Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Почнав да барам по форумов, ама многу има за барање, а јас немам толку време па да си прашам. Кога е најдобро да се почне со кисело млеко? Читав најразлични мислења...
    Исто сакав да ве прашам и за трет оброк, што да давам како трет оброк? Ние сме само на домашни кашички, купечки сум дала два-три пати максимум.
    Од овошје не јадеме ништо, од зеленчук јадеме се што ни е воведено досега. Од житарици имам дадено само киноа во комбинација со овошје ама немам шанса-не го лажам за овошјето никако.

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @zuto мене педијатарка ми рече уште од сега (6 мес.) дека можам да и давам кисело млеко, но и јас читајќи многу мислења заклучив дека треба да се почека, барем до 8ми месец. И ќе почекам. Вие знам сте малку поголемки од нас.

За трет оброк (вечера) ме советуваа житарки да давам бидејќи тие подолго (до сабајле) ќе го држат сит бебушот.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Фала Китен

Ќе почекам и јас со киселото млеко, само совет кажете ми дали е подобро сама да си потквасувам или може и купечко?
    За ноќните каши дали да ги правам со мое млекце или некои купечки да земам?

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Подобро потквасувај (така рече и докторката), ако можеш да најдеш и домашно млеко уште поубаво.
    За ноќниве каши како ти одговара, така.

5. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Се согласувам со Kitten дека за 3 оброк најдобро е житарици.Јас досега му имам дадено ориз,палента,просо и хељда значи безглутенски.Кисело млеко слободно можеш да даваш а со палента е највкусно.Ние ги одложивме млечните производи поради дерматитот.

На Kitten и zuto им се допаѓа ова.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    А не е хељдата за подоцна? Прочитав дека иако безглутенска се дава после 10 па дури и после година.

7. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    @zuto За хељдата прочитав 100 различни мислења од кога да се почне па одлучив од 7 месеци да ја дадам.Синчето мое многу ја сака а и не ја давам така често а многу е здрава.

8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Jas so kiselo mleko pocnav na 6 meseci. Super go jade i cisto i vo kombinacija so banana, palenta, spanac... domasno go kvasam

9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.837
    Допаѓања:
    36.336
    Да ве прашам мелениот ориз со АД млеко како го подготвувате. Нели млекото не треба да се вари? Оризот да си го сварам со водичка, па после да му додадам АД млеко? Нема да биде многу течно?

10. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.955
    Допаѓања:
    29.099
    Ние веќе направивме годинка, но јас се уште не сум дала благо кравјо млеко.. Јогурт, павлака и кисело мл. да... Се уште си цицаме, а имам и млеко за да се одмолзам и да ставам во кашичка, бисквитки. Матичната вели штом имам млеко да не давам.. Си велам да ја послушам. Во принцип кога воведовте? Сите деца се различни да, но отприлика...

11. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    И јас имам многу млеко на 2 саати цицаме па воведов на 7 кравјо само за плазма и каши, а и сирење отсолено за палента.

12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.553
    Кисело млеко на 7 месеци се воведува...Мислам дека и овде на форумот повеќето мамички тогаш имаат воведено, и јас тогаш и дадов.

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Кисело млеко по 7 месец воведов, постепено и др.ништо од млечни производи не сум дала. Планирам после 10 и пол месеци и некое сиренце да воведам, моцарела бејби може....
    @zuto за трет оброк јас давам палента со кис.млеко, ретко давам млечни каши од хумана, житарица со кис.млеко или малку авокадо и сл.

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Пробав да му дадам кисело млеко малку и не можам да ви опишам колку му се бендиса. Се тепаше за да му дадам пак. Ама само неколку пати му дадов да лизне колку да проба... Сега можам да пробам некое овошје да замаскирам со киселово млеко оти досега никаква камуфлажа не помина.
    Фала на советите мајки.

На bambusce и leona83 им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.698
    Јас вчера пробав јаболко да дадам.Има 4 месеци и 17 дена.Го правев на пареа.од село зедов благи мали јаболчиња.Но бебето играше мајтап со мене.Правеше балони со устето и ми се смееше.Очигледно не е спремна уште за лажица :)
    Ке пробаме после една недела здравје пак.Осекјам тешко ке ни оди.

16. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    мајки ајде советувајте ме кага да почнам со воведување на цврста храна, не теоретски како на пр.по 6 месеци туку од вашето искуство ,моето има 3 месеци и 3 недели, само на доење сме и си е напредно бебе, родено е 4 кг а пред две недели имавме 6.8оо кг и 66 цм. некаде прочитав дека колку е понапредно толку побрзо да се воведе храна -млекото не му стасувало, моето дење си цица на 2 ,2 и пол сати ама ноќе на 1 саат е на града цела ноќ си цицаме. Дали да го ранам со кашички или да му дадам АД

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ако имаш млеко не воведувај АД, а со кашички се започнува 4-6 месеци. Ти најдобро можеш да оцениш дали му стига млекцето и дали треба да почнеш со кашички порано. Според мене ако е се во ред почекај до 5 барем.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Joy кај ексклузвно доено бебе не се почнува покасно со каши?

Рано е за нас но од мерак да си прашам. Ние се доиме но и се дохрануваме со АД. Кога би требало да почнам со цврста храна??? :)

19. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    И ние се приклучуваме на групата на нејадење зеленчук :worried: Од зеленчук имаме воведено компир, морков и тиквичка, а од овошје јаболко, круша и банана. Кога и дадов прв пат само тиквичка ми ја јадеше, вчера пробав пак да и дадам само тиквичка и уста не отвори, па ја помешав со круша и така ја изеде (иначен крушата ни е омилена :D) Деновиве ќе и ставам во зеленчуковите и малку ладно цедено маслиново масло па ќе видам дали тоа ќе успее :?: Иначе почнавме со дохрана од 5 месеци па си викам да не е уште мала за зеленчукови, ама не верувам дека е така :wasntme: Денеска и јадов јаболко и орков си јадеше без проблем ама ако нема овошје ништо не јаде :x Утре планирам ориз да и дадам за прв пат ама не верувам дека ќе ми го јаде чист. Ако не го јаде чист ќе го мешам со круша ама не е тоа решение :(

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Во шестиот месец, значи после пет доколку е спремно бебето.