :) oriz e mnogu zdravo jas od 4+ davav ;)

На TutiFuti и TheSecret им се допаѓа ова.
  10. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Pomegu 4ti i 6 ti mesec rece :) glutenot znam e mnogu korisen osven kako i se drugo ako ima alergija togas ne

На mimidjon и џунџуле им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Ama sepak za da znaes deka ima alergija moras da dades :worried:
    Kako i da e prvo da gi vovedam site ovosja i zelencuci sto se 4+ pa posle ke mu ja mislam za zitarki a ne deka ima nekoj goleem izbor na 4+ ama aj kombinacii ke pravam. Do sega naveke morkovot mi go saka ama strav mi e mnogu da nu davam pocna portokalovo da kaka :)

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    А вo темaвa е спoмнaтo декa глутен се вoведувa сo пoлни 8 месеци. Oд кaде тoa, aкo дoктoрите препoрaчувaaт пoинaку?

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    142.432
    Рече дека е најново истражување. Дека ако има мака мајчиното млеко помага.

14. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Pa vo temava sme site laici :))) osven se razbira ako ima doktori za niv ne vazi toa :))) a i megu doktorite mislenjata se podeleni za se :))) jas od sto imam citano odlaganjeto za podocna ne e pozelno osven ako vo fam ili veke alergii na nego. Jas od 6 planirav ama eve nemam otideno drugi zita da kupam od sto ja obozava palenatata moevo ;) ke zemam sega mix nekoj od poveke zita.
    @TheSecret mozes slobodno oriz i pcenka tie se prvi, znaci vari mu orivce i vodata e ubava ne ja frlaj blendiraj vo nea, i palenta mozis za brzo, pcenkarna e mnogu zdrava eve sega doktorkata na Telma kaza popladne e najdobro da se dava za glikozata vo krvta da se odrzuva!

На TutiFuti, Cka и TheSecret им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Moze i obicen? Jas mislev melen da zemam na lobelo ili hipp sakam so ad da go pravam zos ne mi pie ad.
    Btw, kaj da najdam kvalitetni tanjircinja i lazikci. Imam edni od ikea ama sakam uste nekolku da zemam da se najdat. I dali koristite poseben sjaj za bebinja za mienje mislam deka vo dm vidov? Kako i da e jas pred sekoe koristenje gi steriliziram lazicinjata i tanjirceto vo sterilizator. Moze preteruvam i igracki mu steriliziram ama ete vikam ajde mal e uste

16. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Da da moze samo treba vo blender a ako zemes melen nema potreba da go blendiras toa e razlikata :))) imas sekade prekrasen kocanski melen sto ke ti se firmi :))) se zezam koj kako si saka ;)

17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Pa neznam koj e podobar za bebinja ili isto e?

18. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Моето бебе е 7 и пол по препорака на мојото педијатар воведов глутен преку спелта пченица на 6и пол, инаку доено бебе е. Немало проблем никаков, а од страна ма други житарки имам дадено палента на 6мес и просо пред некој ден, овие киноа, амарант ме советуваше да ги дадам после 10 или 12 мес . Житарки давам секој ден, еднаш пченица еднаш палента ориз или просо комбинирам и со зеленчук и со овошје. Неделно давам 2 пати телешко свежо 2 пати пилешко домашно, 1 спанаќ, 1 зеленчукова каша и од оваа недела зеленчукова со 1/8 жолчка Почнав и со трет оброк млечен, немам доволно млеко а адаптирано едвај да фати. Иначе е 9кг бевме на преглед ми рекоа да продолжам вака

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Majki,od koga se davase portokal?

20. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Lele majki, ve citam ponekogas vo temava, niesme tri plus, koga bevme na neonato, koga na dr I kazav deka ne aka redovno, ni rece od cetvrtiot mesec da pocneme so prehrana, a mene ne mi se pocnuva imam fovolno mleko, malata napreduva I kolku tolku ise regulira stolicata, nezzz stoda pracam, odcetvrtiot mesec znam deka nema da pocnam da I davam, najranostobi pocnala e citiriipol ili pet meseci,, makar so I za tia sedvoumam. Vase mislenje?
    Nekako kompliciranomi se gleda ova voveduvanjeto na cvrsta hrana...