Можете да ги најдете на нет новите истражувања. Според нив доењето нема никаква врска со целијакијата, дали е бебето доено или не, не прави разлика. Одложувањето на глутенот во исхраната само ќе направи симптомите да се појават подоцна. Кога и да било фактички да се воведе глутенот доколку бебето е во ризична категорија крајниот резултат ќе биде ист. Прочитајте повеќе од официјалните резултати.
Jас исто бев изненадена, бидејќи педијатар гастроентерохепатолог кој е 30 години во работата го кажа ова на телевизија. Бидејќи јас на 8+ воведов глутен, се јавив кај блсики од истиот оддел и ми кажаа, како што кажа Реин, ако има предиспозиции ќе има и проблем, без разлика кога се воведува, порано е подобро а не на 8 месеци оти детето е повеќе на доење отколку на храна и не се дава цел оброк. АКо има проблем со цревата, полесно ќе го издржи тоа бебето. Ама иако сум дала на 8 месеци не било страшно, само резултат ако има проблем ќе видам за некој месец. Правев крвна слика, не укажа на ништо такво. Jaс читав на СЗО таму вика не пред 6м. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf Што знам, може грешам. Гледам СЗО во прирачник за храна пишале вака.
Јас се извинувам може малку претрав со мојот револт ама деца не се гледаат така лесно. До вчера глутен се давало уште на 3м, мајки давале лепче на децата со кисело млекце, е кога се увиде дека проливите и повраќата на бебето не се од стомачен вирус па почна да се збори за глутенот се крена паника и дега за неколку години оп пу пу не важи, дајте глутен уште на 4м, нема гајле, ама не после 8 оти тогаш е лошо. Ма дајјјјј.... Целијакија, лактозаинтолеранс и алергии ќе се појават и на 18години ако дадеме прв пат глутен и кравјо млеко. А дека толку мало бебе на 4-6месеци е неспремно за такви последици не е спремно па што сака нека кажат. Можеби тоа што сум била сведок на деца кои се борат со тоа ми влеало страв во коски, ама подобро да се спречи отколку да де лечи. Впрочем истата таа докторка ја наорави пуздер мајката за глутенот, дека брзала, ама по старкте испитувања тоа било.
Сакам јогурт и кисело млеко да воведам деновиве. Со колку масленост и со што да комбинирам на почеток?
Баш ќе ви сликнам еден прирачник за млади мајки од 70 години е тоа е веќе за смеење или за плачење.да направам ручече за малиот и ќе сликам.како нашите не чувале нас.или како растеле нашите родители.денес самите доктори не знаат за што учеле.ама едно знам дека повеќето ги заболе ,5 мин не се посветуваат на нашите малечки.сите различно гледаат советуваат.две др.на исто одд.различни лекарства за иста болест.само господ да ни ги чува децата а и нас за да може да ги одгледаме како треба.
Eere fala bas ke si zemam krusi od pazar. A za tikvata pLaniram na mali parcenca da iseckam i ke podelam kolku za obrok vo kesicka i ke mrznam. Btw sea mami ne svativ koga e najdobro gluten da se vovede Inace da ve prasam. Napraviv kasa morkov i kompir ja podeliv vo dve teglicki edna izede a drugata poposle treba da mu ja dadam taka ni rece pedijatarot da ja stavam vo frizider ili moze na sobna temp?
Ne napreduvame dovolno, ad nesmeeme alergucni na laktoza sme, uste ne e potvrdeno so alergotest ama se isfrlavme i so obicno i so hipoalergeno taka da bezbam mali sme ure za alergotestovi. Ah sega i jas se zamisliv kako ke davam mlecni proizvodi ponataka, pred godina ipol sigurno nema, stvarno sum isplasena so laktozava i glutenot.
Ne se plasi so toa nema da mu pomognes. Najdi si dobri doktori i cekor po cekor. A na svoja raka sepak da napravis alergotest? Zar do 2 godini ke cekas i ke se plasis za se..
Ова со глутенов смешки. Може, не може, рано касно, чини нечини, корисри штети. Сума сумарум мој заклучок, мајки според детето одлучете си кога и како ќе воведете глутен. Моето е осум месеци, уште не сме се глутенизирале. Ќе воведам полека и многу внимателно за детето да се навикне. Кога помеѓу првото и второво се сменил цел еден свет околу многу нешта, одлучив да си го слушам мајчинскиот инстикт. Ќе воведам јас кога сакам и како сакам.
Пробај со Алпско без лактоза. Јас најмногу против тетрапак, ама во вакви случаи подобро ништо од нешто. Толку мало бебе без млеко не може. Сега ништо не пие? Пробај со оризово. Ве оставија скроз без млеко? Малку не во ред според мене. Докторката од гастро рече дека најчесто е поврзано па децата со целијакија имаат и лактоза интолеранс, така да внимавај. И побарај второ мислење од педијатар, не се ослонувај на само едно мислење. Ние воведовме најголема масленост Бучен козјак, тоа ми кажаа дека е најдобро и тоа давам, ни под разно немој Битолско, најлошо млеко е. Киселото поише го сака од јогуртот, еднаш пробав јогурт се мрштеше и не дадов, дамо кисело си јаде, во јогуртот може и додатоци да има па затоа не инсистирам. Моево дете мајки и лисја од оградава да му изблендирам ќе си ги лапне, чудесно, денес јадеше боранија, му идеше и тегличката да си ја лапне, крева веѓи, се чуди, ммка, ужива. Соленко повеќе сака од благо.
Мамички среќна нова година Здравје среќа и љубов Дечињата да ни се здрави и среќни и да растат о ручкаат.