Два дена му давав јаболко на третиот му дадов т.е вчера јаболко и морков..Денес ставив суви сливи да се варат бидејки тоа имав дома..Поручек треба да одиме да пазариме па други намирници кои ми требат да си знам да земам затоа и прашувам сепак ти благодарам на одговорот А сакав да прашам тиква како подготвувате и каква давате..Дома јас имам од тие долгите како банана но толку голема тиква ке се расипа до наредниот ден..
Zasto sliva i krusa 6+ pedijatarot mi rece slobodno sega da mu davam 5+ sme. Do sega mu dadov jabolko, tikva, banana, krusa i sliva od se proba po malku. Denovive planiram morkovce i kompir. Oriz ke ostavam za 6+.
muabetot mi bese deka istovo pasanje go postavi i pred dva dena, jas ti odgovoriv deka dadov banana veke kako vtor vkus sto znaci deka smee. Isto ti nabrojav i drugi namirnici koi smeat. Toa sakav da kazam Za suvite slivi na temava spomnaa veke deka ne se bas najsoodvetni zatoa sto za da se isusat i zadrzat ko suvi im stavaat konzervansi, ako ne gresam za potocno @Annath ke ti kaze ona imase pisuvano za ova. Podobra opcija ti e gotova kasicka od slivi.
Jas bas vcera kupiv na Hipp denovive ke go probame. Pedijatarov mi go preporaca za pocetok. Ponataka ke mu pravam doma so obicen oriz.
@alisijad ти благодарам..Се двоумев бидејки овде една комшика ми вели банана е од 6+затоа се збунив..А за слива сега ме предомисли..Имам од летото замрзнати сливи од нив може ли да му дадам..? Не сакам многу многу купени каши ама ако мора тогаш ке земам
Си пробала со пасирана храна? Може не сака каши. Има и бебиња што на каша затвораат уста, ама си јадат пасирано. Слободно дај ако имаш замрзнати, претпоставувам домашни се. Компот не, суви сливи не сега, понатака. Само свари ги, и ако блендираш, со водата блендирај ги. Тиква исечи едно парче, свари го, другото замрзни го исечено на парчиња. Секако уште месец дена се јаде тиквата, после нема да биде убава. Јас на првото павлака му дадов после две години. Зденка не сум дала, а и ние веќе не купуваме. Павлака, зденка, кашкавал се веќе не толку корисни продукти во бебешката исхрана, па не мора да се брза. Ама на крајот, изборот е твој. Инаку, ако сакаш да дадеш, почекај до полна година. Обичен најубаво, бидејќи од тој на Хип многу мајки се жалат дека предизвикува осип кај нивните бебиња.
Jas i oriz dadov na 5+. Mislam deka orizot e edina aj da recam zitarka sto se dava rano, porano kako davale orizova voda.
@Annath е ти благодарам..Да домашни сливи ми се замрзнати..Штом може да се замрзнува тиквата тогаш добро е..Мислев дека нема да е убава ако ја замрзнам..
Tikvata mozes da ja varis i bkendiras gusta e pa ke stavis malku od vodatq vo koja se varela. Mozes i da peces pa da ja blendiras so ad. Jas jq varam. Isto takva dojga tikva imam i secam parce drugoto vo frizider go cuvam eve ima nedela dena i ok si e ne e rasipana. Epten jade tikva mojot, pa zemav druga isekov na parcinjq i zamrznqv nekq ima za ponataka zos kaj i da e tikvi veke nema da ima prolet ide. Inqce tikva jas gledam poretko da davqm zos se nauci samo toa jade, mesaj ja so edna sliva ponataka zos zapek moze da napravi.
Кај кого како, не прави кај сите запек. Кај мене лично е обратно после тиква окупирам wc. За бебиња најубаво варена, посочна е, печената тиква е посува. И моево проба, прва намирница му беше, дека имам домашни тикви. Едно лажиче три дена по ред, според реакцијата, мислам дека му се бендиса. Ама ќе видиме.
Јас тиквата печена ја давав, мислам дека е повкусна така и ја мешав со мајчино млеко. До сега има пробано јаболко, тиква, круша, слива, сега почнав со компир.
Mami kolku vi jadat vasite bebuski ? Moeto e skoro 8 polni i imam vovedeno dva obroci I jade na obrok po celo tegle of golemi te 190 gr , da ne e mnogu?
Ние за недела дена полниме 4 месеци па се мислам дали да почнам да му давам сокче за почеток од јаболко матичниот ни рече дека може и со кашички но некаако ми е рано а сега овие денови имаме и проблеми со цицање па незнам што би можела да му воведам меѓу цицањето не како замена.
Ние сме скоро 9 мојата нормално јаде минимум 200гр а ручек и до 350гр некогаш јаде Слободно давај и колку што му се јаде
Рано е и за сокчиња,мое мислење Подобро чајче и вода давај Ако не цица доволно зошто не пробаш со АД,почекај барем уште малце со кашичките
Kolkavi ste?Mislam deka ste 10+ ako ne se lazam.I nie sme isto.Jas dadov minatata nedela pastrmka bela za prv pat.Ja varev posebno,a posebno zelencukot.Ja iskombinirav so kompirce i morkov,maslinovo maslo i mn malce himalajska sol bidejki bese epten nekoj nikakov vkus i mn mirisase na riba.Ama za da ne bide mn gusta kasickata staviv od vodata sto se varese ribata, a trebase od vodickata od zelencukot i strasno mnogu mirisase na riba