Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Cesto citam i se cudam, voveduvate hrana a orizot go ostavate za ponataka. Pa orizot e mnogu neutralna namirnica a ubava za meseto plus poveke gi drzi.
    I davajte obicen oriz blendiran.
    Stvarno e povkusen.
    Mene mi donesoa na Lo bello, kako prvo ima aromi i trista k*ra, na miris e kako vanila. Nekolku pati mu dadov da jade n razlicni nacini i vo razlicbi kombinacii i ne go jade. I so pravo-odvraten e.

На TheSecret и joy1 им се допаѓа ова.
  2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Пишував и во друга тема да Преку денот морам да му давам и АД. Не сака да цица од града па морам да се измолзувам ама и тоа е прооблем тој цицаше на 2 часа а јас неможам да се измолзувам секогаш на 2чса едноставно не капнува ни капка млеко па кога неможам му давам Ад.а преку ноќта си цица нормално затоа се двоумам да му воведам барем сокче за каши сепак е ранко.

3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Koga veke aludiras na mene, i jas se cudev koga davase sokovi i kasicki na 3 ipol meseca pa nikomu nisto.
    Koj kako smeta deka e vo red taka ke pravi, ti odese po sovetite na pedijatarot isto i jas.
    I ako ne se lazam i annath na temava isto imase napomenato deka oriz davala posle 6 meseci. Pokraj sovetite na pedijatarot cesto se drzam i do sovetite na poiskusnite majki.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Сокот не е замена за оброк,нити ке го засити
    Ти ако сакаш можеш да дадеш,јас лично не би
    После можно е да не ти пие ни вода ни чајче немора да значи,ама има доста случаи такви

На joy1 и Rabbit им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    A zasto koga ne si citirana se najde povikana, pa i mi repliciras?
    Ako redovno ja sledis temata ke znaes deka mnogu cesto ova se komentira. A gledam deka ja sledis poso me pamtis ali ne pamtis dobro ;)
    Btw so voveduvanje na obrok se voveduva i orizot.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    А какви сокчиња давате..Јас до сега ниту чај ниту сок а ни вода не сум дала..Пред 4 дена почнавме со вкусови..Па не знам дали купени сокчиња или дома како можам да правам..?

7. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Domasno e sekako podobro. Jas sok davam mnogu retko ako sakam da odlozam obrok na pola cas. Najcesto jabolko ili krusa na hipp.
    Davaj voda hranata gi ozednuva a i za podobra probava.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мојот е 14 месеци, сок му имам дадено дали 5 пати. Од вода нема подобро. Едно време пробав чајче да му давам, не го пиеше, па сега ни чај не пие. Овошјето си го јаде свежо, за ужинка.

Свежа урма како се воведува? Да ја мијам и лупам или? Имам во кутија од веро купено, не знам дали се добри за дете или да барам некои во Зегин од органските.

9. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    204
    Како се воведува глутен?
    Бебето ми е 9+ и педијатарот рече може да почне со житарки, ама кога водов дека само 200 грама напреднала, се збунив малку и заборавив да прашам што и како. Дали секоја житарка се воведува посебно, од цело зрно ли, по една лажичка прв ден, па втор повеќе? Стварно сум збунка

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @macunka јас најпрво почнав со овесни, кога воведував. Можеш и со тие во кутија, пример на hipp или holle без млеко кашичките. Три дена по малку му додавав во овошјето. Потоа истото со ржани, јачменови, па мешани житарици. Последно дадов пченичен гриз. Инаку цело зрно е најдобро, најхранливо, можеш и така и да блендираш.

На macunka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    204
    @kristina.k Фала ти. Имам цело зрно, бидејќи и јас ги јадам тие. Еве сега потопив овес, па сабајле ќе го варам, па со некое овошје ќе го искомбинирам.
    Али ова со килажава ме тресна ептен

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @macunka што рече педијатарот? Обично и помалку ставаат тие месеци, поактивни стануваат, трошат повеќе. И мојот стагнираше тогаш со килажата, баш сега читав што сум пишала на темата за килажа, од 8 до 9 месец ставил 100 грама.

13. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    204
    @kristina.k педијатарот рече да испитаме крвна слика, па ќе видиме после тоа што ќе каже. Рече да воведеме жолчка, глутен.
    Ние покасно почнавме со воведување цврста храна, бидејќи имаше операција на цревцата (инвагинација).
    Се надевам дека ќе биде се како што треба.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BO>DA

BO>DA Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    58
    Pozdrav mamicki nie sme 4+ vcera pocnav da Davam po nekolku lazici vareno jabolko jadese AMA praese faci Mozebi trebase da mu mesam so banana da mu dojt poblago utre planiram krusa da davam,dajte nekoj sovet iskustva so e poubo I kako pocnavte vie,straw mi e Dali ke saka da jadi zato sakam da probame se po malce barem kon 5 messec da pocnime ubo da se ranime eden obrok

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @macunka се ќе е во ред, ќе си надомести. :*

На macunka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.849
    Прерано си почнала али кога веќе си почнала, не давај мешано, давај една по една намирница, прво јаболче, печи го за да е поблагичко, па после банана. Не гледај да е благо, бебињата не знаат што е благо што не е. Не брзај само, полека, цел живлт ќе јаде тоа дете.
    Свежа урма не е тоа, сува е, свежи од дрво кога ќе ти наберам, повкусно нешто не си пробала. Нејсе, давај ја во појадок или ако даваш ужинки давај како бомбица мелена со јатки и други суви овошки, бисквити, што и да даваш. Преубава е урмата, богата со магнезиум и многу здрава.

На kristina.k и joy1 им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @AngelOfArh сега пребарав како изгледа свежа урма :D јас тие вакумираните ги сметав за суви, а овие меките свежи дека сочни. (facepalm):$ Резил :D

18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.504
    Majki go potopuvate li orizot od vecerta? So kakva voda topla ili ladna? I sabajleto so istata voda li go varite ili so druga?

19. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    На 6+ може да се даде пченка? ако може како да се отстрани лушпата, затоа што и мене ми смета лушпата при јадење а не па на бебе.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Asiana не, пченка како плод е подоцна 11+ ако не се лажам. Палента е 6+.

На Asiana му/ѝ се допаѓа ова.