Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Авокадо 6+
    А кере од крушата има страшни грчеви
    Пред неколку дена дадов пак да проба,си реков можеби ке е подобро ама не,се виткаше цел ден
    @H&J почекај барем уште две недели за кашички
    А во меѓувреме можеш и АД да дадеш

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    Од крушата и мојата мн плачеше

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Крушата е овошје за кое до сега не е регисриран ниту еден случај на алергија. Иако поради хранливите долги влакна е доста тешка за варење . се дава на 4+ поради алергијата меѓутоа во минатото се давала покасно поради тежината на варење и дефинитивнио кај сите деца предизвикува тешко варење. Јас ја дадов колку да проба и повеќе не

На 24.07 и Mari* им се допаѓа ова.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Може ли банана и јаболко да мешам..Денес ке пробаме слива но потоа ми треба право одма друго да му дадам бидејки кука дига право :)

5. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    4 meseci sme a do sega 3 pati mu zemaa krv za da proverat aj prviot bese na sistematski pregled i bese dobra a drugite dva pati kaj pedijatar sto bese za bez veza spored mene ama ajde de od kaj da znam jas prvo detence mi e mi veli napravete krvna slika i nie napravivme :( i koga ja vide krvnata slika umereno slaba i duri togas mi kaza deka toa bilo normalno kaj 3ipol mesecno bebe epa ako e normalno togas zosto mi davas upati za krvna slika :( vo mislenje sum da go smenam koga me interesira nesto kako majka na prvo dete nekoj raboti ne mi se jasni i sakam so pedijatar da se soetuvam toj ne mi ni doslusuva tuku odma gleda da me otkaci pa zatoa i povekje tuka pisuvam da vidam soveti od poiskusni majki ama moram da go smenam veke.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    328.946
    Може зошто да не може

7. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Те разбирам...безпотребно и бебчето го боцкаат...битно е да најдеш педијатар кој ти одговара и ти излегува во пресрет за тоа што не ти е јасно...се разбира + совети од тука и појасни ќе ти станат работите...уште си пресна мамичка...со време и искуство ќе си стекнуваш....цел живот искуство ќе си стекнуваме...како што растат други проблеми и предизвици...се менуваат и тие...нека се здрави и живи само.

На H&J му/ѝ се допаѓа ова.
  8. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Steta e sto vo radovis gi nema mnogu dvajca pedijatari se i mora da izbires pomegu niv sto spored mnogu roditeli se isti i ne si ja vrsat rabotata kako sto treba :(

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Појадокот треба да е најдоцна до 9 часот, значи во периодот од 7-9, ручекот во периодот од 12-14 часот, вечерата во периодот од 18-19, евентуално 19:30, зависно кога легнува бебето. Што значи ќе ги замениш овошната каша и млекото. После два часа од млекото следи ручек, после пак млеко па вечера. За да има бебето правилен ритам на оброци и дремки, како и квалитетно ноќно спиење, се препорачува овој распоред на оброци.

На Верче4, wings и Mari* им се допаѓа ова.
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    moevo nema nikakov red, sekoj den razlicno stanuva, denes stana vo 6 ipol piese mleko i pak zaspa do 10 ipol koga stana mu ponudiv kasa i pak ne sakase placese za mleko :( i duri preska vo 1 i nesto mu dadov kasa ama ne ja ni izede cela . Ne znam veke kako da napravam da fatime nekoj red.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Ќе го разбудиш порано, пред да огладне за млеко. Ако пиел во 6 и пол, ќе го разбудиш во 9 и ќе му дадеш каша. Ќе се водиш по тоа кога се буди насабајле.

На alisijad и Mari* им се допаѓа ова.
  12. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Моето се буди околу 6:30-7 и не сака да цица кога ќе се разбуди. Одма му правам кашичка и ја јаде околу 7:30-8 часот. Цица во 9 ипол и заспива. Ручек има во 12. Вечера уште немаме, ама планирам да е во 18 часот, бидејќи во 20 заспива.
    Мислам дека овој распоред е во ред, со тоа што знае да си цицне почесто, по малку. Дали да намалам од подоите? 8+ сме

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Нема потреба да му скратуваш подои. Тоа си знае колку му треба. Башка, со цицањето си гаси жед.
    Е сега, ако треба да почнуваш на работа, со време прилагодувај да цица во периодот кога ќе бидеш дома.

14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    моето станува во 9:30, 10, што значи појадокот автоматски го прескокнува. Засега има два оброци, ама тоа се ручек и вечера. Незнам како ќе правам кога ќе треба да воведам трет оброк

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Ако планираш да го пушташ во градинка, менувај му го тоа. Зошто толку доцна станува? Доцна легнува?
    Поголемиот кај мене заспиваше навечер во 19:30 до 6-7 сабајле тераше со едно будење. Второво заспива во 9 навечер, спие до 6 сабајле со две будења. Затоа ми е чудно што твоево станува толку доцна.

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @simonka93 кога заспива ноќе? Мојот од ко е роден пред 9-10 нема станато, овој период 10 и пол се буди. Ја спие цела ноќ, ама легнува кон 22-23. Поместени ни се оброците според будењето. Неколку пати пробав да сменам и ќе заспие кон 19.30-20, па ќе ми се разбуди кон 23 часот и до 1-2 седиме. И порано сум го будела и пак исто.

17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    @kristina.k
    во 9 легнува, ама се буди повеќе пати. Од почеток таков ред си направи, ама затоа преку ден преспива три пати по максимум пола час...Имам пробано порано да го станам ама после цел ден е кенкав...

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Ќе биде неколку дена кенкав, после ќе се навикне. Ама убаво е од помал да има навика за рано станување, за да биде полесна адаптацијата во градинка, оти кенкави, плачливи и ненаспани деца се ноќна мора.

На simonka93 и Mari* им се допаѓа ова.
  19. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    И мојата станува околу 10 :x
    Додека пред 22:30 не е заспана,некогаш и до 00:00 не заспива
    Во текот на ноќта и до 5 пати се буди :envy:

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Mojot pred 11 ne zaspiva i spie do 11. Koga sme negde znae i da stane vo 9 ama jade i pak na spienje. Znaci i da go budam porano ke jade i ke bara da spie. I uste malku 7m ke bide a so spienjeto nikakov red. Izmegu sekoe jadenje mora da prespie. Mnoooogu retko da skokne :/