Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ги имаше само единиците, прва двојка излезе на 13 месеци. И мене ми беше многу страв, имало моменти на залетнување со јаболчето па тапкаш по грб или брцаш во уста :D Но да не те плашам, не треба толку да се вадиме од памет, сепак организмот си има одбранбен механизам за враќање храна што залетнала.

Прво почнавме со лепче, бидејќи е пожилаво и треба подолго да џвака, па постепено со тренинг воведуваш други работи сама да ги јаде со раче.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Zdravo mami nie pocnavme so vkusovi pred 3 dena,ama sinko ne saka da proda saka da se najade.Mu dadov 2-3 lasicki placi vika bara uste mu davam odma mleko ne saka mu davam kasa jade okolu 100 grama.
    Dajte nekoj sovet neznam sto da pravam?
    Krusa od kolku neseci mozi?

3. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Isto kako i jabolkoto, bananata taka i krusata mozes da ja vovedes na pocetok

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Mislev da go blendiram so kasickata
    Ili potopeno vo cajce ne taka samo dvopek

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.743
    Допаѓања:
    38.555
    Moj sovet,dokolku jade zitarici,oriz,kompir,nemas potreba da blendiras dvopek vo kasa. Pa za kratko ke vovdete i mlecni proizvodi,pa togas ke jade lepce so k.mleko,jogurt... Nemas potreba ama ic od dvopek,moe mislenje samo,nemoj pogresno da me sfatis.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    25
    Здраво! 5+ сме и планирам да почнеме со пробување вкусови, па имам неколку прашања.
    По колку денови давате една иста намирница и по колку количински?
    Откако ќе ги проба првите намирници за оваа возраст колку грама треба да биде еден оброк?
    До сега не сме пиеле ништо освен мајчино млеко, па кога ќе почне да јаде цврста храна да му давам вода или чајче? Или сокчиња? И колку количински?
    Ви благодарам!!!

7. kelebeim***

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Прашањево е поставено пред некој ден, појди неколку страни наназад и ќе добиеш повеќе корисници информации.
    За вода/чај ако пие арно, зависи дали фаќа шише.

8. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Јаболко,морков,банана,компир,ориз за почеток
    3 дена по неколку лажички по една намирница
    Кога ке дојде време за оброк давај му колку што му се јаде,некои бебуши јадат помалце,некои повеке
    Вода и чајче давај по малце а за сокчиња одлучи сама
    Јас немам дадено сок уште

На 5star му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Имам неколку прашања за мајките со поголеми дечиња, 14 месеци е мојот. Бидејќи е со атопичен дерматит доцнам со воведување на многу работи, мислам на семиња (чиа, ленено, од коприва исто гледам го даваат), риба немам воведено, јатки, лимон и портокал (мандарини си јаде секој ден), аронија, итн. Прашањето ми е конкретно за чиа и аронија, по колку може и колку пати неделно? Риба каква и колку пати, и како ја подготвувате? (не јадам и не спремам често); Јатки како се воведуваат? И дали штом нема алергија од мандарина, треба сите цитруси посебно воведување? И уште нешто, дали можам да давам урми и суви смокви? Еден куп прашања доцна во ноќта :D ама имам грижа за оброците на синот, дека не се доволно разновидни и дека доцнам со толку намирници (од страв). Инаку од жолчка имавме обилно повраќање, имам пишувано, и белка нема пробано, тоа после алерго тест.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SLATKA23

SLATKA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    41
    Мајки помош. Бебе е 6+ и почнав со пробување вкусови ама не сака ни да проба, стегнала уста и ако успеам нешто да дадам плука. Пробав тиква, јаболко, банана, компир... И давам 2 саати по будење ( на гладно). Дали имавте и вие ваков проблем и како го решивте? Фала многу!

11. kelebeim***

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Isto i nie bevme. Samo banana sakase drugo nisto. Kako sto velis, stegase usta vrtese glava i ne sakase da jade. So tek na vreme pocna red da faka i da jade normalno. Ne traese toa dolgo, taka da imaj trpenie. Ako cica neka si cica kolku saka, ili ako pie tecnost nesto voda/cajce neka pie, a ti probuvaj malce po malce sekoj den i ke se nauci. Novo i e, zatoa taka. So sila ne biduva. Moeto pocna poveke zelencukovite kasi da gi saka, taka i prodolzi. Sega lapac neviden e, 8+.
    Ne se nerviraj !

12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Па можеби е нервозно дека е гладно
    Нормално сабајле се дава прво млеко па после час,час и половина се дава намирница за проба

13. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Bidejki e nauceno na tecnost samo, probaj na pocetok kasite da gi pravis sto e mozno potecni dodavaj voda ili mleko seedno neka bide lapni- goltni , ponekogas gustoto na grloto gi zbunuva i imaat nagon za povrakanje, pravi gi taka da mu lizga srkacki, samo da golta, probaj,posle postepeno koga ke pocne da jade ke zgusnuvas :)

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Zelencuk, morkov, paskanat, tikvica, tikva, ...

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.898
    Пајка, односно паткино е многу тешко и масно, да не речам на рамнина на свинското, не се дава пред 3 години.
    Маслинка на 9м? Ајде сол, ами киселини? Конзерванси? Јас не би дала. Сол подобро купи хималајска додај отколку маслинка, на таа возраст они не знаат што е солено а што благо.
    Со цитрусите е тоа тоа, воглавно, ама ти сега немаш потреба да внесуваш по 3 дена, сосем е ок и еднаш да проба. Мој совет исцеди сокче и пробај така. Аронија гледаш да не надмине повеќе од 10 зрна, јас би почнала со 3-4. Чиа можеш комотно, ама убаво набабри ја, и обавезно давај после во текот на денот доста течност оти таа апсорбира се, па да не собере се од течност во стомачето па да го боли. Најдобро е некое црвено овошје да изблендираш, ама густо како сокче, лажиче чиа, нека постои да се изжелира и како пудинг давај го.

На joy1 и kristina.k им се допаѓа ова.
  16. SLATKA23

SLATKA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    41
    Па она обично ке се нацица и ке се разбуди, така да саат ипол два после оброкот и нудам храна

17. SLATKA23

SLATKA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    41
    Благодарам многу:) ке бидам упорна

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Pajkata Angel e tocno poteska od pileto, se smeta za diva zivina iako ovaa e domasna ama mrsna kako svinsko toa nikako, toa najdov podobro domasno nego so hormoni ;) kako i da e decava jadat epten mali kolicini ;)

20. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.507
    mami koga davate nov vkus prvpat neli 3-4 lazicki samo e sega dali posle toa davate obrok t.e dorucek kasa sto veke ima probano? da si se najade zos od dve lazicki nemoE da se najade neli.