majki ve molam ako moze da mi odgovorite-napolnivme 1 g. pa sakav da prasam : 1.suvi smokvi i urmi od koi davavte i kako gi podgotvuvavte? 2.Sto mozam na 1g.da vovedam drugo? 3.Belkata dali isto kako zolckata (ke baram kako ste ja voveduvale oti jas imav greska vo voveduvanje na zolckata)? 4.Me interesira i mene ona sto go prasa @slobodka ?! 5.I dali veke preku den da ne davam mleko ? izvinete na mnogu prasanja ama mnogu bi vi bila blagodarna da mi odgovorite .
Суво овошје не сум давала многу, само сливи и кајсии обично отстојани една вечер и сварени. Смокви и урми не сум дала...би требало да можеш изблендирани со друго овошје...али не знам, маж ми слушнал гласини дека дете добило некаква бактерија од суво овошје не сварено...така да давам од овие што можат да се сварат. Од година можеш лимон, портокал, сега пролетва јагоди, можеш киви, јаткасто овошје....можеш се постепено освен печурки и кикиритки. Мед јас воведов околу година и 3 мес. Белката исто како и жолчката...3 пати во неделата мислам со 1/8 почнав,1/4,1/2 и цела. Можеш и да даваш млеко преку ден,ама да има простор помеѓу млекото и оброкот...зависи по колку млеко пие во еден оброк...За година 1/2 кг млеко дневно е доволно. За оброците зависи до детето, мојава не стига да изеде 2 ужини...битно е да има од се застапено,овошје,житарици,зеленчук, месо, јајца. Некогаш давам за доручек житарица со овошје...некогаш овошјето го давам како ужина, за ручек обавезно зеленчук со месо или зеленчук со житарица, како ќе си ги испланираш оброците....имаш идеи во што ручкавме во категорија дете, ако ти требаат идеи.
Fala ti mnogu.Citav na grupata na fb.cesto spomnuvaat obroci od suvo ovosje pa prasav zatoa tuka. Inaku na Aptamil e ,pie maksimum po 130ml.Ama uste sum dorucek -mleko-rucek-mleko-vecera i posle vo tekot na nokta pak mleko.
Јас добив вакви насоки за по 1 годинка - белка да давам секој ден по малку, цела недела вкупно едно јајце да изеде. Јаткасти плодови, малини, капини, јагоди по 3 години. Свинско по 3 години. Да има 3 оброци и една ужина, 2-3 млеко, на доење е. Не мора секој ден да се воведува нешто, може и преку еден ден. Дајте други совети и некои нови јадења?
Е ние сега сме со тој распоред. Сабајле млеко, потоа доручек житарка со овошје, ручек зеленчук со мевце жолчка или риба, потоа ужина, вечера млечна и пред легнување млеко. Ние малини воведовме по грешка некаде на 9 месеци ама не ги бендисува кисели и се. Него дилема ми е дали да продолжувам со тие житарки како што се амарант, киноа, просо и слично. Или големи сме сега? И за вечера незнам со што да продолжувам. Белка планирам да воведам за месец дена. Јагоди и свинско не планирам до 3 години исто така. И друга мака си имам со АД млеко, дали ќе најдам од Новалак 3 и дали ќе и прија. Ако не и прија ќе морам на кравјо ваљда да прејдам. А тоа баш несакам, ај ќе видиме.
Не бе како многу. Таман е. Во тој период трошат повеќе, проодуваат, поактивни се. Им треба јадење често.
Денес прв пат ќе варам малку телешко месо па се мислам дали да го комбинирам со кромид, морков и компир варени и на крај се заедно да изблендирам. Има 9месеци, ама со сила се бориме да јаде нешто да не е само на млеко, има 7кг. Не ја плука храната, љубопитно е што е тоа во лажичката, пробува и толку едвај изедува пола кашичка, чудо е кога ќе изеде цела ама тоа многу ретко се дешава. Често ги приготвувам дома бидејќи кога ќе купам нешто и не го јаде и само фрлам цели теглички.
Му сварив на синко батат пред малку, е сега да прашам кога го сецкав на места искачаше ко нешто бело од него, делуваше како млеко, нормално е?
Мајки што не сте од Ск, кај наоѓате телешко месо? Во мојов град само јунешко продаваат, а домашно засега немам од кај да најдам