Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.825
    Ги прочитавте ли новите истражувања дека кикирики, а и некои други алергени, е најдобро да се дадат до 11 месеци за да се намали ризикот од алергија?
    https://community.kidswithfoodallergies.org/blog/new-guidelines-for-early-introduction-of-peanut
    На крај ќе испадне дека пак не правиме добро на децата со одложувањето.
    И тоа со арсенот во инстант кашичките со ориз, да се чуди човек.

На TutiFuti и Cka им се допаѓа ова.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.902
    Допаѓања:
    142.383
    da prasam ,12+ moze svezo cveklo ili mora vareno ???
    i uste nesto -dali moze na maslinovo maslo da proprzam kompircinja i taka da i dadam da jade (finger food li bese toa :))

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Како сок дај го цвеклото, тешко е за џвакање свежо на таа возраст. А за компирите, и печени можеш, не мора пржени да бидат.

@RainBow, секојдневно се менуваат работиве, да не знаеш што е паметно да правиш. Со кикирики не би си играла, толку рано не би дала. После годинка да, иако е препорачливо дури после три години.
    Мене не ми е јасно за млечните производи, зошто се 8+, оти кога ги давав на првото беа 6+. Прашав педијатар, ми рече поради глутенот. А кога да дадам глутен - одговорот беше од 6-8 месеци. А тука читам поинакви совети. Реално, ако има проблем, ќе се појави без оглед на тоа кога ќе се даде некоја намирница.

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.825
    Па, тоа е работата, според истражувањето кај доените деца што подоцна пробале кикирики поголем е процентот на оние што развиле алергија. Да пробале пред година можеби не би развиле. Не знам, мене се ова ми е чудно, на крај се осеќам како и да направам дека ќе згрешам. Не планирам секако да давам алергени порано, ама ете...

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    na kupecko mislis ona vo tegla taka?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Во "можеби" лежи зајакот. Значи никој не може да гарантира дали ќе има или нема да има алергија. Вообичаено ако нема склоност во фамилија не би требало да има проблеми, ама ете, и тоа не е сигурно. Нема гаранција за ништо, само знам дека ако треба да има реакција, ќе има, небитно кога ќе дадеш.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Не, свежо од пазар. Друго е домашно произведено, друго е купено од пазар или маркет од произведувачи на големо. А тоа во тегла покасно би дала, дека има конзерванси.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.711
    кога ќе разговарам со мајки на поголеми деца, дури се чудат за некои состојки, еве кај мене конкретно за портокалот... И во право си, во можеби лежи зајакот. И сега да му дадам, реакција може ќе нема, ама кога ќе речат над година, шубе ми е да му дадам нешто порано

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.825
    Па тоа е работата @Annath според истражувањата има разлика кога ќе дадеш. Еве и со глутенот, препораките се порано да се даде. Гледам по други земји порано воведуваат се, само ние тука како премногу да се пазиме, а можеби правиме повеќе штета. Ама џабе е кога не може да знаеме, по години ќе ги видиме резултатите, до тогаш како совеста ни налага така веројатно е најдобро. Шта речи...

На Cka, Верче4, wannaBeMomma и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Нормално дека ти е страв, ама па мора некогаш да се проба, дали порано, дали подоцна, изборот е на родителот. Насоките се од педијатри и нутриционисти, ама се менуваат многу често и создаваат збунетост.
    За оние кои е докажано дека се алергени, се даваат подоцна, пожелно да биде во ек на сезона. Впрочем, за сите овошки и зеленчуци е пожелно да се даваат кога им е сезона, затоа што така и најреално би видел дали има реакција на самата овошка/зеленчук. А вон сезона, ај што не се вкусни, ама постои шанса да ти даде реакција на конзерванси или други додатоци кои што помагаат во зреењето и чувањето на истите. Не дека во сезона не се користат тие додатоци, ама поголеми се шансите да најдеш непрскано.

А цитрусите реално не се алергени, само даваат реакција како морковите што даваат. А морковот е меѓу првите намирници што се воведуваат во исхраната. Затоа ми е нелогично ова со цитрусиве. Поголемиот проба лимон на 6 месеци, кога му давав брокула, за да ја јаде. Помалово уште нема пробано, ќе му дадам здравје наредна сезона, ќе биде над годинка.

@RainBow, алергиите може да се јават било кога во текот на животот, тука нема правила. Тоа е веќе до имунитетот.
    Може јас на пример утре да пројавам алергија на јагоди иако цел живот ги јадам и немам проблеми со нив, нели? Ама тука клучната улога ја игра имунитетот, а мислам дека врз него влијаат многу повеќе други фактори отколку самат исхрана. Така што и јас се сложувам дека кај нас безпотребно се чека со некои намирници, како глутенските производи, млечните продукти ( не млекото).

Последна измена од модератор: 2 април 2017
    На RainBow и simonka93 им се допаѓа ова.
  11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Ајде јас да прашам. 8+се воведува млечни, глутен и жолчка од јајце. Претходната недела воведов млечни.,денес за прв пат дадов бисквити на хип со глутен, а наредната да почнам со жолчка дали е ок овој распоред?

12. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Мајки дали ги замрзнувате листовите од спснаќ, блитва, брокула и слично?

13. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Sakam da mu dadam prv pat jabolko na sinko ,5 + ima. Kako e podobro sveza blendirana ili varena pa blendirana?

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    varena, sveza ne se dava do godinka.

На julia87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    Овошјето можеш од самиот почеток на дохрана да го даваш свежо, јас секогаш свежо го давав.
    Повеќето мајки првите неколку месеци го обаруваат малку. Одликата е твоја како ќе го дадеш.
    Зеленчукот до годината само варен.

16. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Pecena, pa blendirana.

17. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    da zamrznuvam

На K.e.ll.y му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ivo Na

Ivo Na Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2016
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    165
    ко од на марс да сум падната едни викаат жолчка на 7 други на 8...и сега кога да дадам? со кое месо почнавте и како правевте паузи? некои почнале на 6 и ич не се мислеле и све им давале .... друга вика моево е 8 и со мене јаде на маса јас шо јадам....ај ако на некоја не и е тешко нека ми пише некое јадење за 7 шо им давате и како пошо 100 жени, 1000 жени различно ми кажаја

На K.e.ll.y му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    Дали може пилешко месо да се дава три дена по ред? И колку пати неделно давате пилешко?

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Мајки,белка како се даваше од годинка.Сум заборавила.