Срга гледав клип на јутјуб на една американка чие бебе е 6 месеци и почнала со воведување на храна. Грашокот е во првите воведени состојки покрај батат, морков, јаболко... Очигледно само кај бас има различни правила за која храна кој месец се воведува, затоа видов зеленчукова кашичка за 4+ со грашок и др состојки внатре
A Овде во Европа на 6 месеци се воведува вечера на 5 месо Дали ги послушав? Не ми падна на памет да дадам месо или било што,што не е соодветно за возраста @joy1 а каква може Смее фиде на 9 месеци јас поима немам зато прашав
Mene samo muabetot mi e deka nema nikakvi svetski standardi u smisla sekade da e isto. I stvarno ne mi e jasno zasto..
Imam edna ovosna kasa od Hipp, na nea pisuva od 6 meseci( znam deka e bezveze pisano za mesecite). Majka mi bez da znae deka nesmee da ja dava BIDEJKI VO NEA IMA SOK OD PRTOKAL i ja dala pola na malava a ima 10,5 meseci. Baska se vakciniravme pred tro dena. U panika sum deka nova namirnica baska citrusna.
Pred kolku vreme ja dala? Ako ima alergija ke pojavi odma. Ako nema se okej. Mojata jas po greska i dadov gust sok mislejki praska e oti se posegase so race i vikase daj daj. I vikam aj edna goltka da lizne od mojov sok. I se napi i togas vidov deka e portokal i ispaniciv ko tebe. Ama nemase reakcija. Jas imam pisano koga sme bile bebinja preporakite od pedijatrite bile limon da se dava sekoj den po 1 kapka i sekoj den da se nagolemuva i da se dojde do 15 pa posle da se namaluva. Ne e tolku seriozno ne se plasi. Vidi samo dali ima crvenilo. Za 1 mesec sekako ke pocnete so citrusi.
Внук ми на 10 месеци почнаа да му даваат и мандарини и портокали нема никаква реакција... А моево бебувче мн ика и неможе некогаш да прекине дури зајдува и давам две капки лимун и прекинува секундарно вака од пет месеци и нема реакциј.
Od limonot mu e kiselo i disi poinaku zatoa prekinuva so ikanje. Mozes da mu dades da cica taka prekinuva 100% a nemas steta. Isto mozes da go zaigras i da se zasmee i taka prekinyva so ikanje. Ne treba limon.
ne mu davaj limon, daj mu vitamin c vo vodicka edna dve kapki odma prekinuva, podobro toa nego limon. Ili vodicka daj mu moevo i od toa prekinuva. Mal e za limon.
Svekrva mi taka davase na golemata limon za da ne ima i golemata mi razvi dermit.12 meseci bese so lom kozha na liceto
@dadeno e nakaj 11 sabajle. Nema ewakcija sega za sega . mene poveke mi bese steav deka taze vakcinirana. Inaku sto vukas za meec i onaka ke pocneme so citrusni.
Ма цицање вода чај ке и сменам и памперс и несака. До сега три или четри пати и имаме дадено али сега ме засекиравте со коментариве и нема више да и дадам. Инаку свекрва ми започна и еднаш јас бев принудена но нема повеќе.
Од кога е соодветно свинско месо да се даде кај деца. Прашувам за поголемки. Моево е 19 месеци и има пробано од нашите ручеци кој содржеле свинско месо. Но негов оброк сеуште не сум му спремила со свинско.
Комшика си го среди детето со тој лимон про икање, 2м беа со страшен пролив, ужасен, по 24пелени во ден, едвај се оправија. Со лимон строго, кљко што опиша Цка, ама јас не биндала оред година, поради фактот што се многу прскани и многу алергени.