Исто и јас го имам овој список, само без тоа доле, часовите. Мене ми кажа да почнам зошто бил многу тежок за негова возраст и за да не развие анемија подобро ќе биде да почнеме со пробување вкусови.. Во списокот ми напиша пробувањето да биде 2-3 часа по првото млеко, но НЕ и тоа да му биде оброк, односно ако одма после тоа сака да цица, слободно да му дадам. Така и правам цело време, денеска завршивме со слива и го понудив одма да цица не сакаше, изгледа го засити. Во врска со мерењето, јас лично не мерам, туку првиот ден 2-3 лажички, вториот 6-7, третиот одприлика да изеде половина од кашичката (на хип од 120 гр. користам).Или пример денеска требаше половина, но самиот ми покажа колку му е доста и прекинав. Така да ако сте во фаза на пробување вкусови, немаш потреба да му кратиш од цицањето, според мене. А одкако ќе завршите(ме) со вкусови, тогаш треба да има еден оброк, и да се замени тоа со утринското цицање, и секако да биде со доволна грамажа која би го држела околу 2 часа, до следното цицање. Така бар јас го разбрав и така правам, ќе видам на следна контрола дали е правилно постапено
Можам ли да дадам чајче од жалфија? 9 месеци е малата и многу кашла, односно не многу туку суво и засипнато.
Како што знам жалфија не се дава на деца не пак на бебиња. За кашлица помага црниот слез (malva vulgaris), тегавецот (plantago lanceolata) и подбелот (tussilago farfara), но не знам на деца колку може да се дава.
Треба да почнам со дохрана сега сме 4+ и на 5 сакам да почнам со пробување на вкусови за на 6 веќе да има оброк . Но со оглед дека е зима и нема многу овошје мајка ми во есента купи и ми направи компот но сега разбрав дека во се што варела ставила по пола лажица бел шеќер за да може да го испастеризира што мислите дали да го искористам тоа овошје или да го фрлам ?
Немораш со шекер на таа возраст Јаболка круши и банани имаш во секое време секаде како и компир и морков Со тоа всушност и се почнува дохраната Кајсии праски вишни покасно секако се воведуваат
Мајки се чудам нешто баш заради тој шеќер. Не ми е јасно зошто воопшто го додаваат во кашичките. Јас не купувам кашички засега пробуваме вкусови и домашно му правам, но имам кашички што ми носат. Гледам на некој од хип има шеќер, некој немаат а јас мислев сите на хип не содржат шеќер. Исто на лино имам и тие со шеќер, на фрутек исто. На холе сестра ми му донесе е таа е без шеќер и едни био од ДМ. Несакам да му давам шеќер барем до година и така ќе останат тие кашички. Исто со бисквитите, ретко да најдеш без шеќер. Знаете некој такви?
@Верче4 колку што имам читано, некои прават домашни бисквити. Зачлени се на фб во групата Здрава храна, здрави деца. Инаку мене купечките кашички ми се многу грозни. Купив еднаш на хипп бидејќи патувавме, бебе јадеше ама јас кога пробав Инаку на 6+ колку пати ви стануваат бебушите за цицање? Моето од почеток станува на 2-3 саати ама некогаш и почесто, па докторката ме посоветува да му давам покасно да јаде, па така сега јаде еднаш околу 1-2 и еднаш околу 6-7
Ne cica na ad sme koe go pie na 4 chasa i ova i e kako dodatok. Kaj mojata nema probuvanje saka ushte i plachi da ja vratis da jadi otvara usta kako pilence sekoja kasha i e 90 ml nekade toa go znam zatoa shto na blenderot na chasata imam merica
Чај од жалфија не сум дала, не го пиеме воопшто. Само знам дека со првото кога бев трудна ме советуваше стоматологот само плакнење на устата за непцата, но морав да го плукам бидејќи не сум смеела да пијам заради бебето. И толку, го ставив чајот на црната листа Инаку, иако станува збор само за чаеви, морате внимателно многу со чаевите. Задолжителнп консултација со педијатар. Има чаеви кои можат повеќе штета од корист да направат
@joy1 znam deka si nekakvo medicinsko lice i deka dosta od rabotite gi znaes pa zatoa sakav da te prasam paskalov sto vazi za isklucitelno dobar pedijatar preporacuva praska kajsija uste na pocetokot koga se pocnuva so dohrana toa e pogresno spored tebe i zosto teska e taa hrana za bebceto ili??covek neznae sto e pravilno stvarno
Zavisi koga pocnuvas Ako pocnuvas so 4 e rano Ako pocnuvas so 6 togas kajsija praska e ok Kaj nas praskata do godinata davase reakcija na kozhata
Aha fala ti nie ke pocneme so polni pet da probuvame vkusovi dur stignat tie na red taman ke napolnime 6
Jas meso nikogas ne zadadov sekoj den Ako jade jajce denes ne jade meso i obratno Na 9 meseci dadov vecera
kolku vreme otprilika se probuvaat vkusovi pred da so vovede eden obrok? Nie na 5 ipol meseci ke pocneme so vkusovi i nekade na 6 polni meseci treba da ima veke eden obrok taka?
Мамички 6+ сакам гриз да дадам сега .пие само мајчино.сакам со водичката од јаболче сварено како даго направам?
Јас за оброк ја сметав малата тегла од 125 гр(мислам толку беше) Мојата почна по 10 тина дена да јаде цела тегличка.Тоа е индивидуално.Некои деца и после 4-5 месеци не јадат цел оброк