Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Да, нас на редовна контрола на 9 месеци ни рекоа со бела речна риба да почнеме. Каква да купам? Не сакам со коски, од причина што ми е страв друг да и дава, а филети речни нема.

2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    „Од 6-7 месеци:
    Црвено месо, телешко, јагнешко, зајачко, бело
    пилешко и мисиркино месо, риба (30-60 грама);
    ¼ жолчка од јајце;
    Леќа, грашок (добро сварени, во вид на пире)“

Во табелите подолу вака пишува. Ние сме во оваа група, ама јас уште не сум дала ништо од ова. Мислам дека е рано. Можеби и грешам?!

3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Можеш телешко да воведеш, пилешко исто така но пожелно е да биде домашно.
    За грашок, леќа и жолчка рано ви е многу.
    Зајачко и јагнешко не знам кога се воведуваат, а мене и не ми паѓа на памет да му дадам..
    Зајачко никогаш не сум пробала, не ни сакам да пробам. Јагнешкото пак многу лошо ми мириса, не го јадаме јас и мм, а не планирам ни на син ми да му го спремам.

4. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ke moze li da mi kazete od 11 meseci sto se voveduva od zelencuk i ovosje,me interesira konkretno za ribata koga se voveduva ????fala odnapred

5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ke moze li da mi kazete od 11 meseci sto se voveduva od zelencuk i ovosje,me interesira konkretno za ribata koga se voveduva ????fala odnapred

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мајки, кога се воведува втор оброк, па трет? После колку време? А ужинки?
    Леле јас изглеа ќе морам еднаш да отидам и до кај педијатрот да се советувам, појма неам!

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Зависи кога сте почнале со јадење , зависи од детето дали е по јадењето или не, ама му доаѓа некаде месец и пол минимум по воведување на првиот оброк. Вечера исто по месец и пол ( горе/долу).
    Јас пред да тргнам на работа имав воведено доручек, ручек и почнувавме со вечера, ама кога тргнав воведовме и ужинка зошто по 10 саати не сум дома.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    Може да дадеш пилешко и мисиркино, телешко и зајачко (некое од овие, не сите наеднаш). Зајачко е најубаво, не е мрсно, а е хранливо. Ако најдеш домашно пилешко и мисиркино, супер. Прво почни во зеленчуковите каши да ставаш вода во која се варело месото, или вари зеленчук во таа вода, после недела-две дај и месо. Изборот е твој. Жолчка после 7-8 полни месеци (јас дадов во седми месец), а за леќа и грашок е рано, тешки се за стомачето поради целулозата.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    Јас почнав со лосос на 8 месеци, а исто и телешко. Веќе на полни девет со консултации со педијатар воведовме цела жолчка два пати неделно, а со мешунките (грашок, боранија, леќа) пошнав уште од крај на 7ми месец и немавме проблеми.
    Од се ова давам најмногу два пати неделно. Исто и пилешко, само бидејќи не можам да набавам домашно гледам да е само стек или белото месо од кокошката.

Е сега избегнувам некои комбинации како компир и месо, (или месо и жолчка) заради скробот во компирот комбинацијата е тешка за организмот, па местото обично го ставам заедно со мешункаст зеленчук, исто и риба со мешунка (пример риба и блитва/спанаќ, грашок).
    Некогаш во зеленчуковите каши ставам и јогурт/кисело млеко освен во каша во која има месо или риба

Последна измена: 16 декември 2014
    На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    Лосос пред година не. Горе заборавив да спомнам, риба со десет полни месеци, поради ризик од алергија може и после година. Се почнува со бела риба, најубаво локална, езерска или речна, а после може и морска. Пастрмка, ослиќ може пред година, другите подоцна. Лососот е прилично мрсна и тешка риба за бебиња до годинка.

На leona83 и dejana2 им се допаѓа ова.
  11. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    Подоцна од кога дадов читав и јас на некои места риба после годинка, ама ете немаше кај нас никаков проблем, никакви невообичаени симптоми. Јас на почеток секако давав по многу малку, дури и еве сега давам по малку и не секоја недела.
    Сепак ако не сте дале вие што немате годинка, почекајте.

