Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.045
    Допаѓања:
    110.744
    Кашичка досега еднаш сум дала од претходен ден, ориз и брокула мислам беше, не подзагреано туку само на собна извадено, и не брендирана, сварено само. Давам чретежно свежо.

Успешно воведен глутен! Вчера гриз а денес спелта дадов, ама дсјте совет како да ја блендирам таа пуста? Во блендер се исситни на ситни парченца, не е блендирана, како да е баш така измелена убаво? Ме мачи тоа. Денес дури не ја дојаде кашичката од што беше сува и така до парченца. А ја бендиса. А гризот го бендиса баш. Земав и рж и овес, ама се е во вид на зрно, не пахулки.

Давате цејлонски цимет? Сакам да му давам на буце со појадоков.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.965
    Цимет воведов на седум месеци

3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Isto po 3 dena gluten? Po koja kolicina se dava?

4. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Мајки што имате почнато со вкусови на 5+, со што вкусови почнавте, на колку време дававте нов вкус и колку количински правевте?

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.045
    Допаѓања:
    110.744
    Јас дадов вчера и денес, утре ќе дадам просо. Планирам дадам задутре амарант па тек за два дена пак со овес да си ја пробам среќата. Да сменам малце, од просо и амарант на дете му скисна. Јас сварив една лажица пченица во вода, уствари од вечерта ја ставив да кисне, сабајле само ја измив и ја ставив да се вари. Се вареше некои си пола саат отприлика, измеќав со јаболко, слива и банана. Мислам дека грешка направив што многу исцедив од водата, следен пат нема да исцедам цела вода.

Туку пак да прашам нешто. Домашни јакца? Ако не наоѓате какви купувате? Ми викаат земи Везешари, тие се најдобри купечки. Совет?

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    E fala ti.
    A jajca jas imam domasni (ne sum dala uste) i tuka procitav ne nesele jajca vo zima, ovie gledam rasturaat :)

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.045
    Допаѓања:
    110.744
    Леле јас се убив од барање јајца на пазар не најдов, ништо ќе си почекам да се стопли ако не.

8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Lp ti pisav.

9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    На првото на 3,5 месеци му воведов јаболче и слива, така планирам и со второво здравје околу 15 февруари ќе почнеме.

10. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Кога немам домашни купувам БИО

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Каде има био јајца?

Јас давам од обичните преку зима, ама еднаш во две недели, а обично домашни јајца си зимам од едно село.

12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Па нема во МК??
    Овде во Германија има БИО јајца и купувам кога немам домашни

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ох леле @Mari* јас заборавив дека ти си во Де (facepalm)
    Појма неам дали има био кај нас, затоа и прашав.
    Ај може ќе прочита некоја што знае па ќе каже.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.045
    Допаѓања:
    110.744
    Нема кај нас Био.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    15.805
    Ако мислиш на органски Беорг имат ,и Наша фарма, а инаку јас и давам од купечките веќе ако немам вакви на зимо

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Snow-Queen зошто толку рано? Јас кога воведував препораките беа од 5 и пол, само еден педијатар ми рече треба порано, па почнав од 5. Не е многу мало од 3 и пол месеци, не можеш ни исправено да го седнеш за со лажичка. Чисто информативно прашувам, многу рано ми се виде. :*

Инаку да ве прашам, дали ги следите српските групи на фб за дохрана? И ние претеруваме можеби, особено јас со страв за нови работи, ама таму ептен се водат строго. Не мешаат житарици со овошје, користат исклучиво несулфурени суви овошја, имаат одредено кој зеленчук се меша со месо, не ставаат маслиново во месото, итн. Ако почитам уште малку ќе забегам и јас. :D Инаку такви суви кајсии и сливи без сулфур сушени најдов само во зегин- здрава храна.

На MADO, Mari* и alisijad им се допаѓа ова.
  17. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Do sega probano, jabolce, banana, tikva, krusa, sliva. Tikvata ne mi ja saka, bas nitu obicna nitu mesana so jabolce.
    Drugovo si jade, planiram denovive da proba i morkovce i kompirce.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.045
    Допаѓања:
    110.744
    Па и јас барам суво овошје без сулфур, нормално, зошто да го хранам детето со хемии. Да забегуваат ама ако не забегам сега последиците де гледаат на долг рок. Колку има млади девојки, неплодни, со полицистични јајници, се од хормонските јајца и батаци кои ги кркаше нашата генерација пред 20 години. Не е воопшто претерување. На пријатели на моите малиот од сок од бозел што пиел во неограничени количини има стерилитет, ниеден жив сперматозоид, сепак треба да де внимава многу особено додека се мали, оти ќе оораснат, тогаш не можеш да контролираш.

На Girl-Rabbit, Kitten, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.812
    Допаѓања:
    142.191
    Jaс од село купувам имам познаник ми носи јајца домашни, ама малку имаат (10тина кокошки) а и не несат толку во зима, па купувам и везешари. Според педијатарот јајца почнавме последна недела од 8 месеци. Ја воведовме без проблем, па сега у менито е еднаш неделно. Значи имаме 4 дена месо (3 телешко, еден пилешко) еден пастрмка, еден јајце и еден зеленчуков само.

По мои пресметки веќе 2 и пол месеци сме со глутен, доволно да покаже реакција (2-3 месеци по воведување) па мислам немаме мака, па давам секој ден скоро.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @AngelOfArh и јас многу внимавам, единствено што моментално не можам зеленчук и овошје да најдам домашни, па ги чувам во вода со лажичка сода. Летото скоро се домашно јадеше. Единствено не ги следам нивните правила за мешање на храна, логично ми е да не се меша овошје со житарици, но претежно тоа ни е појадокот затоа што овошјето не му држи ситост. Е сега почнав да му давам домашно лепче со путер, или намаз од сирење или јогурт и слично, а овошјето е ужинка. Но, од околината сите ми коментираат дека мноогу се замарам и дека контра ефект ќе направам, т.е можно е да одбива храна ко ќе е поголем. Имам таков пример кај блиски.