И мојата стануваше околу 06 па првен ја доев оти беше премногу нетрпелива за каши да спремам. Околу 09 беше појадок, овошна со житарки. Потоа пак подој и околу 14.00 ручек. Кога воведовме ноќна каша истата ја давав околу 19.30 со тоа што измеѓу ручеккот и вечерата, околу 17.00 повторно имав подој. Во однос на количината зависи од детето. Мојата како мала не беше јадач.100 беше супер за не.а а се стремев кон 120-130. Детето кажува ако сака уште. Го следев она непишано правило дека детето е најадено кога има нешто останато во чиничето.
@Mari* да обавезно го лупам, сега имам замрзнати и ја вадам лушпата па го рендам и затоа малку го готвам неколку минути. Ко го воведував во сезоната ја лупев лушпата и по многу малку ставав првите пати и без семки.
Сакав да ве прашам дали по навршување на година продолжувате со истиот режим на исхрана т.е. на сабајле житарки со овошје навечер ноќна и така натаму. Или воведувате сосема нешто друго за јадење. Да напоменам мојава има само две забчиња т.е. неможе да џвака храна па затоа избегавам да и давам храна која не е пасирана или блендирана.
Не, еднаш неделно е доволно. Во принцип, спанаќот не е алерген, ама може да има некоја интолеранција. Освен тоа, нема да го воведуваш чист, сигурно ќе измешаш со други зеленчуци или ориз, оти сам по себе нема да ти го јаде. Поголемиот син имаше проблеми со спанаќот на почетокот. Откако ќе го изедеше цел оброк, го повраќаше. А сакаше да го јаде. Престанав да му давам спанаќ некаде до кај три години, после тоа немаше веќе проблем. Со малово допрва ќе видиме, уште сме на овошје.
@alisijad можеш и варен и печен, секако е вкусен. Го печам на хартија со малку путер или маслиново, не е сув и за брзо е готов. И за варење не му треба многу, побрзо од обичен компир.
mali sme nie uste za puter i maslinovo , jas mislev da go pecam vo folija zamotan so se luspa, dolgo vreme ne sum jadela ama pametam deka taka go pecev porano
Samo tikvica nema da ti jade epten e bljutkava i ima miris na riba. Prv pat daj nekolku lazicki da vidis za alergija pa posle mesaj ja.
@alisijad немој во алуминиумска, штетно е, подобро на хартија за печење. Јас маслиново од 7 месец почнав, а путер е од 8 месеци, несолен. Пробај и варен и така е многу вкусен, од почеток само така му давав јас.
Mislam tuka sme so vozrasta, maslinovo mozes da dades, jas vo sekoja zelencukova stavam ladno cedeno zdravo e. Majki, blitva i praz od koga moze? I kako vovedovte 3 dena i toa ili kako kromid sto se voveduva? A bas me interesira iako uste sme mali za vecera, kakvi se tie nokni kasi sto gi zborite, znam ima na hipp ama sakam domasni i plus mleko i mlecni nesmeeme zasega, pa samo orizovo mleko znam deka so mleko se pravat zatoa.