Јас му правев овошен јогурт со вишни и банана, или сега после година со боровинки и банана, многу убава комбинација. Банана ставам во комбинациите за да е поблаго.
Jas ja davam taa nikna, ja saka. Praz i jas planiram po godina da dadam. I jas zolcka davam so palenta i k.mleko. taka i planiram da prodolzam taa kombinacija mi e isprobana. So zelencuk davam meso ili koga e samo zelencuk na meni.
Мајки, син ми е 5+, на ексклузивно доење. Почнавме со пробување вкусови и ме интересира сега на пример јаде 3 дена јаболко, 3 дена морков, банана, компир..... само по неколку лажички, кога ќе наполни 6мес нема да ги има пробано сите вкусови за таа возраст, па сакам да знам како правевте вие, дали давате оброк од пробани вкусови и плус нов вкус во комбинација со веќе пробан? Или мора да е чиста намирницата без ништо? И ако може да ми кажете дали кога почнавте да пробувате вкусови почнавте да давате чајчиња или вода? И од кои? Јас до сега ништо освен мајчино млеко не сум му дала, па затоа прашувам. Ви благодарам многу
@simonka93 на почетокот кртина, после коска. Од теле најчесто од врат со коска, пилешко (си имам домашно) од батачиња и крилца. @5star само првиот ден даваш нов вкус, следниот ден може да измешаш со нешто веќе пробано претходно. Така ќе ти биде полесно и да замениш оброк.
Jas od zrnce pomalce mu davav i ne sekoj den koga ona ke te poglene so sto se veli so cetiri ocinja i plaska so ustenceto kako da ne mu dades , ama najcesto go pluka , za glutenot so kerka mi nad 6plus vednas vovedov zosto pedijaterot taka mi kaza nemalo vrska toa, no postoa so statii sto citav svativ iako prekasno bese deka ne trebalo vednas zatoa prasav znaci na 8meseci da se vovede,a telesko kolku pati vo nedelata dadvate i samo telesko ili gi varevte i koski od telesko ili podocna toa se pravi.
Кај нас секој втор ден е месен На почетокот немав пилешко па давав само телешко почнав со месото за коски незнам
Majki proso od koga se dava i kako go spremate? I sto moze od zitarki bezglutenski drugo osven oriz na 6+? Ne sme uste 6 ama da si se spremam. Koga vovedovte rucek? Nie pocnavme od 4+ so vkusovi sega veke imame eden obrok drugoto samo cica ad ne pieme pa neznam dali mu e malku, se mislam so polni 6 da dadam i rucek. Sporo kilaza kacuvame. Ama od druga strana mi e strav epten da ne mu se optovari zeludniceto so dva obroka na 6+
Рано е за плус оброк , почекај бар уште еден месец. Туку ако пробала ориз, зошто не пробаш оризово млеко? Прашај алерголог, побарај и некое хипоалергено млеко, па дури и она без лактоза во тетрапак на крја краева, мислам Алпско го имаат а тие имаат добро млеко. Не е решение да дадеш прерано цврст оброк. Иначе од житарки можеш веќе да даваш и киноа и амарант после 6. Некаде прочитав дека за сите житарки и грав, леќа и слични на нив производи е задолжително потопување од вечерта, заради некоја киселина која ја заборавив, јас не го знаев тоа ама ете потопував и миев насабајле па варев, многу побргу се готвеше. А амарантот го правам пуканки и така најмногу го сака, го обожава, потопено во кашичка, само за вас мислам рано е за така, пробај со варење прво.
vo fildzan voda stavam 2 golemi lazici kus kus i prelivam so vrela voda.I poklopuvam so tacna.Ostavam taka da sedi 5-6 min i tolku.Kuskusot ja vpiva vodata i nababruva.Ako go ostavis mn dolgo vo voda ke se raskashavi posle go blendirav so ovosje
Alergicen e i na hipoalergeno. Sega ke pravime alergotest za kravjo mleko i za laktoza voopsto. Pa ke vidime. Za amaranttot i kinoata pedijatarot ni preporaca da ne davame sega juzni namirnici podobro bilo da davam od nase podnebje, taka da nema ni da dadam ponataka mozebi. Za vtor obrok i planiram da pocekam uste mesec taman nakaj sest ipol m. Iako znae ponekogas kasata sto nema da ja dojade sabajleto da si ja izede za nekoj saat. Iskreno mene sekoe izedeno zalce me raduva
Фала Го комбинирав со жолчка и морковче ама неуспешно Многу малце јаде Овие два дена слабо ми јаде само на млеко е Незнам што да и дадам веке,колку да не е само на млеко Едино што не ми одбива е крем супа ама не е тоа решение или да давам само тоа @wannaBeMomma јас на 7 месеци воведов додека педијатарот ме советуваше на 7 да има воведено и вечера Недела дена пред да наполни 7 ми е во ред ама порано не
Vika da. Ona i mi rece kasata sto nema da ja izede mozam pokasno da mu ja dadam. Iskreno doktorkata mnogu se anazira za nas i na sekoe gramce plus dvete se raduvame.