Пoсле кoлку време oд пиење нa млекцетo мoже дa се дaде кaшичкa, чистo зa прoбa. Синкo пиеше млекце вo 9 сaкaм денес зa прв пaт дa му дaдaм јaбoлче дa прoбa еднo лaжиче oкoлу 10:30-11 чaсoт дoвoлнo е?
Можеш и порано Мислам дека после 2,5-3 часа ке биде гладно и ке е нервозно Дај му после саат ипол тоа е само проба нема ништо
Sto moze od 10 meseci? I ako moze nekoj da mi kaze da ne pravam greska menito? Na 25 duri sme na kontrola nemam koga da prasam a i koga odime bebe vristi pa nisto ne mozam da zapamtam. Pojadok e griz, proso, oves so banana, sliva, krusa, jabolko. nekogas kombinacija nekojas samo edna zitarka so edna ovoska ne saka mnogu mesani vkusovi. Rucek e preku eden den meso so kompir ili oriz so zelencuk a preku eden den kompir oriz zelencuk (najcesto tikvica brokula blitva) so kiselo mleko. Vecera e palenta so kis mleko ili brokula ili tikvica. Dajte ideja za nesto novo i dali nekade utka pravam. loso li e ako davam 2 pati kis mleko u denot ili preku eden den? Sutas imaat 4%maslenost i gi obozava. Site drugi gi pluka.
mamicki na ovesot od hipp pisuva od 4+,a pozadinna upatstvoto pisuva deka e so gluten,vie od koga pocnavte da davate? @alisijad nie koga pocnavme so probuvanje vkusovi mu davav dve-tri lazicki pred mlekoto koga treba da pie.
Mamicki me nemase nekoe vreme na forumov i sega ne mozam da docitam se Naskoro sinko polni 6m i ke voveduvam obrok. Sekoi idei se dobredojdeni kako i sto se mozam da mu davam i kombinacii do sega od ovosje ima probano jabolka, krusa, sliva,kajsija, praska, banana. Od denes pocnav da mu davam.kompir i po dva dena ke mu dadam morkovce dva tri dena pa ke kombiniram po malk. Na 6m go nosam na kontrola, sigurno i tamu ke mi kazat sto kako ama sakam da si bidam spremna a kade ke dobijam odgovor od iskustvo ako ne od vas
Angel so mene ja mesas izgleda jas sum taa so luspite Denes i dadov leka za proba i so vodicka izblendirav i imase milion luspiama vikam ke probam taka i dobro projde od sea ne lupam veke grasok i leka I da ve prasam puter na 10+ moze neli?Samo neznam dali pisuvaa nekade na President bil najdobar?! i kako da go vovedam,direktno vo kasa po malku??
Колку треба да јаде каша количински за еден оброк шест месечно бебе. Почнавме со дохрана од 4 месеци и си цица имам воведено доручек и ручек на почетокот помалце сега јаде по 190 гр една тегличка голема и уште ако има уште ке јаде. Јас мислам дека и доволно тоа??????
5+ почнавме со пробување на вкусови но сум во заблуда некаде за бананата пишува 6+, негде 7+ некаде прочитав дека овошје со мов се дава после првата година во него спаѓа и праска и кајсија а нив ги пишува во некој табели 7+ . Кажете точно како е и по која табела се водите фала и кои се најдобри суви сливи кај нас бидејќи сега нема свежи ?
Ами овошјето со мов се лупи бе женче, што се секираш. Банана е во првите намирници бидејќи се смета за најмалку алергена, но имав колешка која малата и појави алергија на банана, ама таква алергија не сте виделе, ужас. Да, да со тебе ја мешам Ништо не им е од лушпите од мешунките, напротив, ќе какаат полесно. Примени го советот од Цка и плус да знаеш покашеста е леќата ако ја ваеиш со компирче и да ја блендираш после со компирчето. Овесот е безглутенска намирница, односно најнискоглутенска, трагови кои не можат да направат алергија, но не де препорачува пред 9м,потешка е од другите житарки. Јас сум давала два пати кисело млекце, ама овие зеленчукивци кога ги дадов едвај ми заспа, го мачеше мешето. Особено брокулата. А за ручек не му е мака, ама за вечера не ми ја прифати лесно. Јас давам за вечера и оривче со кисело млекце, почнав и авокадо со банана, тоа најмногу ми сака.
bananata megu prvite se dava preporaka od pedijatarot. praska i kajsija posle 6ipol meseci ke davam. suvi slivi mislam kazaa deka ne se mnogu ok zaradi hemikaliite i konzervansite , pobezbedna opcija ti e gotova kasicka od sliva, jas so takva se snabdiv.
Мајки како го спремате авокадото за бебушките и со што го комбинирате. Го давате свежо или обарено? 6+ сме и сакам да го воведам. Имајте убав ден
Можеш грашок, боранија, црвена леќа, патлиџан, модар патлиџан, несолена урда или сиренце, веќе можеш и тестенини (тарана, макарони), но без јајца. Од овошје можеш цреши и малини ако имаш замрзнати. Тиква не си спомнала, тоа може од 6 месеци. Потоа младо кромидче, некоја репка ос типот дајкон или келераба, можеш и прокељ... Готови кашички ќе даваш според намирниците што се во теглата, а ти веќе ги имаш воведено. Никогаш не се води по ознаката за колку месеци е. Путер може од 8+ важно е само да е несолен, не е важно да е најскап Една кафена лажичка е доволно. Доволно и повеќе од доволно. Бебе на 6 месеци тек почнува со дохрана, доволно е само еден оброк- доручек. Ќерка ми на почеток од дохрана (на 6м) не јадеше повеќе од 120мл каша. Моцарела е 10+ За комбинации размисли тебе со што би ти се свиѓало да ја јадеш Свежо, само половинка, пасирано и комбинирано со друго овошје или зеленчук (ако е за ручек). Авокадото има неутрален вкус па затоа може да се комбинира со било што.
Za vecera jogurt/kiselo mleko davam i epten saka. Imam na lino biskviti, so niv vo kombinacija. Nekogas i banana pasiram