12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.833
    Допаѓања:
    36.323
    Кажете ми, мелен ориз дали смеам сега да воведам. Имаме 5 месеци и 3 недели, со дохрана почнавме од 5. Досега имам дадено: јаболко, морков, банана, тиквичка и круша, па се мислев дали да воведам и мелен ориз, за да можам да правам повеќе комбинации. Што мислите? Или рано и е?
    Каде се купува мелениот ориз? Го има по маркетиве? И како се приготвува?
    Ви благодарам :)

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    Можеш, само не давај пречесто. Кога го вариш, раствори го прво во ладна вода, па вари го да се згусне. Инаку грутки ќе ти се направат. Може да го мешаш со било кое овошје и зеленчук.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Можеш да почнеш штом веќе сте почнале со дохрана. Го има во сите маркети оној на Сончева долина, имаши на Алнатура во ДМ. Има упатство на кутивчето, јас секогаш го подготвував "одокативно", така да точни мерки, од мене тешко. :)

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.553
    Откако воведовме и трет оброк, а и бебушка преку ноќ поретко станува да цица (фала Богу) забележувам дека млекото ми е намалено, што е и логично нели. Тоа го забележувам кога сакам да одмолзам,не и кога цица бебето (а сеуште цица 3 пати преку ден,навечер пред спиење подолго,и преку ноќта 2-3 пати по малку).

Јас често одмолзував од мене млеко и додавав во кашите, но сега некако потешко и побавно ми оди (да не речам и поболно). Пример сакав да и дадам мелен ориз со мајчино млеко и не стигнав доволно да одмолзам, или кога правам млечни каши исто сум недоумица кога не можам мајчино какво млеко треба да употребувам. Да купам АД кое ќе го користам во кашите? Ќе згрешам ли ако додавам кравјо млеко во кашите?

Инаку имаме 7 ипол месеци и вчера педијатарот ми кажа дека можам да почнам со грашок, најпрвин додаден во кашичката само со неколку зрна а понатака и во поголеми количини. Сепак ќе почекам уште недела време за грашокот.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    Ако не можеш мајчино, можеш ад. Ако досега нема пробано, дај и претпладне каша со ад млеко, да видиш како ќе реагира. Ако после три дена нормално си го прифаќа, може да ги даваш млечните каши навечер. Тие секако се за вечера (како трет оброк).

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    На интернет прочитав дека глутенот како што не чини да се воведе рано, така не чини да се воведе и предоцна. Колку е точно тоа?
    И ајде предлог што да воведам следниов месец, имаме 7м.

Од овошје имаме воведено: јаболко, банана, круша, слива, тиква- (Овошје не може да смисли, никако не го јаде)
    Од зеленчук: компир, морков, брокула, тиквичка, пашканат, спанаќ, батат, ориз.

Мислам дека за месо ни е рано уште (може да пробам со водичката од вареното месо), оти зеленчуковиве ги сака ама најмногу што имаме изедено е 50гр. Понекогаш и тие ми ги одбива, зависи како е расположен.
    Инаку јадеме многу течни кашички, ако е погуста не ја сака и се дави.

18. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    @zuto mene vo poslednata kontrola pedijatar mi rece deka mozam da pocnam prvo dve nedeli so vodickata pd varenoto meso pa posle 6.5 meseci da pocnam da i davam i meso pomalko. isto taka za glutenot rece ako si pocnal vekje eden mesec so hrana moze i toj da se vovede. prvo rece daj mu meleni plazma malku i kje gledas ako slucajno ima nekoja reakcija. melenite plazma mi rece da gi podgotvam so kravjo mleko so poniska maslenost 0,5 sto se. insku nie imar 6 meseci i edna nedela i seuste ne sum dal gluten i kravjo mleko, samo kasite so zelencuk i ovosje.

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546

Како бе со кравјо млеко? И не е подобро со некоја житарица да се почне отколку со плазма? Кој педијатар препорачува кравјо млеко на 6 месеци :o

На slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Плазма не мислам да давам до година а кравјо млеко па ич. Има што да јадат, не е зорт. Јас два три пати имам дадено од тие малите бисквитчиња на хипп, по состав најасални ми изгледаа, ама тоа колку да воведам глутен. Подоцна дадов овесни снегулки па малку лепче- од глутенски намирници. Сега воведувам гриз ама скоро 9.5 месеци сме.
    Може и глутенски житарки да се дадат.

@zuto глутен после 8 јас воведов и по мене не е ни рано ни касно. Следно можеш авокадо да воведеш, кое се комб.и со овошје и со зеленчук, по малку карфиол, блитва, млад кримид....

На TIGARCE86, zuto и joy1 им се допаѓа ова.