Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Два дена му давав јаболко на третиот му дадов т.е вчера јаболко и морков..Денес ставив суви сливи да се варат бидејки тоа имав дома..Поручек треба да одиме да пазариме па други намирници кои ми требат да си знам да земам затоа и прашувам :) сепак ти благодарам на одговорот А сакав да прашам тиква како подготвувате и каква давате..Дома јас имам од тие долгите како банана но толку голема тиква ке се расипа до наредниот ден..

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Zasto sliva i krusa 6+ pedijatarot mi rece slobodno sega da mu davam 5+ sme.
    Do sega mu dadov jabolko, tikva, banana, krusa i sliva od se proba po malku. Denovive planiram morkovce i kompir.
    Oriz ke ostavam za 6+.

На TheSecret и blessed.an им се допаѓа ова.
  3. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Mamicki oriz obicen koristite ili na hipp sto e vo prav?

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    :) muabetot mi bese deka istovo pasanje go postavi i pred dva dena, jas ti odgovoriv deka dadov banana veke kako vtor vkus sto znaci deka smee. Isto ti nabrojav i drugi namirnici koi smeat. Toa sakav da kazam :)
    Za suvite slivi na temava spomnaa veke deka ne se bas najsoodvetni zatoa sto za da se isusat i zadrzat ko suvi im stavaat konzervansi, ako ne gresam za potocno @Annath ke ti kaze ona imase pisuvano za ova.
    Podobra opcija ti e gotova kasicka od slivi.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Jas bas vcera kupiv na Hipp denovive ke go probame. Pedijatarov mi go preporaca za pocetok. Ponataka ke mu pravam doma so obicen oriz.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @alisijad ти благодарам..Се двоумев бидејки овде една комшика ми вели банана е од 6+затоа се збунив..А за слива сега ме предомисли..Имам од летото замрзнати сливи од нив може ли да му дадам..? Не сакам многу многу купени каши ама ако мора тогаш ке земам

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Си пробала со пасирана храна? Може не сака каши. Има и бебиња што на каша затвораат уста, ама си јадат пасирано.

Слободно дај ако имаш замрзнати, претпоставувам домашни се. Компот не, суви сливи не сега, понатака. Само свари ги, и ако блендираш, со водата блендирај ги. Тиква исечи едно парче, свари го, другото замрзни го исечено на парчиња. Секако уште месец дена се јаде тиквата, после нема да биде убава.

Јас на првото павлака му дадов после две години. Зденка не сум дала, а и ние веќе не купуваме. Павлака, зденка, кашкавал се веќе не толку корисни продукти во бебешката исхрана, па не мора да се брза. Ама на крајот, изборот е твој. Инаку, ако сакаш да дадеш, почекај до полна година.

Обичен најубаво, бидејќи од тој на Хип многу мајки се жалат дека предизвикува осип кај нивните бебиња.

На Kom.pot, MADO, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.506
    Jas i oriz dadov na 5+. Mislam deka orizot e edina aj da recam zitarka sto se dava rano, porano kako davale orizova voda.

9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.506
    Obicen. Go varam i blendiram i mesam so ovosje

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Annath е ти благодарам..Да домашни сливи ми се замрзнати..Штом може да се замрзнува тиквата тогаш добро е..Мислев дека нема да е убава ако ја замрзнам..:)

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.506
    Tikvata mozes da ja varis i bkendiras gusta e pa ke stavis malku od vodatq vo koja se varela. Mozes i da peces pa da ja blendiras so ad. Jas jq varam. Isto takva dojga tikva imam i secam parce drugoto vo frizider go cuvam eve ima nedela dena i ok si e ne e rasipana. Epten jade tikva mojot, pa zemav druga isekov na parcinjq i zamrznqv nekq ima za ponataka zos kaj i da e tikvi veke nema da ima prolet ide. Inqce tikva jas gledam poretko da davqm zos se nauci samo toa jade, mesaj ja so edna sliva ponataka zos zapek moze da napravi.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Кај кого како, не прави кај сите запек. Кај мене лично е обратно :D после тиква окупирам wc.
    За бебиња најубаво варена, посочна е, печената тиква е посува.
    И моево проба, прва намирница му беше, дека имам домашни тикви. Едно лажиче три дена по ред, според реакцијата, мислам дека му се бендиса. Ама ќе видиме.

На blessed.an и TheSecret им се допаѓа ова.
  13. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    Јас тиквата печена ја давав, мислам дека е повкусна така и ја мешав со мајчино млеко.
    До сега има пробано јаболко, тиква, круша, слива, сега почнав со компир.

14. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Mami kolku vi jadat vasite bebuski ? Moeto e skoro 8 polni i imam vovedeno dva obroci I jade na obrok po celo tegle of golemi te 190 gr , da ne e mnogu?

15. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Ние за недела дена полниме 4 месеци па се мислам дали да почнам да му давам сокче за почеток од јаболко матичниот ни рече дека може и со кашички но некаако ми е рано а сега овие денови имаме и проблеми со цицање па незнам што би можела да му воведам меѓу цицањето не како замена.

16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Ние сме скоро 9 мојата нормално јаде минимум 200гр а ручек и до 350гр некогаш јаде
    Слободно давај и колку што му се јаде

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Рано е и за сокчиња,мое мислење
    Подобро чајче и вода давај
    Ако не цица доволно зошто не пробаш со АД,почекај барем уште малце со кашичките

18. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Ke pocekam togas za pavlaka minimum do 1godinka pa posle ke vidime.fala vi

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Svezi e podobro od suvi. I jas davam svezi pa zamrznati

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Kolkavi ste?Mislam deka ste 10+ ako ne se lazam.I nie sme isto.Jas dadov minatata nedela pastrmka bela za prv pat.Ja varev posebno,a posebno zelencukot.Ja iskombinirav so kompirce i morkov,maslinovo maslo i mn malce himalajska sol bidejki bese epten nekoj nikakov vkus i mn mirisase na riba.Ama za da ne bide mn gusta kasickata staviv od vodata sto se varese ribata, a trebase od vodickata od zelencukot i strasno mnogu mirisase na riba(facepalm)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.