Jas sekogas mesam zitarki so ovosje,ee utepav od citanje,glava me boli,znam deka nema da brzam so meso i gluten,za se ima vreme,sega neka lapka bebus ovosje,zitarki i zelencuk sezonsko za negova vozrast,ima vreme za se. @alisijad da probas tikvata so kompir,mojot ja obozava na toj nacin prigotvena.
Ич не ми текна на нив, фала А нон стоп мејлови ми стигаат од Беорг, само начинот на подигање ме кочи. Да не знаеш Наша фарма како доставуваат? И баш да видам дали имаат јајца во зима, зашто ако имаат ептен е дискутабилно дали се био. @kristina.k јас ги следам ~Zdrava hrana za nase bebe~ босанска група )поради администраторката која е од Босна) и според мене најтемелна група за исхрана на бебиња и деца, и идеи милион! Ако мислиш за таа, навистина е претерано за се' да се потресуваме и толку да пазиме. Но можеш мнооогу работи да научиш па некогаш по нешто и да примениш. Еве конкретно за сувото овошје без сулфур што зборевте со @AngelOfArh и јас многу внимавав до година и пол, кога бебешките бубрези не се сеуште спремни да обработат појаки адитиви. Купував сливи од Агромакс, мак фирма е (мислам сеуште се продава по големите маркети како Веро) и е многу поевтина од увозните кои ги има во Биокулт да речеме. Исто сеуште многу внимавам на јајцата и пилешкото...сум рекла- ако неможам да најдам домашно пилешко, нема ни да јаде! Прв пат проба пилешко на година и пол. Некои пак без проблем даваат купечко мисиркино, јас и за тоа сум скептик и не давам.
@Kitten и јас сега прв пат пилешко дадов, после годината. Пред тоа беа мали пилињата што се природно хранети, не ми се ризикуваше со купечко. Таа е групата мислам. Јас за сувото овошје сега научив, па ги сменив со тие од зегин, ама поскапи се, пример кајсиите 300 ден, мало паковање. Ќе побарам во веро од Агромакс.
@Kitten сега побарав слика, последно нив ги купив, ги има и во Зегин. Значи во ред се тие? Колку што се сеќавам не е наведено на паковањето, јас барав да нема Е220 (сулфур, од групата и тоа научив ), ама има Е202 во состав, тоа е некој друг конзерванс.
прво да прашам колку долго го оставате овошјето/зеленчукот во сода ? јас никако да најдам домашно освен јаболка а дете треба да јаде па го ставам во сода и тоа цела ноќ... и сега овошје кое нема дали и како суво го воведовте за прв пат . Бидејќи јас црни сливи воведов како кашичка хип е сега треба и кајсии а кај нас овавреме тешко дали прво како кашичка па потоа да купам суви или дирекно суви можи и како ги припремате?
@fs-fs-fs јас максимум еден час во сода, од вечер немам навика, па ставам насабајле пред да му подготвам. Кајсија јас му давав кашичка на хип дури немаше свежи, па после свежи и сега дури суви. Ако решиш со суви да почнеш, стави ги во вода да покиснат малку за да се полесни за блендирање.
Со првото по препорака од педијатар поради проблемот со столицата. А сега истиот педијатар тврди дека бебето машала супер напредува но е на долна граница од рамката за ок тежина. Па затоа вели дека јаболко и слива не би штетело да се почне на 3,5 месеци.
A zosto davate suseni? Ako sakate toa sto ne e sezonsko dadete kupecko a ako ne sakate togas pocekajte sezona. Jas barem taka razmisluvam. Suseno nemam namera da davam sega za sega a praska i kajsija vovedov so kupecka, barem e proverena.
Мами што почнавте со вкусови..Бебушите не ви плачат кога прекинувате..Денес круша беше на мени за прв пат дадов две лажички дете се утепа плачејки и зевајки сака да јаде..И за се друго што сум дала досега вака прави..Мм преговори демек што сум малтретирала бебе што ке му било од круша дека на керка не и давав вака вкусови туку право цела каша па ништо не и било..Незнам навистина како да се справам сака да јаде..Дали втор ден можам да ја дадам цела каша..?
@Snow-Queen а на доење сте? Читав дека пред полни 4 месеци бебињата немаат ензими за варење на друга храна освен млеко, затоа ми е чуден советот од педијатарот. @blessed.an јас му давав од тоа што имам воведено плус, ако сакаше да јаде. Пример 2-3 лажички првиот ден од круша, па продолжував со јаболко (или било што, што веќе е испробано). Вториот и третиот ден зголемував количина на новата намирница.
jas davam prviot den dve lazicki, vtoriot malku poveke i ako bara uste mu davam od toa sto veke jade. Eve denes probavme krusa mu dadov dve lazicki a posle mu dadov kasicka od tikva so jabolko taa ja izede pola.
Безопасен е тој конзерванс, а тие сливи се супер, чувај ги во фрижидер зашто брзо мувлосуваат. Еве нешто што може ќе ти помогне, а и на многу други, ја имам сликава во телефон и често ја прегледувам: Сувите сливи многу помагаат при тврда столица, а сува кајсија изобилува со железо. Купечките каши се толку преработени што немаат иста полза. Но се сложувам дека ако на некое овошје или зеленчук не му е сезона дека не треба да се купува од вештачките по маркетите. Ако немате замрзнато или пастеризирано од тогаш кога била сезона, подобро почекајте ја. И ако сте вовеле намирница преку кашичка исто како да не сте ја вовеле. Кога ќе ја проба бебето за прв пат свежа може да даде реакција, а на кашата не дало. Не е правило, но сепак кашичките се доста преработени.
И јас ја следам босанската група и многу ми се допаѓа,суво овошје и јас купував од агромакс сливи а смокви и кајсии понекогаш од зегин или биокулт ама сега одамна немам земено,многу се убави тие, меки. Наша фарма доставуваат до дома,или во близина некаде кај што живееш може да се договорите.Инаку сега подолго се чека од нарачка за достава дека послабо несат кокошките и немат нон стоп на залиха,треба по со време да си порачаш.
Такви ќе земам и јас сега кога ќе одам да пазарам. Зборев со неколку технолози и педијатарот го прашав и он даде препорака за нив па нив ќе ги земам, ако најдам домашни супер, ако не со нив ќе продолжам.
ako te vodi patot nakaj radisani ili imas blizok tamu , ima luge sto prodavaat domasni jajca, moite so godini od niv kupuvaat.
Абе се нема време, иначе колата пали и оди до село некое и ќе најдеш. Мене ми е криво дека пилешкото е ретко не сака секој да си коли пиле, последно петел млад ми донсоа 500 денари е.Секако од гастро ми рекоа пилешко помалку у споредба со телешко, оти е похранливо телешкото. Мисирка не давам нема домашна никаде. Туку да ве прашам, вчера тарана посна ја хранев, и си џвака топчиња и не знам како ги мели Да ја пасирам ли или да и ја давам така? Оти пасирам се со вилушка веќе не миксам, а овие се помеѓу забците и нништо не се пасира.
Јас тестенини тарана,јуфки, макарони од сам старт не пасирав ,така ги јадеше,ама јас дадов дури после година дека со јајца беа моите,ако ја јади така не и пасирај