Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Пoсле кoлку време oд пиење нa млекцетo мoже дa се дaде кaшичкa, чистo зa прoбa.
    Синкo пиеше млекце вo 9 сaкaм денес зa прв пaт дa му дaдaм јaбoлче дa прoбa еднo лaжиче oкoлу 10:30-11 чaсoт дoвoлнo е?

На Asiana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Можеш и порано
    Мислам дека после 2,5-3 часа ке биде гладно и ке е нервозно
    Дај му после саат ипол тоа е само проба нема ништо

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.827
    Допаѓања:
    142.306
    Sto moze od 10 meseci?

I ako moze nekoj da mi kaze da ne pravam greska menito? Na 25 duri sme na kontrola nemam koga da prasam a i koga odime bebe vristi pa nisto ne mozam da zapamtam.

Pojadok e griz, proso, oves so banana, sliva, krusa, jabolko. nekogas kombinacija nekojas samo edna zitarka so edna ovoska ne saka mnogu mesani vkusovi.

Rucek e preku eden den meso so kompir ili oriz so zelencuk a preku eden den kompir oriz zelencuk (najcesto tikvica brokula blitva) so kiselo mleko.

Vecera e palenta so kis mleko ili brokula ili tikvica.

Dajte ideja za nesto novo i dali nekade utka pravam. loso li e ako davam 2 pati kis mleko u denot ili preku eden den? Sutas imaat 4%maslenost i gi obozava. Site drugi gi pluka.

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Kaj 11i30 zs ako ne e gladen moze da ne saka da proba. Znaci da ne bide ni sit ni pregladnet

5. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    mamicki na ovesot od hipp pisuva od 4+,a pozadinna upatstvoto pisuva deka e so gluten,vie od koga pocnavte da davate?
    @alisijad nie koga pocnavme so probuvanje vkusovi mu davav dve-tri lazicki pred mlekoto koga treba da pie.

6. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Mamicki me nemase nekoe vreme na forumov i sega ne mozam da docitam se :) Naskoro sinko polni 6m i ke voveduvam obrok. Sekoi idei se dobredojdeni kako i sto se mozam da mu davam i kombinacii :) do sega od ovosje ima probano jabolka, krusa, sliva,kajsija, praska, banana. Od denes pocnav da mu davam.kompir i po dva dena ke mu dadam morkovce dva tri dena pa ke kombiniram po malk. Na 6m go nosam na kontrola, sigurno i tamu ke mi kazat sto kako ama sakam da si bidam spremna a kade ke dobijam odgovor od iskustvo ako ne od vas :*

7. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Lo belo biskvitite na promovija vo DM do utre :)

Прикачени фајлови:

8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Angel so mene ja mesas izgleda :):)jas sum taa so luspite:D:D
    Denes i dadov leka za proba i so vodicka izblendirav i imase milion luspi:|ama vikam ke probam taka i dobro projde ;)od sea ne lupam veke grasok i leka :D:D:D:D

I da ve prasam puter na 10+ moze neli?Samo neznam dali pisuvaa nekade na President bil najdobar?! i kako da go vovedam,direktno vo kasa po malku??

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.827
    Допаѓања:
    142.306
    Za da nemas luspi ne stavaj kapak na tendzerceto.

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  10. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Колку треба да јаде каша количински за еден оброк шест месечно бебе. Почнавме со дохрана од 4 месеци и си цица имам воведено доручек и ручек на почетокот помалце сега јаде по 190 гр една тегличка голема и уште ако има уште ке јаде. Јас мислам дека и доволно тоа??????

11. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    5+ почнавме со пробување на вкусови но сум во заблуда некаде за бананата пишува 6+, негде 7+ некаде прочитав дека овошје со мов се дава после првата година во него спаѓа и праска и кајсија а нив ги пишува во некој табели 7+ . Кажете точно како е и по која табела се водите фала :) и кои се најдобри суви сливи кај нас бидејќи сега нема свежи ?

На Santaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.898
    Ами овошјето со мов се лупи бе женче, што се секираш. Банана е во првите намирници бидејќи се смета за најмалку алергена, но имав колешка која малата и појави алергија на банана, ама таква алергија не сте виделе, ужас.
    Да, да со тебе ја мешам :D Ништо не им е од лушпите од мешунките, напротив, ќе какаат полесно. Примени го советот од Цка и плус да знаеш покашеста е леќата ако ја ваеиш со компирче и да ја блендираш после со компирчето.
    Овесот е безглутенска намирница, односно најнискоглутенска, трагови кои не можат да направат алергија, но не де препорачува пред 9м,потешка е од другите житарки.
    Јас сум давала два пати кисело млекце, ама овие зеленчукивци кога ги дадов едвај ми заспа, го мачеше мешето. Особено брокулата. А за ручек не му е мака, ама за вечера не ми ја прифати лесно. Јас давам за вечера и оривче со кисело млекце, почнав и авокадо со банана, тоа најмногу ми сака.

На fs-fs-fs, MADO, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    bananata megu prvite se dava preporaka od pedijatarot. praska i kajsija posle 6ipol meseci ke davam. suvi slivi mislam kazaa deka ne se mnogu ok zaradi hemikaliite i konzervansite , pobezbedna opcija ti e gotova kasicka od sliva, jas so takva se snabdiv.

На fs-fs-fs му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Моцарела од кога може и во кои комбинации?

15. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мајки како го спремате авокадото за бебушките и со што го комбинирате. Го давате свежо или обарено? 6+ сме и сакам да го воведам. Имајте убав ден :) :*

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Можеш грашок, боранија, црвена леќа, патлиџан, модар патлиџан, несолена урда или сиренце, веќе можеш и тестенини (тарана, макарони), но без јајца. Од овошје можеш цреши и малини ако имаш замрзнати. Тиква не си спомнала, тоа може од 6 месеци. Потоа младо кромидче, некоја репка ос типот дајкон или келераба, можеш и прокељ...

Готови кашички ќе даваш според намирниците што се во теглата, а ти веќе ги имаш воведено. Никогаш не се води по ознаката за колку месеци е.
    Путер може од 8+ важно е само да е несолен, не е важно да е најскап :) Една кафена лажичка е доволно.
    Доволно и повеќе од доволно. Бебе на 6 месеци тек почнува со дохрана, доволно е само еден оброк- доручек. Ќерка ми на почеток од дохрана (на 6м) не јадеше повеќе од 120мл каша.
    Моцарела е 10+
    За комбинации размисли тебе со што би ти се свиѓало да ја јадеш :)
    Свежо, само половинка, пасирано и комбинирано со друго овошје или зеленчук (ако е за ручек). Авокадото има неутрален вкус па затоа може да се комбинира со било што.

На bella24, majdaa, flower30 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    So banana, svezo

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Боровинки од кога може?
    И како се воведува вечера и што е полесно да се дава
    8ипол месеци е беба

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Kupiv Kinoa. Kako ja kombinirate i podgotvuvate?

20. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Za vecera jogurt/kiselo mleko davam i epten saka. Imam na lino biskviti, so niv vo kombinacija.
    Nekogas i banana pasiram

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.