Цел месец ли е предвремено роден? Ако е прематурче можеш да почекаш со дохрана Ако не се лажаж @AngelOfArh има прематурче и @girl-miri нека ти споделат и нивно искуство лично
Јaс и велев нa педијaтрите сo сите тукa шo се кoнсултирaв aбе мaли се децата зa дoхрaнa не пoчни пa пoчни декa еднoтo aнемичнo другoтo не сaкa млекo дa пие и почнавме сo 4+ скoрo 5 м ,мaдo јaс дaвaм еднaш нo некoгaш и двапaти нo не секoгaш кaј мене две и никoгaш не бaрaaт истo еднoтo си сaкa млекце буне се нa кaшaтa a другoтo пa нејќе млекo сепaк се е дo дететo
33+1 @mimidjon nema koj da ti kaze realno sama treba da si donesuvas zaklucoci,pedijatar gleda da te otkaci i toa e. Mamice ke izdrzis, batkovci se veke
@MADO jas pocnav so dohrana na 6 meseci,postapkata ista kako kaj drugive majki pocnav so lazice jabolko i pauza 3dena. Znaci ednas nedelno provuvase nov vkus,posle 2/3meseci i davav cel obrok. Na 8/9meseci imasev obrok ovosje,pilesko,zelencuk i mlekce vaka bese eden nejzin den. pedijatrata me sovetuvase sekogas da go sledam deteto,dali e gladno i sto prifajka da jade,se razbira za nejzinite meseci.
Палентата се вари 1 лажица во 100 мл вода,јас додавам малку повеќе 120мл. Амаратот,просото и киноата знам прво се одмиваат со жешка вода и се спремаат.Тоа е за да немаат горчлив вкус. Односот на просо/амарат-вода беше 1:3. Просото некогаш не го варам по мерка ставам многу вода малку просо и кога ќе се свари,со лажица го процедувам просото и го комбинирам со нешто друго. За киноата не знам не сум ја вовела до сега.
Mami citam od krusa nekoi bebinja imale zapek grcevi i sl. Na misla sum dali da dadam uste nekoj den 5 polni sme. Plus a.dermatit imame.
Фала ти многу, а како да знам кога се готови? И колку е доволно за еден оброк 6+ сме. Исто ме интересира дали и тие се воведуваат по три дена?
Prasanje za tie sto imaat vovedeno tret obrok.... ( po vtor pat, prviot kako nisto da ne razbrav) Moze li da mi dadete raspored na obroci, primer vo kolku mleko vo kolku dorucek. Nie stanuvame nakaj 7, znaci mleko vo 7:30, a legnivame vo 20:30 obicno.
Mene vaka mi zapisa doktorot za tret obrok (od 8 pocnavme so tret oti na doenje imase plus kilaza pa sega ke dojde vo normala). Mleko pojadok mleko rycek mleko vecera mleko. Se na 3 saati oddaleceno. Oti sum na rabota i nema mleko mojata e - mleko pojadok rucek mleko mleko vecera mleko i noke pak iame mleko 2 pati. Se nadevam pomognav. Nie od sledna nedela cela zolcka ke pocneme. Kazete koga se pocnuva so cvrsta hrana? Mojava jade ako i dadam ama mi e strav da ne se zadavi.
Abe mnogu saati se vo prasanje taka. Ako e se na otstojanioe od tri casa znaes kolku vreme treba, mnogu!! 21 cas taka se faka da e budna. Nema sansa.
Da be stvarno. Ne sum broela. Kaj mene e mleko u 7 pa u 10 pojadok, 13 rucek, 15 30 mleko, pa pak melko koga ke pobara pa kaj 19 ili 20 vecera u 10 pred spienje mleko i u spienje 2 pati mleko oti ne se budi tuku spie i cica. Domasni po selata da trgnes ke najdes ama mene domasni jajca mi otkazaa oti na ladno ne nesele kokoskite.
Vo 7 mleko, 10 dorucek, 13 mleko, 16 rucek i vo 20 mi bese mleko. E sega mi e problem vecerata. Ako dadam vo 20 vecera mi zaspiva i ostanuva nenajadena bez mleko i se budi place pa pak se ranime i prezaspivame. Neznam kako.
Ne deka sum iskusna ama kasno stanuvame kasno legnuvame pa vaka no e rasporedot. Zstoa sto mlekoto mi e namaleno i nemam dovolno ad davam samo navecer a preku den izmegu obrok cice, pa ne a drzi 3h kako kasite. 10 cica, stanuva 11.30 obrok, 14.30 cice, 16.30 rucek, 20 cice (rucekot ja drzi poveke) banjanje 21.30 , 22.30 kasa, 23.30 zaspiva. Gore dole rasporedot so pola cas plus minus
Ние направивме шест месеци и сега што можам да давам. Сите различно ми кажуваат јас сакам искуства од мајки што вие дадовте. До сега имам дадено : Јаболко,круша, морков,банана, компир,ориз,брокула,праска,слива и тиква.
@slobodka кај нас редот е кога ќе станам ставам тенчере за да се прави доручек 7-8 е доручекот зависи од тоа во колку станал.После пола/саат цица-оти и така не сака многу други течности и цицањето му е повеќе замена за течност него ли оброк.Од 12 до еден и пол најкасно давам ручек после пак малку растојание па цицање.И од 5-6 давам вечера и после пак цицање.Околу 7-8 и пол најкасно е во кревет.Ноќта цица како сака,па затоа кога станаме не форсирам одма подој. Точно време за оброци немам.Не може никогаш во точен саат да темпирам,се зависи од ситуација. Идеално би ми било да фаќа шише и помеѓу оброците да пие плус течности.Моето е големо 11 месеци и доволно му се и 2.Ама не сака многу шише некогаш ме излегуваат и повеќе од 3 подои. Кога воведуваш трет оброк мислам дека се доволни три подои на ден.После ќе го скратиш подојот поручек.Кога ќе почнеш на работа секако ќе мораш да скратиш од дневните подои. Сепак ќе си се раководиш по детето, сите не се исти.Ќе пробуваш и ќе видиш како најмногу му одговара.