Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Na ad sme. Kaj vas so nahcino mislam deka e polesno bidejki pomalku cicaat. A ad e potesko pa ako dadam e cel obrok.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Treba da vovedam vtor obrok e sega kolku da davam kolku so saka ili ? Za do rucek
    Jadi celo tegla od golemi te nekogas pola zavisi kako ke go bendisa

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Касно ти се и доручекот и ручекот. Препорачливо е доручек да биде во периодот од 7-9 наутро, ручекот од 12-14 часот. Вечерата најдоцна до 19:30. Ќе го смениш млекото со оброкот за да ти дојде точно вака, па ќе си остане млекото за вечера во 20 часот со тоа што ти во 16 си дала млеко, во 18:20 вечера, во 20 часот млеко.
    Ако оди во градинка полесно ќе биде со овој распоред да се адаптира таму, бидејќи слично е во градинките.

На slobodka и fairy88 им се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.507
    Majki napraviv kasa peceno jabolko so moe mleko imav zamrznato. Ama zaspa ne jadese ja staviv vo frizider ok ie bide li poposle da mu ja dadam so ogled na toa sto ima moemleko ili nova da prqvam?

5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.392
    Па затоа давај прво оброк,па да пие адаптирано.Плус можеш да даваш и друго помеѓу оброците течности чајче,сокче,вода...
    Мислам ако детето си има апетит нема проблем.Моето таман се израдувам дека почнало да јаде или сум му фатила ред во денот- на повидок нови запчиња и оти му растат во пар, пак почне да изведува и не јаде.И се така во круг.
    Инаку јас уште не давам меѓуоброк овошје,бискоти, баш оти е нејадач.Да сака да јаде ќе му воведам додатно.Бискоти давам кога ептен одбива ручек,па колку да стави нешто во мешето изеде по некоја.А, многу е активен и почна само во висина да расте,а се тенчи.Ептен држи линија:D

Сега вади 2 доле,пак сме на маки:sweat:

Ако е нешто замрзнато,па одмрзнато не би давала по 2 пат.Да било свежо приготвено можело да постои.И за нас што сме воздрасни постапувам исто.

6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.507
    Pa sabajlevo ja prigotviv kasata so moe mleko izmolzeno sinoka i go zamrznav, sabajle go odmrznav i mu ja napraviv ama nekese da jade pa ja staviv vo frizider.Samo eden saat stoese vo frizider, sea si go izlapa so slast nabrzina.

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.392
    Ne e nesto strasno,jas trgnuvam od toa deka ako go zamrznes posle go odmrznes i podgrees za podgotovka na jadenje,posle ako go stavis vo frizider pak se ladi pa pak moras go podgrevas.
    Zaradi toa koga podgotvuvam jadenje i za nas ne praktikuvam dva pati da go podgrevam.Mislam deka so samiot proces ladenje-greenje se gubat hranlivite svojstva.
    Ne znaci deka sum vo pravo,ama ete navika i zato spodeliv kako jas pravam.

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.507
    Na sobna temp go ostaviv ne gream.
    Inace mami primetiv deka piveke mi gi jade kasickite epten ladni sea ne direktno od friz mraz ladni , nego li topli.
    Kolku pati nedelno davate tikva i morkov tie dve najveke gi jade pogotovo tikvata ama strav mi e poveke od dva pati da mu dadam nedelno neznam

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    I jas nedavam meguobrok. E bas kakoojata i taa si raste vo visina.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    E ke probam taka, ke zamenam mleko so obrok, te rucek, za da dojde mleko vo 16, pa vecwra vo 18:30 i pred legnuvanje mleko.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.945
    За моцарела ви е рано, сега само несолена урда смееш од сирења. Моцарелата понатака здравје.
    Нема врска тоа кога е родено со воведување оброци, додуша се слагам со тебе за тоа дека кога и да се почне до 6м намирниците се тие.
    Сега почнав да ги ставам во зовриена вода од вечерта да стојат до сабајле, сабајле цедам и додавам вода, не мерам, отприлика ставам, варам дупло пократко и готова каша. Обично со суво овошје или свежо на страна сварено комбинирам.
    Ние сме веќе сомтри оброка. Иако сме на мајчино пак давам во шише и сигурно повеќе него ли што би цицал. Насабајле кај 6-7 давам млеко 180мл, во 9-9ипол макс 10 појадува овошна каша со житарка, во 12-1 руча зеленчук со компир/ориз или месо, 5-6 вечера и во 9 пие 180мл млеко и до сабајле е кома. Напредува супер, си ги стигна другарчињата иако беше роден помал и порано и плус дехидрира на десет дена. Спие после секој оброк, било млеко насабајле, било кашичка. Полни пелени редовно, кака сега за разлика од тоа кога јадеше само еден или ниеден оброк. Педијатрите се презадоволни.
    Прекасно ви е вечерата, еден саат е премалку за да се свари храната додека легне. Ако функционирате супер, ама вака за долги стази јас не би. Вечера и за бебе и за возрасен треба да е најкасно, ама она горна граница 9 часот.

На Верче4, slobodka, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Znaci samo dva pati mleko davas?

13. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Никој не ми одговори ;(;(;(
    Што можам ново да воведам од шест месеци несакам бебуш да го носам на педијатар ради вирусиве???

14. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    А што воведе? банана, тиква, јаболко, слива, круша, тиквица, ориз, компир, морков, просо, палента

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Да се надоврзам @majdaa
    Батат
    Авокадо
    Праска
    Брокула
    Амарант
    Киноа

На slobodka, majdaa и џунџуле им се допаѓа ова.
  16. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    koj zitarici davate kako firma, slika nesto da mi pokazete i kako gi spremate , a jas pravev kompoti od kajsii,slivi,borovinki ,brusnica arnoija od sekoe ovosje bez seker i na kerka mi sekoja godia taka stavam i potoa samo i dodavam med a na sinceto taka gi davam a plus pedijatarot mi kaza moze i suvi ovoski da se svarat dobro blendiraat i da se davat, Nad 6meseci moze li kiselo kravjvo mleko i zolcka od jajce ili od koga bese ?

17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Кисело млеко и жолчка 8+

18. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Ангел амарантот и киноата така да ги потопувам од вечер или и просото? На просото пиши дека може да содржи траги од глутен. Проблем ли е или на сите така пиши?

19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.392
    Извини што каснам сега гледам си ме цитирала.Не давав по три дена.Прв ден неколку лажички и втор ден цел оброк.Немаме во фамилијата историја на алергии и заради тоа многу пати не се придржувам на тие три дена.Едниствено што многу внимавав кога воведував е жолчката.
    За готови ќе пробаш.На пример имам палента погрубо мелена која и треба подолго време на готвење,додека претходната беше фино мелена и се вареше за две минути.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Имам дадено :
    Јаболка
    Круша
    Праска
    Тиква
    Брокула
    Орис
    Компир
    Морков
    Банана
    Слива
    За палента не е глутенска??
    Исто како се прават просото,амарант и киноа до сега не сум приготвувала и незнаев дека може од шест месеци