Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Тиквица просо и палента не
    Тиквица неможев да најдам
    Палентс се си мислам глутенска е
    А за просо незнам да го приготвам :(

2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.348
    Допаѓања:
    28.383
    Палентата не содржи глутен,мора да пишува така на производите бидејќи врват на иста трака со глутенски производи.Кога ќе зачитате ќе видите дека на се пишува дека може да содржи глутен...Јас кога ги воведував на почетокот правев по упатство и просото и палентата или мн течни или густи ми излегуваа,ама со тек на време ја најдов дозата што ми одговара.Палента варам во околу 200 мл вода 2 супени лажици,а просо во 100-150 мл една супена лажица.Палентата ја ставм во водата додека е уште млака да не е жешка не ми се прават грутчиња мешам постојано од кога ќе зоврие за 3-5 мин ја тргам а просото се гледа кога ќе распука зрното отприлика за 15-ина мин готово е.

На Верче4, Mari*, majdaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Фала ти ке правам исто како што си пишала па ке видиме далу ке бендиса ќере инаку палентата планирав да ја мешам со овошје. А просото може да се меша? И со што ?

4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    немаш потреба да ги потопуваш. Јас ги варам зависи која колку долго и тоа е се. Снегулките се потопуваат, чисти житарки не.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.081
    Допаѓања:
    110.928
    Ги потопувам бидејќи така полесно се варат следниот ден, не дека така треба, особено амарантот ми е смрт да гл варам, летка на површината, излегува од ѓезвето, смрт... Обично навечер правам чај и водата што ми останува ја ставам внатре житарката и најчесто ако давам со некое суво овошје го ставам и овошјето. А во врска со глутенот, тие се безглутенски житарки, ама ко што ти одговорија, се произведуваат во иста фабрика со глутенски и затоа така пишува.
    И објаснив и на девојката, не треба така, ама така ми се олеснува варењето, дупло пократко го варам. Пример дадов со амарантот, смрт ми е тој, откако сфатив дека е полесно вака правам со сите житарки така. Снегулки не сум дала и не верувам да дадам бидејќи тие најчесто се прават од најнеквалитетното зрно и затоа ќе си давам зрно. Исто од вечерта ќе ги зовријам тие бидејќи се варат подолго, затворено во тенџерчето и до сабајле после ќе цедам, ќе исплакнам и ќе варам пак додека не се свари убаво. Исто е и до овие житарки кои ги има како пуканки, од амарантот има пример пуканки, од киноата исто, а мбогу лесно се прави, нема потреба да купам испукани кога можам дома на тавче за две минути да си ги направам. Не дека ќе го заштитам од се, ама ете тоа што можам правам.

На Mari*, Верче4 и slobodka им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.081
    Допаѓања:
    110.928
    Да, два пати по 180мл. Докторот прво ми имаше пишано 5 пати да давам млеко ама изгледа имаше заборавено дека не цица и препрашав, рече ок е. Па и на самата кутија од ад пишува таа количина по 2-3 пати на ден. Во иднина кога ќе воведам ужинки планирам меѓу оброк да биде, па ќе ми се пролонгира вдчерата сигирно до кај 8, ама покасно не сакам да давам. Ние тераме по правила и многу ми е убаво така, ем знам дете најадено ем знам дека нема да летам ко мува без глава што требаше сега, што не требаше. Од прв ден така и така тераме еве скоро па 9 месеци.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ste davale li orizova kasa na lo bello? Ja dobiv vo paketce za maliot pa ne znam dali da mu dadam, kakvo iskustvo imate?
    Do sega obicen oriz mu davav

8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Davav jas,dobra e .Se mesa so topla voda i si stanuva gusto ko kasha.Iskoristiv 1-2 paketcinja i sega samo obicen oriz davam.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.348
    Допаѓања:
    28.383

Двете ти се неутрални можеш да ги мешаш и со овошје и со зеленчук,на почетокот палентата ја давав со овошје а просо со зеленчук.Од кога воведовме млечни продукти палентата ја јаде исклучиво со абц крем сир и ја обожава а просо му давам или со овошје или во супа наместо фиде му го ставам.Ќе си вудиш ќе ти покаже самото дете што повеќе му се свиѓа тоа ќе му комбинираш.

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Majki grasokot koga ke se svari kako go blendirate? jas nekolku pati lupam zrno po zrno:)za da nema lupki.
    Dali koga go blendirate cel ostanuva lupkata?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Земи преса за лук и со неа истискај го грашокот, ако имаш. Лушпите остануваат со блендирање, вака со пресата нема да имаш лушпи.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.081
    Допаѓања:
    110.928
    Лупите грашок? Не ме зезате? Мене не ми остануваат лушпи, само блендирам, ама убаво го разварувам да се распаѓа.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Karfiol, palenta i proso mene mi teknuva plus ova sto veke davas ;)

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    @Annath nemam takvo doma:(
    @AngelOfArh lupam da,eve i denes probav cel da go stavam (imam Delimano blender) i ostava lupki niz kasata.A malava mi povraka ili od lupka ili od mnogu gusta kasa,taka da i denes morav da lupam

15. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Telesko od 7 + ili 8+?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.165
    7

На okcenzi и S.Snezana им се допаѓа ова.
  17. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    A
    Amoze li od 7 m da se dade grasok

18. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    De
    Delimano secko li?

19. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Делимано блендерот 3 во 1 најверојатно. И јас тој го имам и некоја храна не ми ја блендира убаво. Инаку да ве прашам кажете некои комбинации за 6+. Имаме пробано тиква, тиквичка, морков, батат, компир, јаболко, банана, круша, слива. Денес дадов палента со јаболко дете несакаше уста да отвори ич не ја бендиса. Кажете некој предлози како комбинирате и просо, киноа и амарант? Карфиол и брокула е 6+ или 7+?

20. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    А никој не ми кажа за житарици кој користете,име нешто... и како спремате и која возраз се дава :(