@AngelOfArh фала за одговорот. @TheSecret да, ако имате воведено оброк, после новата намирница нека си јаде тоа што има пробано. Вториот ден поголема количина од новата намирница, а третиот ден комбинирај со нешто пробано. Јас така воведував.
Најдов начин да давам амарант полесно, испукан како пуканки, во многу загреано тенџерче, ама многу многу, истурам мала количина, ја пукам, па следна тура и така само се топи во кашата и нема потреба од варење. Фала богу! Денес значи пуканки од амарант со кајсија и банана. За ручек брокула, оривче и авокадо. Вечера ќе биде нешто со тиква печенка. Мајки сакате сфатете ме, сакате не, јас кажувам совети, а не по книга, туку по нутриционисти и педијатри. Во врска со месото од пајка сто посто сум сигурна бидејќи гледам постојано Фуд нетворк тв и таму тоа го слушнав, а и погледнете само колку маст има под кожата, повеќе него ли кај било кое пиле. Маслинка би дала само сама ако ја конзервирам, ама од продавница, па и од зелените кои низ светот се користат само за мартини и масло, не давам. Имам една лоша мана, што и да прочитам/слушнам влегува во глава, не заборавам. Да убедувам некој немам намера а мислам дека кога се пишува овде се очекува и контрареплика.
6+ edno lazice maslinovo stavam pri kraj koga se vari zelencukot, epten e vkusno, a kokosovo imam staveno nekolku pati samo so ovosje.
Vcera na sinko mu dadov edno lazice jabolce, denes tri ama ne go saka bas, se vrti i zatvara usta, pa poveke ke se izmacka nego sto ke go izede E sega sakam naredno kruska da dadam, planiram uste utre jabolce, pa posle sabota da napravam eden den pauza pa vo nedela kruska ili ne mora pauza?
Kolku ste stari? Kriskata e malku teska jas bi ja ostavila za malku ponatamu, ne vo epten prvote namirnici.
ne pravi pauza., Daj mu morkov sledno pa posle izmesaj gi jabolko i morkov povkusno e. pravi ja kasata pogusta i ladna davaj ja taka mojot poveke jasaka. probaj na poveke nacini ne se otkazuvaj mozes i da peces. davaj megju Cicanje ili ad
A koi se prvicnite znaci za alergija na hrana? Koi od pocetnive namirnici se najmalku alergeni? Sama sum doma , mm e vo stranstvo , pa malce panika me faka da ne se desi alergija od nesto..
Probaj, i na mojata i pravese krusata grcevi ama nemora da znaci deka i na tvoeto, jas pauzirav eden mesec pa sega nema gajle
Кога пробувате вкусови, една намирница 3-4 дена на пример овошје, па наредниот ден зеленчук и така најизменично може? И дали откако ќе ги пробате сите воведувате оброк?
Ние почнавме со крушка, воопшто немаше грчеви и од тогаш сточицата му се регулира супер, а беше уби боже со какањето. Пиперка и патлиџан после година? Мислам не нели? Дуња, вишна и цреша исто после година? Црвените плодови, овие ситните, капини, боровинки и слично дури после година ипол? Исто и цитрусите? Докторката кај матичниов малце измеша брзини мислам.
Пиперка 8+, патлиџан (домат) 10+, модар патлиџан, праз 12+, дуња ( запек праи да знаеш), вишна, цреша 7+, боровинки и рибизли 8+, малини, јагоди, капини 12+, цитруси исто 12+. Јас така давав, освен јагоди кои ги дадов покасно пошто мм имал како мал алергија на нив. @alisijad, обично реакцијата на храна е во вид на црвенило околу устата, на градите и стомачето. Да знаеш дека и морковот знае да даде таква реакција, а сепак го даваат како прв зеленчук за проба најчесто. Тоа е само реакција, не е алергија, бидејќи вообичаено се губи после неколку пробувања. Да не се уплашиш ако случајно се појави црвенило. Ако ги следиш насоките за воведување на намирници, не би требало да имаш проблеми.
Може од било која намирница да појави алергија. Мојата до годината имаше алергија на компир. Каде и ќе ја допрев од компирот околу уста се правеше црвена. Мислам на Џои малата исто до годината имаше алергија на праска.