Денес на син ми му дадов јаболко и морков кој веќе е воведен но ги имав остаено во сода бикарбона цела ноќ. Убаво ги измив изљупив и ги спремив на пареа. Дадени се од утрово , пред да го легнав забележав на братчетонситни црвени бубулици , не знам дали е можно да е алергија од веќе воведени продукти или од содата. Или што се лигави од забите ?
Леле не брзајте со празот ете јас возрасна па зелудник ме убива ако куснам праз па каде мало бебе , може ли некој да ми пише кој намирници се воведуваат за 7плус ,немам време за да барам по интернет едно нашколо,друго се во раце неможа, во вц да отидам ,ништо не сум во тек со форумот фемина ,за првото секој детал го знаев за секој месец а сега немам време кога заспива како сега и јас сум мртва уморна.А зошто сум сама мора да мислам да се средам моето е уште 6м ама за две едели ке полни 7 па мора да се организирам за пазарување, и кога воведовте глутен јас по нешто да не се стрви ситно му давамда проба, иако е со глутен, ама не сум воведела во кашичките.
Мајки јас овде ќе го поставам прашањето бидејќи ми е поактивна темата отколку онаа за бебиња од 6-12 месеци.Ме интересире вашите бебушки на околу 10-11 месечна возраст одприлика колку количински јадат и колку млекце пијат/цицаат? Убава ноќ
Jas vcera prv pat staviv malce vo zelencukovata kasha, i si jadese normalno, posle nemase tezini nesto. 9mes sme. Za zolckata i jas taka kako @Cka . Vo nemesen ja davam i obicno so kiselo m ili jogurt. So zelencuk ne sum probala, ke probam. I obicno navecer davam palenta so kiselo mleko, nesto polesno i mnogu saka
Majki integralni makaroncinja (bez jajca) mozat na 10+ neli ? I da ve prasam na hipp nokna kasa so banana i oriz mozam da dadam direktno vecer? I uste nesto kakao /cokolado koga se dava???imam edna kasa nokna (pisuva od 5m.) pisuva cokolado i banana mislam ,pa neznam kako. Toa sekako epten ako ne sum doma ,oti malava kupecki kasi ne obozava
Чим си дала да проба си вовела глутен, готово. Зошто си брзала? Дете не знае што е стрв. Твое право, ти си знаеш, ама на неполни 7м е прерано според мене.
@fs-fs-fs може од морковот да е, ако ти е првпат да му даваш, и ако ги немало претходно. Инаку најверојатно е дека е од лигавењето, кожата е постојано влажна и се иритира. @wannaBeMomma јас мислам дека е рано. Според она што читав за првото, најдобро е да се воведе во периодот од 6-8 месеци. Така направив со првото, така планирам здравје и со второто. Да чекам подолго мислам дека не би направило разлика, со оглед на тоа што ако има нетолеранција или не дај Боже целијакија, ќе се појави без оглед на тоа кога за првпат ќе му дадеш глутенски производ.
И јас воведов на 8+ глутен Јас мислам од брзање нема потреба,може само штета да има Ке проба се,се во свое време Јас и никогаш да стигнам се да и дадам што е соодветно за месеците,каснам со мнооогу намирници @kristince51 Лук,кромид,пиперка и телешко можеш исто да воведиш
Јас на 6+ воведов глутен по совет од педијатар. Да ми каже некој рецепт за бујон од месо, како го правите? Само месото го варите,или?
Месо варам со зеленчуци што ги има пробано, кромид и лук обавезно, морков, пашканат, целер. Процедувам и користам за било која каша. Зеленчуците ги пасирам и ги мешам со водата да не биде многу густо, 10+ додавам тестенина и како супа му доаѓа..
nie jabolko, banana probavme do sega, denes probavme i sliva, koga ke zavrsam so slivata , ke proba tikva, kruska, morkovce , 5+ sme i nie.
Moeto e isto 10+ i od noknite kasi samo taa ja jade.A kakva e taa nokna so cokolado i banana?I kolku ti jade odprilika kolicinski?Inaku testenini ne sum dala od pricina sto ne saka da ima parcinja saka epten blendiranio da e,se davi i od najmaloto parce
Abe po staro davale limon od ragjanje - ushte na bolnica duri bile... Demek da prestanele da ikaat. I jas sum protiv posebno na takvo davanje bez da se prasha... Kaj mene jatrvami i dala banana da proba i na nikoj ne kazha deka i dala... Nishto nemalo da i bide ... Mi kazha posle mesec dena deka i dala... Kje ja zadavev... A shto ako i beshe i ne znaevme od shto e? Uffff Plus koga i dala i ja imavme dovereno da ja pochuva za prv pat pola chas dodeka soprugot mu donese neshto da bolnica zs me operiraa od slepocrevo... Bash kje beshe ludilo ushte na deteto da mu se slucheshe neshto