Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Исто и јас го имам овој список, само без тоа доле, часовите. Мене ми кажа да почнам зошто бил многу тежок за негова возраст и за да не развие анемија подобро ќе биде да почнеме со пробување вкусови.. Во списокот ми напиша пробувањето да биде 2-3 часа по првото млеко, но НЕ и тоа да му биде оброк, односно ако одма после тоа сака да цица, слободно да му дадам. Така и правам цело време, денеска завршивме со слива и го понудив одма да цица не сакаше, изгледа го засити. Во врска со мерењето, јас лично не мерам, туку првиот ден 2-3 лажички, вториот 6-7, третиот одприлика да изеде половина од кашичката (на хип од 120 гр. користам).Или пример денеска требаше половина, но самиот ми покажа колку му е доста и прекинав. Така да ако сте во фаза на пробување вкусови, немаш потреба да му кратиш од цицањето, според мене. А одкако ќе завршите(ме) со вкусови, тогаш треба да има еден оброк, и да се замени тоа со утринското цицање, и секако да биде со доволна грамажа која би го држела околу 2 часа, до следното цицање. Така бар јас го разбрав и така правам, ќе видам на следна контрола дали е правилно постапено :)

2. Cka

Cka Форумски идол

Meso telesko imam kupeno od vero i od tineks delikatesniot.

macunka likes this.
  3. Dioora

Dioora Истакнат член

Можам ли да дадам чајче од жалфија? 9 месеци е малата и многу кашла, односно не многу туку суво и засипнато.

4. friendy

friendy Форумски идол

Како што знам жалфија не се дава на деца не пак на бебиња.
    За кашлица помага црниот слез (malva vulgaris), тегавецот (plantago lanceolata) и подбелот (tussilago farfara), но не знам на деца колку може да се дава.

Last edited: Dec 25, 2016
    joy1 likes this.
  5. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Треба да почнам со дохрана сега сме 4+ и на 5 сакам да почнам со пробување на вкусови за на 6 веќе да има оброк . Но со оглед дека е зима и нема многу овошје мајка ми во есента купи и ми направи компот но сега разбрав дека во се што варела ставила по пола лажица бел шеќер за да може да го испастеризира што мислите дали да го искористам тоа овошје или да го фрлам ?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Немораш со шекер на таа возраст
    Јаболка круши и банани имаш во секое време секаде како и компир и морков
    Со тоа всушност и се почнува дохраната

Кајсии праски вишни покасно секако се воведуваат

TheSecret, bella24 and fs-fs-fs like this.
  7. Верче4

Верче4 Популарен член

Мајки се чудам нешто баш заради тој шеќер. Не ми е јасно зошто воопшто го додаваат во кашичките. Јас не купувам кашички засега пробуваме вкусови и домашно му правам, но имам кашички што ми носат. Гледам на некој од хип има шеќер, некој немаат а јас мислев сите на хип не содржат шеќер. Исто на лино имам и тие со шеќер, на фрутек исто. На холе сестра ми му донесе е таа е без шеќер и едни био од ДМ. Несакам да му давам шеќер барем до година и така ќе останат тие кашички. Исто со бисквитите, ретко да најдеш без шеќер. Знаете некој такви?

8. simonka93

simonka93 Форумски идол

@Верче4 колку што имам читано, некои прават домашни бисквити. Зачлени се на фб во групата Здрава храна, здрави деца.
    Инаку мене купечките кашички ми се многу грозни. Купив еднаш на хипп бидејќи патувавме, бебе јадеше ама јас кога пробав :puke:
    Инаку на 6+ колку пати ви стануваат бебушите за цицање? Моето од почеток станува на 2-3 саати ама некогаш и почесто, па докторката ме посоветува да му давам покасно да јаде, па така сега јаде еднаш околу 1-2 и еднаш околу 6-7

Верче4 likes this.
  9. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Ne cica na ad sme koe go pie na 4 chasa i ova i e kako dodatok. Kaj mojata nema probuvanje saka ushte i plachi da ja vratis :) da jadi otvara usta kako pilence sekoja kasha i e 90 ml nekade toa go znam zatoa shto na blenderot na chasata imam merica

10. Dioora

Dioora Истакнат член

Среќа што препрашав. На клиника ми рекоа може, ако воопшто ме разбраа што ги прашав.

11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Чај од жалфија не сум дала, не го пиеме воопшто. Само знам дека со првото кога бев трудна ме советуваше стоматологот само плакнење на устата за непцата, но морав да го плукам бидејќи не сум смеела да пијам заради бебето. И толку, го ставив чајот на црната листа :lol:
    Инаку, иако станува збор само за чаеви, морате внимателно многу со чаевите. Задолжителнп консултација со педијатар. Има чаеви кои можат повеќе штета од корист да направат

joy1 likes this.
  12. simona_darijan

simona_darijan Активен член

@joy1 znam deka si nekakvo medicinsko lice i deka dosta od rabotite gi znaes pa zatoa sakav da te prasam paskalov sto vazi za isklucitelno dobar pedijatar preporacuva praska kajsija uste na pocetokot koga se pocnuva so dohrana toa e pogresno spored tebe i zosto teska e taa hrana za bebceto ili??covek neznae sto e pravilno stvarno

13. joy1

joy1 Форумски идол

Zavisi koga pocnuvas
    Ako pocnuvas so 4 e rano
    Ako pocnuvas so 6 togas kajsija praska e ok

Kaj nas praskata do godinata davase reakcija na kozhata

14. simona_darijan

simona_darijan Активен член

Aha fala ti nie ke pocneme so polni pet da probuvame vkusovi dur stignat tie na red taman ke napolnime 6 :)

15. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

ние од кајсијата реакција имавме.

16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Да ве прашам малку поголемите, месо кога почнавте да давате секој ден?
    и вечера кога воведпвте?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Jas meso nikogas ne zadadov sekoj den
    Ako jade jajce denes ne jade meso i obratno

Na 9 meseci dadov vecera

џунџуле likes this.
  18. alisijad

alisijad Популарен член

kolku vreme otprilika se probuvaat vkusovi pred da so vovede eden obrok?
    Nie na 5 ipol meseci ke pocneme so vkusovi i nekade na 6 polni meseci treba da ima veke eden obrok taka?

19. katte82

katte82 Истакнат член

Мамички 6+ сакам гриз да дадам сега .пие само мајчино.сакам со водичката од јаболче сварено како даго направам?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Јас за оброк ја сметав малата тегла од 125 гр(мислам толку беше)
    Мојата почна по 10 тина дена да јаде цела тегличка.Тоа е индивидуално.Некои деца и после 4-5 месеци не јадат цел оброк

TheSecret and alisijad like this.