Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Znaci mize da se mrzne tikva, samo da ja isecam na parcinja vo kesicki kolku za obrok i vo friz a? Imam i jas dosta domasni tikvi zatoa si rekov da skladiram za letoska za bebus. A kaj ima suvi slivi bez seker? I od koga mozam da dadam 4+ sme? Maticniot mi kaza kompir morkov jabolko tikva tikvica i banana od bananata malce dermatitot ni se aktivirase pa ne davam sega za sega, i melen oriz rece moze ama ke pricekam uste malku do polni 5 za oriz

2. katte82

katte82 Истакнат член

kelebeim*** likes this.
  3. katte82

katte82 Истакнат член

4. joy1

joy1 Форумски идол

5. mimidjon

mimidjon Популарен член

pa ne i go ostavaj

6. Elena ena

Elena ena Популарен член

мајки 6+ сме .. досега пробавме јаболко круша слива праска кајсија банана морков компир.. се си јаде фала богу ,прашањето ми е што да му дадам следно , од кога може плазма бисквити во комбинација со банана и сл. ориз,гриз ,батат ?

7. Верче4

Верче4 Популарен член

Да, можеш да замрзнеш. Ќе ја свариш и одкога ќе се олади ќе ја спаковаш во кеси или пластични кутии. Така мислам дека е повкусна. Суви сливи купив во веро без шеќер. Мислам дека можеш да дадеш јас на 5+ дадов и многу ги сакаше, плус и си се олесни.

TheSecret likes this.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Plazmata ima i gluten i med taka da mn pokasno se voveduva.

Mesto plazma mozes lo bello keksi

Batat i oriz mozes da dades

kelebeim*** and Elena ena like this.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Тиква не се мрзне ако е третирана

TheSecret likes this.
  10. Elena ena

Elena ena Популарен член

a оризот како да му го приготвам , само сварен и изблендиран или може во комбинација со нешто ?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Можеш во комбинација
    Немора да блендираш може да пасираш

12. Elena ena

Elena ena Популарен член

фала ти многу , утре ориз ни е на мени ;)

joy1 likes this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Epa samo na parcenca da iseckam i taka da ja zamrznam znaci. A karfiol isto i toj netretiran se mrzne taka? Drugo sto mozam da zamrznam sega sto ima a letoska ne? Praz, modar patlidzan?

Last edited: Dec 29, 2016
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Karfiol jas go stavam u kasicka i mrznam znaci kako sakas taka. Jas ne planiram nisto da mrznam sto ke si ima sezonsko toa ke jade

15. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Потребно е претпазливо избегнување на рано (4. месец) но и доцно (7. месец) запознавање на бебето со глутен. Што значи дека бебето треба да се запознае со глутенот меѓу 4. и 7. месец, особено додека е на доење, за да се избегне ризикот од појава на целијачна болест, тип 1 на дијабетес мелитус, и алергија на пченица.
    Go citiram doktorot, ona sto nekolku pati sakam tuka da go kazam ama site napagaat deka poloso se pravi so odlaganjeto na glutenot, ne e ni priblizno tolku alergen kolku sto e korisen :)

Annath, slobodka, Cka and 2 others like this.
  16. majdaa

majdaa Истакнат член

Морам на забар со болки сум скоро месец. А имам толку диво дете што не оди кај никој друг во раце освен кај свекрва ми и маш ми. Инаку мајка ми живее на 10 мин од мене со автомобил али бебе неќе да ја види. Имам и други луѓе да ја причуваат сигурни но неќе бебе со нив. На голема мака сум еве и вечерва ме болат забите ништо не помага утре сум пак на забар треба да вадам осмици али бебуш да почне да јаде убаво.

17. Abeja

Abeja Популарен член

И ние почнавме со зеленчукови кашички, но не им давам по многу, де се запознаваат со вкусовите. Пробавме спанаќ, компир, ориз, па морков и компир, денес пробаа тиква и јаболко. Си јадат од се ама им давам само пола тегличка на двајцата ама синко не е он кога е гладен. Кашичките му се нешто ново и мора веднаш да ги залие со млеко :D
    Сега купивме нутри булет па сами ќе си правиме кашички.

18. mimidjon

mimidjon Популарен член

Aaa moive na pocetok samo pokazuvaat znaci za nepoznavanje dodusa ednoto i place no posle se ok moze sekoj da sede so niv no nikoj.ne se nafaka da sede so.dve deca doma hehe

lavica82 and majdaa like this.
  19. majdaa

majdaa Истакнат член

Тоа е може е период ке помине но некако долго трае кај неа. А за нафаќање јас ги имам многу но дете терсено имам :D

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Тој Сајковски и јас не го можам, кое добромод сокови освен празни калории, нема ништо ви нив освен шеќери, вода и толку, ништо за бебе не се фаќа од нив. За витамините да се фатат треба по две голтки да цедиме на секои пола саат саат, кое бебе дигнува на шише и да испие количина наеднаш.
    На крушата баш и е период, сега ќе излезат и зимските, а уште има и од есенските, слободно купи си од пазар и покисни ги во оцет и сода, изми, излупи и свари. Тиква јас мрзнам рендана, така ми е најубава, готвена не сум смрзнала досега.

Новите истражувања у задник да си ги збрцат, што со децата по стрите истражувања што се воделе? Внука ми кога лежеше на гастро се изнагледавме на целијакии, алергии страшни, бебе од година дена за една недела личеше на три месечно поради прерано воведување на глутен, на само 3 месеци, што е исто за претерување ама од тогаш ми е многу страв. Лимон, глутен, мед и млеко кравјо ама непотквасено, многу ми е стравнод овие намирници.

TheSecret and joy1 like this.