Кашичка досега еднаш сум дала од претходен ден, ориз и брокула мислам беше, не подзагреано туку само на собна извадено, и не брендирана, сварено само. Давам чретежно свежо. Успешно воведен глутен! Вчера гриз а денес спелта дадов, ама дсјте совет како да ја блендирам таа пуста? Во блендер се исситни на ситни парченца, не е блендирана, како да е баш така измелена убаво? Ме мачи тоа. Денес дури не ја дојаде кашичката од што беше сува и така до парченца. А ја бендиса. А гризот го бендиса баш. Земав и рж и овес, ама се е во вид на зрно, не пахулки. Давате цејлонски цимет? Сакам да му давам на буце со појадоков.
Мајки што имате почнато со вкусови на 5+, со што вкусови почнавте, на колку време дававте нов вкус и колку количински правевте?
Јас дадов вчера и денес, утре ќе дадам просо. Планирам дадам задутре амарант па тек за два дена пак со овес да си ја пробам среќата. Да сменам малце, од просо и амарант на дете му скисна. Јас сварив една лажица пченица во вода, уствари од вечерта ја ставив да кисне, сабајле само ја измив и ја ставив да се вари. Се вареше некои си пола саат отприлика, измеќав со јаболко, слива и банана. Мислам дека грешка направив што многу исцедив од водата, следен пат нема да исцедам цела вода. Туку пак да прашам нешто. Домашни јакца? Ако не наоѓате какви купувате? Ми викаат земи Везешари, тие се најдобри купечки. Совет?
E fala ti. A jajca jas imam domasni (ne sum dala uste) i tuka procitav ne nesele jajca vo zima, ovie gledam rasturaat
На првото на 3,5 месеци му воведов јаболче и слива, така планирам и со второво здравје околу 15 февруари ќе почнеме.
Каде има био јајца? Јас давам од обичните преку зима, ама еднаш во две недели, а обично домашни јајца си зимам од едно село.
Ох леле @Mari* јас заборавив дека ти си во Де Појма неам дали има био кај нас, затоа и прашав. Ај може ќе прочита некоја што знае па ќе каже.
Ако мислиш на органски Беорг имат ,и Наша фарма, а инаку јас и давам од купечките веќе ако немам вакви на зимо
@Snow-Queen зошто толку рано? Јас кога воведував препораките беа од 5 и пол, само еден педијатар ми рече треба порано, па почнав од 5. Не е многу мало од 3 и пол месеци, не можеш ни исправено да го седнеш за со лажичка. Чисто информативно прашувам, многу рано ми се виде. Инаку да ве прашам, дали ги следите српските групи на фб за дохрана? И ние претеруваме можеби, особено јас со страв за нови работи, ама таму ептен се водат строго. Не мешаат житарици со овошје, користат исклучиво несулфурени суви овошја, имаат одредено кој зеленчук се меша со месо, не ставаат маслиново во месото, итн. Ако почитам уште малку ќе забегам и јас. Инаку такви суви кајсии и сливи без сулфур сушени најдов само во зегин- здрава храна.
Do sega probano, jabolce, banana, tikva, krusa, sliva. Tikvata ne mi ja saka, bas nitu obicna nitu mesana so jabolce. Drugovo si jade, planiram denovive da proba i morkovce i kompirce.
Па и јас барам суво овошје без сулфур, нормално, зошто да го хранам детето со хемии. Да забегуваат ама ако не забегам сега последиците де гледаат на долг рок. Колку има млади девојки, неплодни, со полицистични јајници, се од хормонските јајца и батаци кои ги кркаше нашата генерација пред 20 години. Не е воопшто претерување. На пријатели на моите малиот од сок од бозел што пиел во неограничени количини има стерилитет, ниеден жив сперматозоид, сепак треба да де внимава многу особено додека се мали, оти ќе оораснат, тогаш не можеш да контролираш.
Jaс од село купувам имам познаник ми носи јајца домашни, ама малку имаат (10тина кокошки) а и не несат толку во зима, па купувам и везешари. Според педијатарот јајца почнавме последна недела од 8 месеци. Ја воведовме без проблем, па сега у менито е еднаш неделно. Значи имаме 4 дена месо (3 телешко, еден пилешко) еден пастрмка, еден јајце и еден зеленчуков само. По мои пресметки веќе 2 и пол месеци сме со глутен, доволно да покаже реакција (2-3 месеци по воведување) па мислам немаме мака, па давам секој ден скоро.
@AngelOfArh и јас многу внимавам, единствено што моментално не можам зеленчук и овошје да најдам домашни, па ги чувам во вода со лажичка сода. Летото скоро се домашно јадеше. Единствено не ги следам нивните правила за мешање на храна, логично ми е да не се меша овошје со житарици, но претежно тоа ни е појадокот затоа што овошјето не му држи ситост. Е сега почнав да му давам домашно лепче со путер, или намаз од сирење или јогурт и слично, а овошјето е ужинка. Но, од околината сите ми коментираат дека мноогу се замарам и дека контра ефект ќе направам, т.е можно е да одбива храна ко ќе е поголем. Имам таков пример кај блиски.