Na ad sme. Kaj vas so nahcino mislam deka e polesno bidejki pomalku cicaat. A ad e potesko pa ako dadam e cel obrok.
Treba da vovedam vtor obrok e sega kolku da davam kolku so saka ili ? Za do rucek Jadi celo tegla od golemi te nekogas pola zavisi kako ke go bendisa
Касно ти се и доручекот и ручекот. Препорачливо е доручек да биде во периодот од 7-9 наутро, ручекот од 12-14 часот. Вечерата најдоцна до 19:30. Ќе го смениш млекото со оброкот за да ти дојде точно вака, па ќе си остане млекото за вечера во 20 часот со тоа што ти во 16 си дала млеко, во 18:20 вечера, во 20 часот млеко. Ако оди во градинка полесно ќе биде со овој распоред да се адаптира таму, бидејќи слично е во градинките.
Majki napraviv kasa peceno jabolko so moe mleko imav zamrznato. Ama zaspa ne jadese ja staviv vo frizider ok ie bide li poposle da mu ja dadam so ogled na toa sto ima moemleko ili nova da prqvam?
Па затоа давај прво оброк,па да пие адаптирано.Плус можеш да даваш и друго помеѓу оброците течности чајче,сокче,вода... Мислам ако детето си има апетит нема проблем.Моето таман се израдувам дека почнало да јаде или сум му фатила ред во денот- на повидок нови запчиња и оти му растат во пар, пак почне да изведува и не јаде.И се така во круг. Инаку јас уште не давам меѓуоброк овошје,бискоти, баш оти е нејадач.Да сака да јаде ќе му воведам додатно.Бискоти давам кога ептен одбива ручек,па колку да стави нешто во мешето изеде по некоја.А, многу е активен и почна само во висина да расте,а се тенчи.Ептен држи линија Сега вади 2 доле,пак сме на маки Ако е нешто замрзнато,па одмрзнато не би давала по 2 пат.Да било свежо приготвено можело да постои.И за нас што сме воздрасни постапувам исто.
Pa sabajlevo ja prigotviv kasata so moe mleko izmolzeno sinoka i go zamrznav, sabajle go odmrznav i mu ja napraviv ama nekese da jade pa ja staviv vo frizider.Samo eden saat stoese vo frizider, sea si go izlapa so slast nabrzina.
Ne e nesto strasno,jas trgnuvam od toa deka ako go zamrznes posle go odmrznes i podgrees za podgotovka na jadenje,posle ako go stavis vo frizider pak se ladi pa pak moras go podgrevas. Zaradi toa koga podgotvuvam jadenje i za nas ne praktikuvam dva pati da go podgrevam.Mislam deka so samiot proces ladenje-greenje se gubat hranlivite svojstva. Ne znaci deka sum vo pravo,ama ete navika i zato spodeliv kako jas pravam.
Na sobna temp go ostaviv ne gream. Inace mami primetiv deka piveke mi gi jade kasickite epten ladni sea ne direktno od friz mraz ladni , nego li topli. Kolku pati nedelno davate tikva i morkov tie dve najveke gi jade pogotovo tikvata ama strav mi e poveke od dva pati da mu dadam nedelno neznam
E ke probam taka, ke zamenam mleko so obrok, te rucek, za da dojde mleko vo 16, pa vecwra vo 18:30 i pred legnuvanje mleko.
За моцарела ви е рано, сега само несолена урда смееш од сирења. Моцарелата понатака здравје. Нема врска тоа кога е родено со воведување оброци, додуша се слагам со тебе за тоа дека кога и да се почне до 6м намирниците се тие. Сега почнав да ги ставам во зовриена вода од вечерта да стојат до сабајле, сабајле цедам и додавам вода, не мерам, отприлика ставам, варам дупло пократко и готова каша. Обично со суво овошје или свежо на страна сварено комбинирам. Ние сме веќе сомтри оброка. Иако сме на мајчино пак давам во шише и сигурно повеќе него ли што би цицал. Насабајле кај 6-7 давам млеко 180мл, во 9-9ипол макс 10 појадува овошна каша со житарка, во 12-1 руча зеленчук со компир/ориз или месо, 5-6 вечера и во 9 пие 180мл млеко и до сабајле е кома. Напредува супер, си ги стигна другарчињата иако беше роден помал и порано и плус дехидрира на десет дена. Спие после секој оброк, било млеко насабајле, било кашичка. Полни пелени редовно, кака сега за разлика од тоа кога јадеше само еден или ниеден оброк. Педијатрите се презадоволни. Прекасно ви е вечерата, еден саат е премалку за да се свари храната додека легне. Ако функционирате супер, ама вака за долги стази јас не би. Вечера и за бебе и за возрасен треба да е најкасно, ама она горна граница 9 часот.
Никој не ми одговори Што можам ново да воведам од шест месеци несакам бебуш да го носам на педијатар ради вирусиве???
koj zitarici davate kako firma, slika nesto da mi pokazete i kako gi spremate , a jas pravev kompoti od kajsii,slivi,borovinki ,brusnica arnoija od sekoe ovosje bez seker i na kerka mi sekoja godia taka stavam i potoa samo i dodavam med a na sinceto taka gi davam a plus pedijatarot mi kaza moze i suvi ovoski da se svarat dobro blendiraat i da se davat, Nad 6meseci moze li kiselo kravjvo mleko i zolcka od jajce ili od koga bese ?
Ангел амарантот и киноата така да ги потопувам од вечер или и просото? На просото пиши дека може да содржи траги од глутен. Проблем ли е или на сите така пиши?
Извини што каснам сега гледам си ме цитирала.Не давав по три дена.Прв ден неколку лажички и втор ден цел оброк.Немаме во фамилијата историја на алергии и заради тоа многу пати не се придржувам на тие три дена.Едниствено што многу внимавав кога воведував е жолчката. За готови ќе пробаш.На пример имам палента погрубо мелена која и треба подолго време на готвење,додека претходната беше фино мелена и се вареше за две минути.
Имам дадено : Јаболка Круша Праска Тиква Брокула Орис Компир Морков Банана Слива За палента не е глутенска?? Исто како се прават просото,амарант и киноа до сега не сум приготвувала и незнаев дека може од шест месеци