Јас домашното пиле не го варев во масло, но пак лесно се блендира и бебушка обожава каши со пилешко. Инаку јас цело си го сварив наеднаш и му требаше многу време за убаво да се свари. Сега така сварено го чувам во замрзнувач и си вадам парче месо при секое готвење на каша и пак го варам заедно со зеленчукот. Инаку денес воведовме жолта боранија. Наши роднини ни дадоа домашно одгледувана боранија. Денес за прв пат и ја комбинирав со пашканат, брокула и телешко месо. Боранија ставив само 5 помалечки парченца како за прв пат и ја сакаше. Мислам дека ќе ја јаде.
Аκо е младо петлето ќе се сваρи веднаш,и не моρа со масло,ќе си пушти тоа мρсненце,ама аκо бил неκој стаρ петел,ќе го ваρиш еден ден Κога ќе почне да се дели месото од κосκата,тогаш е ваρено.
Дали некоја мамичка дава свежо овошје блендирано-не печено,варено? Нели со термичка обработка се губи дел од витамините..но ако не ги варам се плашам да не бидат тврди па да се задави?
Јас блендирам свежи-круша, јаболко, манго, авокадо, банана.. Блендирам со ножето за најситно и немам проблем. Така правам од 7месец,зошто од 6почнавме со дохрана и тој месец дена додека навикна варев.
Јас само два пати варев јаболко. После тоа свежо јаболко, круша банана, слива. Е сега дуња не ни имам дадено ама тоа ќе варам...иако моево ни варено ни свежо не сака да проба.
Јас НИКОГАШ немам варено/печено ништо од овошје, и не се задавиле, сепак треба и добар блендер. Јаболката како пудинг ја прави.
Јас имам нутри булет и во него блендирам.Додуша освен јаболко и банана друго не сум дала.На ред е тиквата.Неа валда морам да ја подварам малце.Со првото дете варев Се и долго блендирав и денес иако има 6 год се случува месо да неможе да соџвака никако :О Ке пробам и јас да не варам.
Ни јас овошје не варам, само тиквата. Од јаболкото во блендер остануваат ситнички парченца, но на почетокот кога ја давав чиста, додавав или вода или измолзено млеко, колку да се изблендира помазна да стане кашата. Понекогаш, ако не се баш вкусни јаболките, ги печам.
Ама јас мислам дека зависи и од детето. Некои полесно прифаќаат со парченца, некои не. Мојов и зеленчукот мора да му е мазен и потечна кашичката оти не ми ја јаде. Разредена ја сака, погуста никако. Знам не е убаво ама многу постепено му ги згуснувам, да не забележи.
Каков ориз давате?Специјален бебешки или од обичниот?Размислував и за интегрален но не сум сигурна колку е прифатлив за бебе.
Јас прво и дадов од обичниот ама не ми го блендираше убаво и ми остануваа мали парчиња. Денес купив мелен на Сончева долина и многу подобар е овој.
Мелен, бел. Другиот не ми го јадеше на почетокот, многу се давеше. Сега полека, полека се навикнува и на обичниот.
@joy1 и јас користам мелен на сончева долина побрзо се вари за разлика од обичниот и заштедува на време плус не мора да блендираш.
јас давав мелен на сончева долина, ама треба да стоиш до него и нон стоп да го мешаш зошто или ќе загори или грутки ќе се направат. Потоа си продолжив со обичен и ок е, убаво се блендира. Инаку ретко давам ориз. Ми кажале интегрален не за бебе, после година.
Какво телешко месо давате? Каде го купувате? Јас дадов само еднаш од хипп и тоа беше се. За ова од месарнициве сум скептик некако, ама пак домашно не можам да најдам.
Јас купувам од Поповски демек пресно за бебиња околу 700 ден е мислам.Домашно и јас неможам да најдам па мора купечко а од готовите кашички не давам или ептен ретко.
Мајки го сварив петлето бидејќи го варев во експресен лонец ептен се свари и се што не беше во бела боја ( од месото) го фрлив. Другото со малку од водата го поделив и во пластични чаши покриени со проѕирна фолија го замрзнав. Сега се мислам дали да чекам понеделник или утре малку да дадам..... И друго да прашам, сакам потоа и цвекло да воведам. Од групата здрава храна за деца сватив дека печено со се кора највеќе ги задржува корисните состојки ама покриено со алумин.фолија, а не сакам да печам за бебе со фолија. Мислите дека ќе биде тврдо или исушено ако го печам без фолија? Или да пробам па да не замарам тука. Си направив муабет сама, со прашање и одговор
И јас баш сакав да дадам цвекло, но незнаев како да го пподготвам и со што да го искомбинирам. Ај ти пробај си, па ќе споделиш.