Мајки, 6+ сме и сега ќе почнеме со цел оброк. Сакам да прашам како им давате на вашите малечки киноа, амарант, просо и палента. Знам дека со се можат да се комбинираат, но ме интересира дали секојдневно во кашичките им ставате? Најизменично, на пример еден ден киноа, па просо, амарант... или?
Majki zdravo, ajde ve mola eden sovet, na mojata gospoza I imam dadeno samo jabolko I krusa, I davav po tri dena, eden den napraviv pauza, pa denes samo krusa, I davam ne po mn no kolku sakada izede tolku, zaradi toa sto zabelezuvam deka vo posledno vreme mn malku cica, ne e deka nemam mleko, mleko imam ama ete ne saka... sekako probuvam I pak tolku maks 10 min da cica, a mn cesto po dve tri minuti I tolku. Inaku e pet meseci I 6 dena. Nezzz dali toa e ispravno sto I davam kolku saka, nekni si izede cetvrtina jabolko denes cetvrtina krusa. Stvarno nezzz dali e mnogu ili pak malku, pocnav da I davam dobrana na 07.02_ probuvanje vkusovi... ama ova nezzz dali e probuvanje vkus ili jadenje. Drugo, sakam da I dadam bannana, pakako ja podgotvuvate, se vari, surova se blendira???!!... ja mesate si jabolko ne ja mesate.... Im davate li na ovaa vozrast oriz I ako da kako go podgotvuvate??? Fala vi, ova mi e najstrasno...
Бананата не се обработува Пасираш или блендираш и нека јаде Можеш и ориз на оваа возраст И нека јаде колку сака И онака има само еден оброк сега за сега се останато е цицање.Мојата од рагање цицаше по 10 мин и супер напреднуваше
Ona cicase po 15/20 min, a sega po 2_3min... I onaka utre ke ja nosime na kontrola pa ke vidam kolku kacila za dve nedeli. Fala ti.
Маjки, колку време смее да стои домашно приготвена каша? И во што jа чувате, носите кога излегувате, нешто практично да ми предложите?
Varam zavisi koe kolku i dodavam raznovidno ovosje, koe do sega si gobimas vovedeno. Gledam da se sekoj den razlicni gi rotoram. Na taa vozrast nekogas davav i samo ovosje. Koga e pogolemka gledam da ima obavezno zitarka.
Давам веќе комбинации , едно јаболче со пола круша. Пола банана и пола авокадо . Од око не мерам но кога го ставам во чавче има мерка и гледам колку е . Уште го вицам но купив ад за во кашички и секоро во сите додавам по 30 мил ако видам дека е некаде 100гр кашичата бидејќи секогаш неможиш да измериш точно . После оброк давам вода и во текот на денот само вода . Пред некој ден дадов чај хипп од анасон колку да видам дали ќе пие . Сок не давам премногу ми се вештачки а и не гледам некоја корис .
Мајки можете ли на кратко да ми објасните нешто за глутенот ние имаме 6,5 месеци кога се воведува што им дававте за да видите реакции што е тоа што толку ги плаши мајките за да има толку полемики од кога да се воведе?
Nie alergija na batat napravivme epa ajde nazdravje neka ni e Meso na kolku m dadovte? Mi rece ped da pocnam so bujon t.e vodata od mesoto, kako da go prigotvam? Piperka, brokula od koga se dava?
месо планирам од 8+, дури и 9,кога ќе најдам домашно. Го вариш месото со зеленчуци, и само зеленчукот со водичката го пасираш Пиперка дадов 7+ а брокула 6+
Na koja vozrast da vovedam zelencuk? Dosega imame jadeno samo morkov i tikva od ovosje se i kasite mlecni od hipp. I koga da zamenam mleko za obrok? 5 meseci sme inace.
pa morkovot ne e ovosje jas od sam pocetok koga probuvavne vkusovi naizmenicno davav i zelencuk i ovosje, sega sme veke 6+ meseci i skoro se imame probano i ima eden obrok kasicka od 125 gr.
Како успевате на 5 месеци се од овошје да пробате? Па ете и зеленчук СЕ на 6 месеци кога спанак,домат,грашак,модар патлиџан,пиперка,боранија,кромид,лук,праз се тоа е над седум месеци
Toa ´se' , se misli na namirnicite koi se dozvoleni vo tie meseci ,inaku ne pisav se, tuku skoro se, ima razlika.