Можеш компир и морков на таа возраст да дадеш.Првите два дена по некое лажиче даваш а после колку му се јаде на бебето толку даваш.
Можеш секој ден житарица во комбинација со некое овошје. За лебот почни со средичката прво, помека е....понатаму ќе и дадеш и корче кога сметаш дека е спремна.
Заборавив да ти пишам пошто сте 9 месеци...ако пребрзо ти огладнува некогаш можеш и бисквита да и дадеш,пошто веќе треба по малку да грицка,па ќе се занимава со неа подолго малку...нормално во твое присуство да не и залетни...мене бар на почеток ми беше многу страв да не и залетни нешто.
И јас се плашам многу А како се дава мало парче или цела бисквити И што треба да правам во случај да и залетни
Цела и давав во рачето да си ја држи. Или за почеток ти дади и од твоја рака да гризне...после стави и ја во рачето. Јас ја потчукнував по грбчето...обично самите знаат да го искашлаат или повратат. Гледај да не ти е пресно јадена...се лом да не ти изнаправи.
Majki, nie kaj da e ke pocnuvame so probuvanje vkusovi, pa imam nekoi prasanja, dokolku mozi nekoj da mi kazi... Dali za pocetok racen pasator ke mi vrsi rabota? Koga treba da pocnam da davam vodicka i po kolku? Dali mozi da probame nekolku namirnici, pa potoa da pocnam da mu davam na pr jabolko kolku saka plus 3lazicki nova namirnica?
Имаме пробано и јаболка и круша..Е сега му направив заедно дали може да му ја дадам цела да ја изеде бидејки сака да јаде..?
Uste nesto izumiv da prasam. Dokolku bebeto e na nesto alergicno, e specificna alergiskata reakcija od hrana, na pr na odredeni mesta da se javuva, ili e individualno? I sto mozam da prevzemam dokolku se pojavi? Znae li nekoj?
Мислам дека индивидуално е...осип околу устата, осип на телото, отежнато голтање. Ќе го однесиш на лекар ако има реакција...поради таа причина нови намирници се воведуваат претпладне за доколку има реакција веднаш да реагираш. Некои луѓе имаат блага форма на алергија, некои потешка форма. Али пак некој постручно што знае нека пише. Јас како дете многу се мачев со алергии...кај мене беа во форма на осип по цело тело...за среќа со ќерка досега сум немала проблеми.
Што можам да воведам со полни 7? Дали да воведам и ручек? Ме интересира како да ги распоредам оброците и млекото. Пиеме млеко 8 и пол 9 зависи. После 11, 12 доручек. И наредно млеко ни е во 3. Е сега ако воведам ручек кое време да биде? Да го заменам со млекото во 3 или дури со наредното во 6? Помош мајки!
за ручек прво ќе си прашаш педијатар дали да воведеш. а инаку јас би во 6 да е ручек,или пак млекото во 9 да е доручек па во 3 ручек... А инаку со 7 месеци можеш да почнеш да дадеш телешки бујон,да се навикне пред да дадеш месо, од овошје вишни и цреши, од зеленчук боранија,спанаќ, пиперка (ова според бебе готвач и мој педијатар)
Педијатар кај вакцините ми рече почни со ручек, па и вечера. Значи хаос се сите различно кажуваат. Ручек можи да воведам, за вечера рано ни е. Педијатарот кај што го носам јас рече и ручек, но првиот оброк да биде млеко. Затоа за другите се мислам како да ги распределам.
Според моето истражување бебето треба два месеци да има доручек па да се воведи ручек . А иначе се зависи од дете син ми доручкува во 9 , млеко пие 7:30 некогаш 6:30 па ќе поспие па наредно доручек . Сам си направи распоред затоа води се по детето јас би го заменила ручекот со тоа во 3 бидејќи после кога ќе докде вечера да не правиш наново преместувања.
Imame polni 4 meseci i sega pocna da mi pravi problemi so cicanjeto mislam deka ne mu e dovolno moeto mleko ne go zasituva dali moze da mu vovedam kasicka na pr. Jabolko za pocetok ili nekoe sokce ? I pedijatarot mi go ima kazano ovaa da pocnam so kasicki na ovaa vozrasrt zatoa sto koga mu pravevme krvna slika na 3ipol meseca bese umereno slabo krven i toj mi rece deka od 4 meseci mozam da pocnam.Sto mislete vie ?
Nie krusata ic ne ja sakame,ja jade samo pomesana so drugo ovosje.I nas ne ni drzat kasickite mu stavam griz i mu drzi isto po sat ipol maksimum dva i pol. Avokado od kolku meseci mozi da se dava?
Не знам зошто на толку мали бебиња им правите крвна слика за да видите дали е анемично...уште крвта не му е сменета...до 6ти месец не би требало да се проверува...освен ако е за вирус или бактерија. Али секој педијатар различно си кажува...секој си има свои убедувања што како треба, а наше е пак да си донесеме одлука.