Jas jabolkata i krusite samo gi obaruvam okolu 10 min i gi blendiram. Del od vodata ja stavam vo blender da ne dojde tolku gusto, zosto ovosjeto si go pie - jade preku sise Napraviv poholema dupka na cuclata i vo kombinacija so griz ili zitarici okolu 150-200 ml pie- jade.
@iki26 а зошто го даваш да го пие? Подобро да учи од лажица зашто наскоро освен полутечни кашички ќе мора да научи да џвака пасирана храна. Таму околу 9 месеци пожелно е на бебето веќе да му се пасира. Јас мајки имам едно прашање...Добивме пакетчиња со многу куповни кашички, но дел од вкусовите како цреша, праска, кајсија ги немаме пробано. Дали, кога ќе дојде ред да и ги дадам, да рачунам како да и воведувам ново овошје па да докупам и да и давам од истото три дена по ред (како што е правилото за све што е ново) или нема потреба? Сепак на овие не им е сезона, а не планирам да ја ранам само со куповни. Како би направиле вие?
И нам ни донесоа кашички со нови вкусови и јас баш се мислев за ова. Има и со портокал и манго 6+ пишува, ама незнам дали да ја дадам. Исто има и со грозје, тоа мислам дека смее, само и јас како тебе незнам дали да давам три дена со грозје или не.
Без разлика дали се домашни или од купечки кашички се дава три дена. Иако од купечките содржината не е 100% од овошјето кое доминира сепак е нова намирница. Јас би почекала со манго, цитруси и сл. Тие не се од наше поднебје иако пишува 6 плус. Праска, кајсија може.
Рано е @joy1 , и јас пишував дека ќерка ми е нејадачка ама така ми се чинеше на почеток. После тоа имаше периоди кига по недела две шослабо јадеше од настинка или пред првото запче. Мислам дека помина месец откако почнав да давам цврста храна а малата почна да јаде убаво.
Да, ама сите деца се различни. Ете некои од прва прифаќаат, некои по пократко време, некои по подолго. За жал ние сме едни од тие што долго се мачиме со храната. Ама кога-тогаш ќе биде. Само трпение.
Можеш, јас меѓу првите дадов, ама варена е подобра зошто печена е посува и колку и да ја блендираш сува е.
И јас се мислев дали може тиква од 6+ да се даде, чим можеле ќе и варам деновиве за прв пат да пробаме
Ги читам мајкине од групата Здрава храна за деца, и гледам дека даваат и месо од петле. Штом е домашно супер. И јас планирам да набавам домашно
Па тоа е најубаво,јас живеам на село и имаме домашни кокошки ама на синко му колиме млади петлина е сега кога ке нема петле убаво е и коковче ама да не е старо така да од петлето слободно давај и еден совет за поубаво да се миксира во варењето да му ставиш масло оти кај домашните пилина месото е потврдо не е како купечкото.
Можеш слободно. И јас давам од младо петле, домашно, наше. Ова брзо се вари и меко е, убаво се блендира.
Фала мајки имаше исто прашање поставено во групата здрава храна , сега видов, и таму одговорите беа дека може. Значи да го варам со масло и подолго време ќе се вари или да не очекувам да се распаѓа месото? Не сум готвела петле до сега
ке видиш самата кога ке почне да се кине месото значи варено е Јас кога ке заколиме тој ден ке си сварам нешто ,другото си го сечам и паковам во фрижидеро1т и по потреба си вадам и варам и да напоменам нема поуба супа од домашно пиле